Έντυπη Έκδοση

Τα πανεπιστήμια και οι Φορτσάκηδες

*Από κείμενο του Νίκου Μιχαλίτση στο THEPRESSPROJECT.gr

«Ο αξιότιμος κ. Φορτσάκης είναι πολυσχιδής προσωπικότητα. Του αρέσει ο πολιτισμός μια και είναι πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

 Είναι επίσης πρόεδρος του Ελληνο-γαλλικού Σωματείου για την Παιδεία! Διδάσκει Δημόσιο Δίκαιο! Αναρωτιέμαι, αν αναλαμβάνει τέτοιες δραστηριότητες για να καλύψει τις υπόλοιπες, που αποκαλύπτουν ποιος πραγματικά είναι.

Διότι, πρύτανης με τέτοια συμπεριφορά, ούτε με τον Πολιτισμό ούτε με την Παιδεία μπορεί να έχει σχέση. Ακόμα περισσότερο, δεν μπορεί να έχει σχέση με την ελευθερία και τη δημοκρατία, ενώ δεν δικαιούται να κραυγάζει για εφαρμογή νόμων, όταν ο ίδιος, ως (και) πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, έχει κουρελιάσει τον ίδιο τον ιδρυτικό της νόμο, επιμένοντας να λειτουργεί ένα Εποπτικό Συμβούλιο που έχει ακυρωθεί μετά την παραίτηση τριών μελών του, με καταγγελίες για απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις. (...)

Οι νόμοι Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου έβαλαν τις βάσεις για τη διάλυση και την εμπορευματοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Αλλος τρόπος να εφαρμοστούν δεν υπήρχε, παρά μόνον η βία, ο αυταρχισμός, τα ΜΑΤ και οι σεκιουριτάδες, ό,τι ακριβώς βρίσκεται στον αντίποδα του ρόλου του δημόσιου πανεπιστήμιου, της αυτοτέλειάς του (που ορίζεται επίσης στο Σύνταγμα) και της δημιουργίας ελεύθερων ανθρώπων.

Η έρευνα και η διδασκαλία, οι δύο ισότιμες και αδιάσπαστες λειτουργίες του πανεπιστημίου, έχουν ως κινητήρια δύναμη και ως προϋπόθεση για την εξέλιξή τους την ελευθερία και την αμφισβήτηση. Οι Φορτσάκηδες και οι άβουλοι συγκλητικοί αυτό ακριβώς θέλουν να κτυπήσουν, γιατί το σύστημα που υπηρετούν τρέμει τους ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες.

Οι μέρες είναι κρίσιμες για τα πανεπιστήμια της χώρας. Οι φοιτητές και μερίδα τολμηρών πανεπιστημιακών δασκάλων, που αντιστέκονται στη διάλυση των πανεπιστημίων, ίσως δεν επαρκούν για να την αποτρέψουν.

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να πάρει θέση. (...) Τώρα! Αύριο θα είναι αργά...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΥΠΕΚΑ
7+3 χρόνια... φαγούρα
Κίτρινη κάρτα Κομισιόν για την ατμοσφαιρική ρύπανση
Υπόθεση ομολόγων
«Αποκατάσταση αδικίας τώρα...»
Σωφρονιστικό σύστημα
Εισαγγελική έρευνα για το «νοσοκομείο» του Κορυδαλλού
Λίστα Λαγκάρντ
Εισαγγελέας ζητεί να καθίσει στο σκαμνί ο Διώτης
Υπουργείο Παιδείας
Η Παιδεία στους δρόμους
Υπουργείο Μεταφορών
«Επισπεύστε τις εργασίες στη γέφυρα του Ευρίπου»
Εισαγγελικές έρευνες
«Η μεγάλη της γκάφας σχολή»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Τα έδωσαν όλα και αποφυλακίστηκαν
Διπλάσια ποινή σε έφηβες για φόνο
Παιδί/Κοινωνικά θέματα
Τα παιδιά καταλαβαίνουν από κρίση και χρήματα
Πανελλαδικές
Πανελλαδικές
Πολιτισμός
Καλοτάξιδη...
Ανθρώπινα
Εθελοντισμός για αιμοδοσία και μυελό οστών
Μαύρη Θάλασσα
TV & Media
Habemus Τρίτο Πρόγραμμα
Εγινε είδηση
Ομοφοβία στοπ
Στο πλευρό της ΕΤΕΡ
«Καθαρίζει» με μουρμούρα
Αρθρα/Σχολιασμοί
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η πολυτάραχη εποχή του