Έντυπη Έκδοση

Κάλαντα με Εξεταστικές

Επί θύραις βρίσκεται η κυβερνητική πρωτοβουλία για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή.

Το Μαξίμου έχει αποφασίσει να προχωρήσει, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, στην υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης με την κατάθεση αιτήματος για έρευνα των σκανδάλων της Siemens και των ομολόγων. Η λήψη απόφασης και η συγκρότηση των επιτροπών, ωστόσο, θα μετατεθεί στην καινούρια χρονιά.

*Στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, να εμφανιστεί ότι τηρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ταυτόχρονα, δε, να θέσει τον Α. Σαμαρά, προ των ευθυνών του.

*Στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού είναι να συνδυάσει το «πράσινο φως» για τη συλλογή υπογραφών από τους 160 βουλευτές του για το άνοιγμα του κεφαλαίου Εξεταστικές Επιτροπές, με τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για τη Διαφάνεια, υπό τον Κ. Παπούλια.

*Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού, όμως, εξαρτάται από το βαρυφορτωμένο πρόγραμμά του, δεδομένου ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο Γ. Παπανδρέου θα απουσιάσει στο εξωτερικό για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν βρεθεί ελεύθερη ημερομηνία για την πραγματοποίηση του συμβουλίου των αρχηγών πριν από την έναρξη -στις 18 Δεκεμβρίου- της συζήτησης του προϋπολογισμού, οι δύο πρωτοβουλίες θα συμπέσουν. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα αποσυνδεθούν.

*Τι οδηγεί όμως την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα σε Siemens και ομολόγα;

*Οτι η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέτρεψε τη διερεύνησή τους από το Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου αποτελεί χρέος των πολιτικών δυνάμεων να αναζητήσουν την αλήθεια, βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

*Η Siemens σηματοδοτεί τη βούληση του πρωθυπουργού να πέσει άπλετο φως, στη λογική «ας ματώσουμε κι οι δυο», καθώς εμπλέκονται στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

*Τα ομόλογα σχετίζονται με τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και η εξεταστική επιτροπή συνδυάζεται -και για επικοινωνιακούς λόγους- με τον κοινωνικό διάλογο και τις αποφάσεις για το ασφαλιστικό.

*Αντίθετα, τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και του «Γερμανού», που θα ακολουθήσουν, τον Ιανουάριο, θεωρείται ότι, ως έναν βαθμό, ερευνήθηκαν. Ομως, ώς προς το Βατοπέδι, οι απόψεις στην κυβέρνηση διίστανται:

- Κατά μία άποψη, δεδομένου ότι οι πολιτικές ευθύνες αποδόθηκαν την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, έστω μόνο από την τότε αντιπολίτευση, νέα Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να συσταθεί μόνο εφόσον συντρέχουν λόγοι και προκύπτουν στοιχεία για την περίοδο μετά το 2007 κυρίως, σε ό,τι αφορά τις ανταλλαγές δημόσιας περιουσίας και την αγορά από τρίτους με ζημία του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει το βάρος της στην επιστροφή της περιουσίας στο κράτος.

- Η άλλη άποψη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε προανακριτική επιτροπή την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνήθηκε, καταφεύγοντας στην πρωτόγνωρη στα κοινοβουλευτικά χρονικά απόφαση αποχώρησής της από τη συζήτηση και ψηφοφορία. Η στάση της αυτή, σημειώνουν, υπαγορεύει στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να φέρει τώρα σε πέρας τις τότε πρωτοβουλίες της.

Η πλειοψηφία πάντως στηρίζει την άποψη ότι η διάρκεια κάθε εξεταστικής επιτροπής, δεν θα ξεπεράσει το δίμηνο, έτσι ώστε τον Μάρτιο-Απρίλιο να παραδώσουν πορίσματα.

*Στο μεταξύ, μια νέα εξεταστική βρίσκεται ενόψει μετά την αποστολή, την Παρασκευή, στη Βουλή του φακέλου για τους πρώην υπουργούς Ευρ. Στυλιανίδη, Μιχ. Λιάπη και τον υφυπουργό Μιχ. Μπεκίρη, αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις φορτηγών.

*Για τις υποκλοπές, τέλος, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση πιθανότητα νέας έρευνας, παρά τις πιέσεις που δέχονται στελέχη της από την οικογένεια του Κ. Τσαλικίδη, στελέχους της Vodafone που φέρεται να αυτοκτόνησε λόγω εμπλοκής στο σκάνδαλο.

Η οικογένεια θεωρεί ότι έχει συγκεντρώσει πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες