Έντυπη Έκδοση

Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία

Ο Ιούνιος είναι ο δεσμευτικός χρονικός ορίζοντας προκειμένου η κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει πολλά από τα διαρθρωτικά μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες.

«Ολες οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με αποσπασματικές ρυθμίσεις αλλά μόνο με ολοκληρωμένη αντιμετώπιση. Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται μέσα σε 50 μέρες», περιγράφει την ατμόσφαιρα συνεργάτης του πρωθυπουργού. Και προσθέτει ότι χρειάζονται παράλληλες δράσεις σε πολλούς τομείς, που θα αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο θα σταλεί τον Ιανουάριο.

Οι βασικές παράμετροι για μείωση του ελλείμματος, όπως έχει πει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, είναι τρεις:

1 Αλλαγή του τρόπου κατάρτισης των προϋπολογισμών. «Δεν αρκεί το πάγωμα των μισθών. Χρειάζεται σχεδιασμός από το μηδέν», σημειώνει ο συνομιλητής μας, υπολογίζοντας ότι όλες οι δαπάνες θα περάσουν από «κόσκινο», κυρίως εκείνες που δεν γίνονται στο «στενό» δημόσιο τομέα, αλλά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με όρους και αμοιβές ιδιωτικού τομέα (Κτηματολόγιο, μεταφορές κ.λπ.) δίχως μάλιστα να υπάρχουν συνθήκες ανταγωνισμού.

Αυτό σημαίνει μειώσεις μισθών σε διευθυντικά στελέχη και επανεξέταση όλων των αναγκών σε προσωπικό.

Περιορισμός δαπανών θα γίνει και στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ θα δημιουργηθεί Ενιαία Αρχή Πληρωμών ώστε να καταγράφεται με σαφή τρόπο ποιος αμείβεται από το Δημόσιο και με τι ποσόν κάθε φορά.

2 Φορολογικό σύστημα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει τονίσει ότι η αύξηση του αριθμού εκείνων που θα πληρώνουν φόρους, με την εισαγωγή τεκμηρίων και πόθεν έσχες, με τη φορολόγηση μερισμάτων και των off-shore, θα ενισχύσει σημαντικά τα κρατικά ταμεία. Μέχρι την άνοιξη θα έχει ψηφιστεί το νέο σχετικό νομοσχέδιο.

3 Ασφαλιστικό. Το νέο πλαίσιο δεν θα προβλέπει γενική αύξηση των ορίων, θα θίξει όμως μεγάλο τμήμα αυτών που εντάσσονται στην πρόωρη συνταξιοδότηση (ειδικά τις γυναίκες) και στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

**Τα παραπάνω, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, χρειάζονται κάποιο διάστημα μέχρι να συζητηθούν, να ψηφιστούν, να τεθούν σε εφαρμογή και να δώσουν αποτελέσματα (π.χ. οι νέοι προϋπολογισμοί θα συντάσσονται από το καλοκαίρι).

«Εκείνο που μετράει», λέει ο συνομιλητής μας, «είναι ότι η Κομισιόν έχει πειστεί πως η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και δεν τα σπρώχνει "κάτω από το χαλί"». Και, πράγματι, όπως φαίνεται και από τη σημερινή συνέντευξη του επικεφαλής του Eurogroup Ζ.-Κ. Γιουνκέρ στην «Κ.Ε.», η Αθήνα έχει πάρει μερικές «ανάσες» (σελ. 6).

**Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο Μαξίμου είναι το πώς θα χειριστούν τις κοινωνικές αντιδράσεις. Ηδη προκαλεί ανησυχίες το γεγονός ότι σε μέτρηση που έχουν στα χέρια τους υπάρχει κάθετη πτώση στο δείκτη «αισιοδοξίας», ο οποίος βρισκόταν πολύ υψηλά αμέσως μετά τις εκλογές.

Αναπτυξιακά μέτρα

Η εξισορρόπηση, πιστεύουν στο οικονομικό επιτελείο, μπορεί να έλθει και με τα θεσμικά μέτρα, που θα αλλάξουν πολλά στον τρόπο λειτουργίας του κράτους (εκλογικός νόμος, νέα διοικητική δομή, νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς), αλλά κυρίως με τα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το πρώτο βήμα έγινε με το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

**Στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επεξεργάζονται επίσης σχέδιο με το οποίο θα βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (π.χ. στον τομέα των επιταγών), ώστε να αμβλυνθεί η δυσαρέσκεια από τη φορολόγηση. Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία «ΚΕΠ επιχειρηματικότητας», που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, πιστεύουν ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η οποία -σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ- επιβαρύνει κατά 7,5% το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 3,5%.

**Παράλληλα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά εκστρατεία για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, με πρωτεργάτες τους Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη με συνεντεύξεις σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ την προσπάθεια να πείσουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά σκοπεύει να πάρει όλα τα μέτρα που θα βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

***Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει γι' αυτά τα θέματα και με πολύ γνωστούς οικονομολόγους (Τζ. Στίγκλιτς μεταξύ άλλων) και με παράγοντες των διεθνών αγορών και έχει ζητήσει τη βοήθειά τους. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών εντάσσεται και η μεταστροφή στις τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. και η κατηγορηματική θέση τους ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες