Έντυπη Έκδοση

Δύο χρόνια υπό ασφυκτική πίεση

Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, άλλαξε τα δεδομένα για τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος οφείλει να δώσει νέα πνοή στην πολιτική του και να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τους Ρεπουμπλικάνους που ελέγχουν πλέον και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Ολη η εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών είχε στόχο τον Ομπάμα και όχι την προώθηση των θέσεών τους Ολη η εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών είχε στόχο τον Ομπάμα και όχι την προώθηση των θέσεών τους Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η νέα δυναμική δεν θα δέσει τα χέρια του προέδρου, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιήσει πολύ ευρύτερα το δικαίωμά του στην έκδοση διαταγμάτων.

Η επόμενη μέρα προοιωνίζεται μεγάλες αντιξοότητες για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2016, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι που κατ' εξακολούθηση επικρίνουν την εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να τον πιέσουν πολύ, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο Ιράν και τη Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μέχρι πρότινος το ελεύθερο να παίρνει -ή να μην παίρνει- αποφάσεις, με τη στήριξη των Δημοκρατικών συμμάχων του στη Γερουσία. Ωστόσο, στο μέλλον θα πρέπει να συνεργαστεί με τους πολιτικούς του αντιπάλους, ιδίως σε δύο σημεία-κλειδιά: τις εντάσεις στην Ουκρανία και την αιματηρή προώθηση των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία.

Στο μεταξύ, εκκρεμούν τρεις ακόμη υποθέσεις μεγάλης σημασίας για το Λευκό Οίκο: ένα σύμφωνο για τα ιρανικά πυρηνικά με την προθεσμία να λήγει την 24η Νοεμβρίου, ένα δεύτερο για την απελευθέρωση του εμπορίου στον ειρηνικό που θα περιλαμβάνει 12 χώρες (εκτός της Κίνας) και το παγκόσμιο σύμφωνο για την κλιματική αλλαγή που θα υπογραφεί το Μάιο του 2015 στο Παρίσι.

Το μεταναστευτικό

Στην εσωτερική πολιτική, κυριότερο θέμα τριβής θα είναι το μεταναστευτικό. Τις επόμενες εβδομάδες, ο Ομπάμα προτίθεται να εκδώσει διάταγμα που θα διευκολύνει τους μετανάστες χωρίς χαρτιά να παραμείνουν στη χώρα επ' αόριστον. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η απόφαση αυτή θα εξοργίσει τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι θα τον εμποδίσουν να προχωρήσει σε εμπορικές συμφωνίες και να εφαρμόσει το νόμο για την υγεία (Obamacare). Ο ίδιος θα ασκήσει βέτο και οι αντίπαλοί του θα αντισταθούν ακόμη περισσότερο, ενώ ο πραγματικός κερδισμένος θα είναι η Χίλαρι Κλίντον ή οποιοσδήποτε άλλος πάρει το χρίσμα από τους Δημοκρατικούς για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ως συνήθως, στις ενδιάμεσες εκλογές το κόμμα του προέδρου εξαργυρώνει τις επιτυχίες του ή χρεώνεται τις αποτυχίες του. Ως εκ τούτου, κλειδί για το αποτέλεσμα των εκλογών στάθηκε η χαμηλή δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, υστερεί σε ηγετική ικανότητα. «Αναλύει τα πάντα με ακρίβεια, συμπεριφέρεται όμως σαν εξωτερικός παρατηρητής, αρνείται να παίξει τον ρόλο που του αντιστοιχεί», επισημαίνει ο Αμερικανός αναλυτής Ιαν Μπρέμερ. Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση που έκανε ο Μπρέμερ, ανάμεσα στον Ομπάμα και τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, υπογραμμίζοντας ότι ο δεύτερος δεν ήταν ένας «thinker» αλλά είχε το αισθητήριο της διοίκησης, ενώ αντίθετα ο πρώτος «πετάει το μπαλάκι στους άλλους, από το Κογκρέσο μέχρι τις υπόλοιπες χώρες».

40% η συμμετοχή

Οι Ρεπουμπλικάνοι, στην προσπάθεια να επωφεληθούν από τις αδυναμίες του Αμερικανού προέδρου, κινητοποίησαν μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους ώστε να υπερισχύσουν, σε μία εκλογική μάχη που κατά τα άλλα διακρίνεται από εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής (αυτή τη φορά, μικρότερη του 40% του σώματος).

Πάντως, φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πανηγύρισαν μία κούφια νίκη. Σύμφωνα με ανάλυση της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», μόλις το 33% της αμερικανικής κοινωνίας εμπιστεύεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ μόνο το 39% θεωρεί αξιόπιστο το Δημοκρατικό. «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το τι συμβαίνει στην Ουάσινγκτον, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι πραγματικά δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν», τόνισε μία ψηφοφόρος στους «New York Times», συμπυκνώνοντας την άποψη των πολλών.

Πηγές: AFP, Liberation, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Ψήφος-τιμωρία για τον Ομπάμα
Δύο εκπλήξεις έβγαλαν οι κάλπες
Για το ίδιο θέμα
Η αποχή κέρδισε στις ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Ψήφος-τιμωρία για τον Ομπάμα
Δύο εκπλήξεις έβγαλαν οι κάλπες
Δύο χρόνια υπό ασφυκτική πίεση
Ισραήλ
Και πάλι στο αίμα η Ιερουσαλήμ
Ιταλία
Σεβασμό απαιτεί από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός
Βρετανία
Οι «στιγματισμένοι» μετανάστες ενισχύουν τα βρετανικά ταμεία
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κομισιόν: Δυστυχώς, αποτύχαμε να πολεμήσουμε τη φτώχεια
Ματιές στον κόσμο
Πρώτος ισχυρός του κόσμου για δεύτερη χρονιά ο Πούτιν
Παραιτήθηκε από βουλευτής η μητέρα του Κονσταντίν Τζουβάνι
Για σφαγή κατηγορεί τον Ασαντ στο Χαλέπι ο Νταβούτογλου
Πενθήμερη απεργία στους γερμανικούς σιδηροδρόμους