Έντυπη Έκδοση

«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»

«Η εκλογή του Α. Σαμαρά μπορεί να διευκολύνει την αλλαγή του πολιτικού συστήματος: Να σταματήσει η θολούρα και να αποσαφηνιστούν οι ιδεολογικές και πολιτικές οροθετήσεις».

**Ο βουλευτής της Α' Αθηνών Κ. Σκανδαλίδης υποστηρίζει, μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ., ότι «το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ο πόλος όπου θα συσπειρωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις και οι ηγεσίες της αριστεράς που επιμένουν σε μια κοντόφθαλμη πολιτική θα μείνουν στο περιθώριο της Ιστορίας».

** Ο πρώην υπουργός μιλάει επίσης για την ανάγκη να καλυφθεί το «έλλειμμα συντονισμού και αλληλεγγύης» στην κυβέρνηση.

* Η εκλογή Σαμαρά είναι απειλή για το ΠΑΣΟΚ;

- Δεν νομίζω. Μπορεί να συνιστά και θετική εξέλιξη για το πολιτικό σύστημα.

* Υπό ποία έννοια; Μπορεί να κινηθεί δεξιότερα η Ν.Δ.;

- Ο Αντώνης Σαμαράς είναι γέννημα θρέμμα της δεξιάς παράταξης, ένας κατ' εξοχήν και από ιδεολογία συντηρητικός πολιτικός. Αυτό σημαίνει αποσαφήνιση των ιδεολογικών και πολιτικών οροθετήσεων. Αυτό, λοιπόν, ενδεχομένως να διευκολύνει την αλλαγή του πολιτικού συστήματος που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Να σταματήσει η θολούρα. Τα κόμματα να στηρίζονται σε ιδεολογίες, σε αξίες, σε γραμμές.

* Το τελευταίο διάστημα ακούγονται πάντως προτάσεις για νέα κόμματα. Ο Α. Ανδριανόπουλος είπε ότι με την εκλογή Σαμαρά δημιουργείται κενό στο φιλελεύθερο χώρο. Ο Λ. Κύρκος κάλεσε τους ανανεωτικούς του ΣΥΝ να σκεφτούν την περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος.

- Αυτή τη ρευστότητα τη δημιούργησε η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ολες αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν την πορεία για μια νέα μεταπολίτευση που όλοι θέλουμε, αλλά που πρέπει να πετύχουμε κι αυτό εξαρτάται από μας.

* Δεν φοβάστε το «μεταδοτικό παράδειγμα», μήπως δηλαδή οι διεργασίες επεκταθούν και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ;

- Αυτή η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων έχει αναφορά στην εποχή της παντοδυναμίας του δικομματισμού. Το ΠΑΣΟΚ δεν διέρχεται καμία κρίση, αντιθέτως είναι ο πόλος όπου θα συσπειρωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Αυτός είναι ο στόχος μας.

* Για ποιες προοδευτικές δυνάμεις μιλάτε; Το ΚΚΕ και τα 2/3 του ΣΥΡΙΖΑ ούτε να σας δουν θέλουν.

- Προφανώς υπάρχουν δυνάμεις και στα δύο αυτά κόμματα, αλλά και στην κοινωνία, που διαφωνούν με την ακινησία και την πόλωση που προτείνουν οι ηγεσίες τους. Υπάρχει ένα μαζικό αίτημα για ανακατάταξη των πολιτικών δυνάμεων που κινείται οριζόντια στον προοδευτικό χώρο, διαπερνά τα δύο αυτά κόμματα και επεκτείνεται στις δυνάμεις της οικολογίας, του ριζοσπαστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ μόνον να κερδίσει έχει απ' αυτήν την υπόθεση.

* Το όχημα που θα οδηγήσει σ' αυτόν το στόχο μπορεί να είναι το νέο εκλογικό σύστημα;

- Μπορεί να συμβάλει, είναι ένα εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση. Πάντως, πιστεύω ότι ο εκλογικός νόμος που προτείνουμε θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις προγραμματικές συγκλίσεις.

* Παρόμοιο σύστημα είχατε προτείνει και σεις επί Σημίτη, αλλά κάνατε πίσω.

- Δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες.

* Αντέδρασαν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Γιατί να μην κάνουν το ίδιο και τώρα;

- Γιατί κανείς δεν διαφώνησε προεκλογικά και γιατί μετεκλογικά όλοι δημόσια συναινούν στη μεγάλη τομή.

* Και θα δεχτούν οι βουλευτές να γίνουν άθυρμα στα χέρια του αρχηγού που θα ορίζει τις υποψηφιότητες;

- Ο Γ. Παπανδρέου πιστεύει βαθιά στη λαϊκή συμμετοχή, στη δημοκρατία και στην κατοχύρωση διαδικασιών προκριματικών εκλογών. Είναι η δέσμευσή του...

* Ρηματική, όχι θεσμική...

- Στην επόμενη λοιπόν συνταγματική αναθεώρηση που πρέπει να γίνει με την πρώτη ευκαιρία που θα επιτρέψουν οι χρονικοί περιορισμοί, να κατοχυρωθεί συνταγματικά η εσωκομματική δημοκρατία. Ο λαός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει αυτούς που θέλει να τον εκπροσωπήσουν.

* Η αίσθηση είναι ότι υπάρχει έλλειμμα συντονισμού και αλληλεγγύης.

