Έντυπη Έκδοση

Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία

«Λάδι η Τουρκία, ξίδι η ΠΓΔΜ» μετά τις τελευταίες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, για την προετοιμασία της διήμερης συνόδου κορυφής που αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη.

Ολα δείχνουν ότι η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, δεν θα είναι παρά μία τεράστια «φούσκα», παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Λευκωσίας. Αύριο στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ η Κύπρος θα παρουσιάσει επίσημα τις θέσεις, γνωρίζοντας, όμως, ότι τόσο οι εταίροι όσο και η σουηδική προεδρία δεν επιθυμούν να στριμωχθεί η Αγκυρα για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ε.Ε. και τη Λευκωσία.

*Το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων που υπέβαλε η προεδρία ήταν ένα προκλητικό χάδι προς την Τουρκία. Στο κείμενο εκφράζεται η απογοήτευση των «27» για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία (άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, καθώς και εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία) και ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το λάβει υπόψη της.

*Οχι μόνο, λοιπόν, δεν τίθεται από την πλευρά της προεδρίας θέμα επιβολής κυρώσεων κατά της Αγκυρας, αλλά αφήνει την παράλειψη αυτή να διαιωνιστεί, δεδομένου ότι η Επιτροπή αναμένεται να εκφράσει στις φθινοπωρινές εκθέσεις της την ίδια απογοήτευση και λύπη, χωρίς τίποτε περισσότερο. Επιπλέον, στο πρώτο προσχέδιο θεωρείται... εποικοδομητική η συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού! Για τη σουηδική προεδρία «η ενεργός συμβολή της Τουρκίας στις εν εξελίξει συνομιλίες (Χριστόφια-Ταλάτ) στοχεύει σε μια δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος»!

*Ενώπιον των έντονων αντιδράσεων της Λευκωσίας και των Αθηνών, η σουηδική προεδρία υπέβαλε ένα δεύτερο τροποποιημένο κείμενο, στο οποίο έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις: Δεν θεωρείται πλέον εποικοδομητική η συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού και στο κείμενο επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις ευρισκόμενες εν εξελίξει διακοινοτικές συνομιλίες... Λίγο πολύ επαναλαμβάνεται το κείμενο που είχε υιοθετηθεί το 2008.

*Φυσικά, η Αθήνα και η Λευκωσία ζητούν και άλλες τροποποιήσεις του κειμένου. Για επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας δεν τίθεται ζήτημα. Η Λευκωσία χρησιμοποιεί τον όρο «επιπτώσεις» και η Αθήνα «αυστηρή και αντικειμενική αξιολόγηση»... Και οι δύο επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ανενόχλητα από τουρκικής πλευράς η μη εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Πώς θα γίνει αυτό; Με την υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη με καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης της Τουρκίας;

*Θα μπορούσε να ήταν μία λύση, αλλά, προς το παρόν, κανείς από τους εταίρους δεν τάσσεται υπέρ αυτού, με πρώτη την προεδρία.

Σε περίπτωση που συνεχιστεί το αδιέξοδο, ο Δ. Χριστόφιας θα αναγκαστεί να κάνει μονομερή δήλωση, αφήνοντας έτσι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και ιδίως το μπλοκάρισμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων που θα έρθουν στο τραπέζι.

*Σχετικά με τα Σκόπια, τα πράγματα είναι πιο απλά: Οι εταίροι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην Αθήνα μετά την εισήγηση της Κομισιόν να οριστεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ετσι, στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής θα αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ «θα κληθεί να αρχίσει ενταξιακές διοαπραγματεύσεις μόλις βρεθεί αμοιβαία λύση για το όνομα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Τουρκία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες