Έντυπη Έκδοση

Σχέδιο να προεισπραχθούν φόροι από ακίνητα

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΑΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΜΑΠ

«ΕΞΥΠΝΑ» μέτρα για την άμεση μείωση του χρέους -μέσω μόχλευσης των εσόδων- και τον περιορισμό των αναγκών δανεισμού το 2010, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Σε μια προσπάθεια να ελιχθεί ανάμεσα στην πίεση που ασκούν Βρυξέλλες και αγορές για λήψη δραστικότερων μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας και την ανάγκη να τηρήσει τις πολιτικές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση έχει ιεραρχήσει ως μείζον θέμα τη μείωση των άμεσων δανειακών αναγκών του Δημοσίου. Αν πετύχει να μειώσει κατά 20% με 30% το πρόγραμμα δανεισμού του για το 2010 θα έχει δώσει σαφή στίγμα εξυγίανσης στις αγορές, θέτοντας τις προϋποθέσεις για σταθερή αποκλιμάκωση των spreads και αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου του χρέους με χαμηλότερο κόστος.

Αυτό, όμως, προϋποθέτει έσοδα. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται σειρά «έξυπνων» μέτρων, όπως η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων, η πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων, οι τιτλοποιήσεις εισπράξεων από εθνικές οδούς κ.ά. Η σημαντικότερη, όμως, ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι αυτή της προείσπραξης του Ειδικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας ή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα διαδεχθεί το ΕΤΑΚ.

Το οικονομικό επιτελείο έχει δεχθεί εισήγηση για πρόταση για προείσπραξη του Ειδικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας ή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα τον αντικαταστήσει. Η ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας να προπληρώσουν για τα επόμενα χρόνια τον αναλογούντα φόρο. Η προπληρωμή θα διενεργηθεί μέσω έκδοσης ειδικών τίτλων και θα ενσωματώνει φοροέκπτωση, καθώς ο υπολογισμός του φόρου θα διενεργηθεί με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.

Επιπλέον, εξετάζεται τα ακίνητα των οποίων οι φόροι θα προπληρωθούν να μην συνυπολογίζονται στον ΦΜΑΠ, οπότε θα προκύπτει για τον φορολογούμενο επιπλέον έκπτωση και για το μέρος της ακίνητης περιουσίας για την οποία δεν θα έχει προπληρώσει φόρο. Ο ιδιώτης που θα προπληρώνει τον φόρο θα λαμβάνει έναν ειδικό τίτλο, ο οποίος θα ακολουθεί το ακίνητο ώς τη λήξη του. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν μεταβιβασθεί πριν από τη λήξη του ειδικού τίτλου, ο νέος ιδιοκτήτης θα απαλλάσσεται επίσης από την καταβολή φόρου μέχρι τη λήξη της περιόδου για την οποία έχει προπληρωθεί ο φόρος.

Το επιπλέον κίνητρο για όσους προπληρώσουν το φόρο είναι ότι εξασφαλίζουν σταθερό φορολογικό περιβάλλον. καθώς δεν θα επηρεάζονται από τυχόν αλλαγές στους συντελεστές. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο προσδοκά να προεισπράξει ένα σημαντικό ποσό, αντιμετωπίζοντας το ταμειακό του πρόβλημα και μειώνοντας ισόποσα τις δανειακές του ανάγκες για το 2010. Η προείσπραξη δεν θα έχει καμία επίπτωση στο έλλειμμα, καθώς το ποσό που θα μπει στα δημόσια ταμεία το 2010 θα επιμερισθεί λογιστικά ως έσοδο στα επόμενα χρόνια για τα οποία έχει προπληρωθεί ο φόρος.

Η προηγούμενη κυβέρνηση

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ανασύρει και επαναξετάζουν και τα σχέδια πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back) ακινήτων του Δημοσίου. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία για δέκα σημαντικά σε αξία ακίνητα του Δημοσίου (πέντε κτίρια υπουργείων, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του «Ευαγγελισμού», το κτίριο της ΕΣΥΕ στον Πειραιά, το κτήριο Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Μοσχάτο και το κτίριο του ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς).

Η αρχική μελέτη που διενεργήθηκε από δύο τράπεζες «ξεχώρισε» 24 ακίνητα του Δημοσίου, στα οποία πέραν των προαναφερθέντων περιλαμβάνονται και κτίρια που στεγάζουν εφορίες καθώς και αστυνομικές διευθύνσεις. Εφόσον επιλεγεί η λύση του sale and lease back θα πραγματοποιηθεί είτε με τη διαδικασία του operating leasing είτε μέσω ανώνυμων εταιρειών επενδύσεων ακίνητης περιουσίας τραπεζικών ομίλων. Η μελέτη προσδιόριζε την αξία των παραπάνω κτιρίων σε 1,2 δισ. ευρώ, εκτιμάται όμως ότι μέρος των κτιρίων μόνο μπορεί να πωληθεί και το Δημόσιο να εισπράξει περί τα 700 εκατ. ευρώ.

Τόσο για την πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων όσο και για τιτλοποιήσεις εσόδων από φόρους, τέλη και δρόμους, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει κάνει ήδη προεργασία με ξένες τράπεζες. Ωστόσο μετά και τις αλλαγές διοικήσεων έπονται συνεννοήσεις και με ελληνικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογικό
Τα 10 σχέδια αλλαγών στη φορολογία
Σκέψεις να αυξηθούν και οι προκαταβολές των φόρων
Κρατικά ομόλογα
Ερμαια κερδοσκόπων τα ελληνικά ομόλογα
Οικονομικό επιτελείο
Κρατικές τράπεζες, «πυλώνες» της οικονομίας
Προϋπολογισμός
Και οι συντάξεις στο μικροσκόπιο
Φορολογία
Σχέδιο να προεισπραχθούν φόροι από ακίνητα
Δάνεια
Μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ρύθμιση τραπεζικών δανείων
"Κόλπο" με ομόλογα
Φάμπρικα φοροκλοπής από ασφαλιστικούς φορείς
Πώς τα ομόλογα ταξιδεύουν με διαδικασίες εξπρές στο εξωτερικό
Ασφαλιστικά Ταμεία
Τα ταμεία μας μέτρησαν ισχνά κέρδη από το ράλι
Διεθνή
Ιράκ: Ηρθαν οι Αραβες!
Ο ισπανικός δρόμος για την έξοδο από το τούνελ
Θαμπή φέτος η λάμψη των εορταστικών ημερών
Τσάβες κατά τραπεζικών
Τουρισμός
Πάρτι προσφορών για ταξίδια στο εξωτερικό
Εδώ οι τιμές μένουν υψηλές
Συνέντευξη: Θάνος Παπαχρήστου
Στην ούγια γράφει ελληνική επιτυχία
Επιτροπή Ανταγωνισμού
Τα 4 μέτωπα της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Αυτεπάγγελτη η... παρέμβαση πλέον
Ετήσια έκθεση της κυβέρνησης
Πρόχειρο λίφτινγκ στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων
Φοροδιαφυγή
Η μεγάλη μάχη θα δοθεί κατά της φοροδιαφυγής
Φορολογία ακινήτων
Το ηλεκτρονικό χάος του Ε9 και του ΕΤΑΚ
Πότε θα έρθει η λυπητερή
Εκθεση Κομισιόν
Ο άνεργος εδώ ρίχνεται στον Καιάδα
Πληρώνουμε ακριβά τις επιπτώσεις της κρίσης
Περιβάλλον & Οικονομία
Πράσινη ανάπτυξη με ψίχουλα
Μικρό καλάθι
Συνέντευξη: Ντιντιέ Πεντελμάς
Αισιόδοξος για το 2010
Σοκολατοποιία ΙΟΝ
Γλυκιά και ελληνική
Αγορά αλκοολούχων ποτών
Συρρικνώθηκε ο τζίρος από το αλκοόλ
Τράπεζες
Τα σχέδια της νέας Εθνικής
Στόχος η εξυγίανση
ΟΠΑΠ - Neurosoft
4 ερωτηματικά για μία σύμβαση με τον ΟΠΑΠ
Αερομεταφορές
«Αερομαχία εδάφους»
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Αυτό το εμιράτο ποιος θα το σώσει;
Επενδύει με σύνεση το Αμπου Ντάμπι
Οικονομική κρίση
Το «πάρτι των επιζώντων»
Κλυδωνισμοί που έφεραν ρίγη ανατριχίλας
Διεθνείς αγορές
Παράλογες, αλλά πολύ σκληρές για να πεθάνουν
Συνεχίζει πτωτικά
Ζητείται φερεγγυότητα
Μεγαλώνει η φούσκα
Το τελευταίο καταφύγιο
Μεγάλες προσδοκίες
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι τραπεζικές έκαναν και πάλι τη διαφορά
Υπερκέρδη για ξένους στο άψε - σβήσε
Απειλούνται κρίσιμες στηρίξεις
Άλλες ειδήσεις
Σύντομα
Ο Θ. Καρατζάς και τα ντιλ που δεν έγιναν