- Η κυβέρνηση ανέλαβε ένα τεράστιο εγχείρημα, μια υπόθεση εθνικής σωτηρίας και είναι φυσικό ένα πολιτικό σύστημα μαθημένο να λειτουργεί διαφορετικά να μην μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα στις νέες ανάγκες. Οφείλει όμως η κυβέρνηση να μείνει σταθερή στο σχέδιό της για ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, πιο γρήγορα και πιο συντονισμένα.

* Το έλλειμμα αλληλεγγύης;

- Είναι αυτονόητο χρέος η ηθική και πολιτική αλληλεγγύη των στελεχών. Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε ένα αποστολικό έργο να επιτελέσουμε, μια κοινή προοπτική. Πρέπει να βγάλουμε μια ανηφόρα όλοι μαζί και όχι ο καθένας ξεχωριστά. Ολο αυτό το θέμα των προσωπικών στρατηγικών που δεν λείπουν και ούτε μπορούν να εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη είναι τροχοπέδη. Πρέπει να στηρίξουμε τη συλλογική προσπάθεια και τη λογική του πρωθυπουργού. Ο ένας να στηρίζει τον άλλο. Και βεβαίως πρέπει να υπάρχει το συλλογικό και συντεταγμένο κόμμα που να παρεμβαίνει καθοριστικά στις εξελίξεις και να διαμορφώνει θετικούς λαϊκούς συσχετισμούς. Σε περιόδους μεγάλων στροφών είναι φυσικό να υπάρχει ανασφάλεια στα στελέχη, όπως είναι φυσικό να εκδηλώνονται και αντιλήψεις τιμαριοποίησης.

* Το 1997 είχατε μιλήσει για «καλαμοκαβαλάρηδες». Σήμερα τους βλέπετε;

- Ολες οι εξουσίες τροφοδοτούν τέτοια φαινόμενα. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποφασιστικά. Αλλά δεν πρέπει να αδικούμε την κυβέρνηση. Κάνει μια μεγάλη προσπάθεια...

* Μα, ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί όλοι οι γραμματείς, ενώ οι μισοί υφυπουργοί δεν έχουν αρμοδιότητες...

- Αναγνωρίζω ότι τέτοια προβλήματα πρέπει να λυθούν τις αμέσως επόμενες μέρες, αν όχι τις αμέσως επόμενες ώρες, αλλά αυτά δεν αναιρούν την πολύπλευρη κινητικότητα στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. Δίνουμε παντού μάχες.

* Ζήσατε τις 100 πρώτες μέρες του Α. Παπανδρέου το 1981, και τις 100 του Κ. Σημίτη το 1996. Σήμερα ζείτε τις 100 πρώτες μέρες του Γ. Παπανδρέου. Ομοιότητες και διαφορές;

- Αλλες εποχές, διαφορετικό ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτες μέρες του 1981 μέρες ενός ταξιδιού στο άγνωστο, αλλά με σαφείς στόχους, με ενθουσιασμό και κυρίως με μεγάλες ρήξεις. Για πρώτη φορά σοσιαλιστικό κόμμα σχημάτιζε κυβέρνηση. Οι πρώτες μέρες του 1996 σημαδεύονται από ένα δεδομένο πρόγραμμα σύγκλισης και από το «μπλοκάκι» του Κ. Σημίτη, που ρίχτηκε στη δουλειά να το υλοποιήσει και τα κατάφερε. Οι πρώτες μέρες του 2009 σφραγίζονται ήδη με τη σταθερή απόφαση του Γ. Παπανδρέου να αλλάξει τα πάντα στην αρχή ενός νέου ιστορικού κύκλου, ξεκινώντας από μια δραματική αφετηρία, την καταστροφική οικονομική κρίση. Τις ζούμε ήδη για να μπορούμε να τις κρίνουμε από τώρα.

* Στην προηγούμενη φάση ήσασταν υπεύθυνος για το διάλογο με την αριστερά. Διάλογος δεν υπάρχει...

- Ναι, γιατί οι ηγεσίες της αριστεράς επιμένουν σε μια κοντόφθαλμη πολιτική, η οποία δεν τους επιτρέπει να αναδειχτούν σε καταλυτικούς παράγοντες της δημόσιας ζωής και μένουν στο περιθώριο της ιστορίας. Εγώ επιμένω ότι η κυβερνώσα αριστερά είναι μια επιλογή στρατηγικής σημασίας. Εκεί θα κριθεί εν πολλοίς όλος ο ιστορικός κύκλος που ανοίγει αυτήν την εποχή.

* Είστε ο πρώτος σε σταυρούς κατ' αναλογίαν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κι όμως είστε εκτός κυβέρνησης. Γιατί;

- Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι επιλογή του πρωθυπουργού και είναι απολύτως σεβαστή. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, είμαι μαραθωνοδρόμος στην πολιτική. Στη διαδρομή μου δίνω πάντοτε από συνείδηση το παράδειγμα της στράτευσης στη συλλογική υπόθεση. Αυτό κάνω και τώρα.

* Προφανώς ποντάρετε στον πρώτο ανασχηματισμό...

- Ολοι μας κερδίζουμε μέσα από τις επιτυχίες του ΠΑΣΟΚ. Τα άλλα είναι εφήμερα. Μ' άρεσε πάντα να βλέπω στον ορίζοντα της τρικυμίας και να παλεύω με τα κύματα και όχι με τα αξιώματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες