Έντυπη Έκδοση

Επιστροφή στα πόστα

Οι «εκσυγχρονιστές» ξανάρχονται. Χωρίς τον Κ. Σημίτη αυτή τη φορά, αλλά με πρόσωπα που εκείνος ανέδειξε. Τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες και πολιτικά στελέχη που «ψήθηκαν» στις δύο τετραετίες των κυβερνήσεων Σημίτη, έρχονται να επανδρώσουν σήμερα την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, ειδικά το οικονομικό επιτελείο.

Τι κι αν ανήκουν στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ; «Ασπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια», όπως σχολιάζει κι ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με συνεργάτη του- χρησιμοποιώντας την περίφημη φράση του κινέζου ηγέτη Ντενγκ Ξιάο Πινγκ.

**Αλλωστε, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και ο υφυπουργός Φ. Σαχινίδης ως οικονομικοί σύμβουλοι του Κ. Σημίτη ξεκίνησαν την πολιτική τους καριέρα. Ο συνεργάτης επί των οικονομικών του Γ. Παπανδρέου, Κ. Θέος, ήταν γενικός γραμματέας επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη.

**Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, τη δεύτερη τετραετία Σημίτη, ήταν και ο Γ. Ζανιάς, που ορίστηκε πρόσφατα πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, όπως και ο νυν γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλ. Πλασκοβίτης, που υπήρξε στενός συνεργάτης του Γ. Παπαντωνίου.

**Ο πρώην υπουργός Εργασίας και από τους πιο στενούς φίλους του πρώην πρωθυπουργού, Τ. Γιαννίτσης, τοποθετήθηκε πρόεδρος των ΕΛΛ.ΠΕ., ενώ σε επιτελικές θέσεις των κυβερνήσεων της εποχής του «εκσυγχρονισμού» έχουν διατελέσει ο Β. Ράπανος και ο Απ. Ταμβακάκης που αναλαμβάνουν την τύχη της Εθνικής Τράπεζας.

**Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμο, μια από τις σημαντικές προσωπικότητες του «εκσυγχρονιστικού μπλοκ», στο Καστρί.

Ο Γ. Παπανδρέου είναι γνωστό ότι επιθυμούσε να αναλάβει ο Λ. Παπαδήμος το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό καθώς δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τη θέση του, μέχρι τον Μάιο του 2010 που λήγει η θητεία του στην ΕΚΤ.

**Τον συνεργάτη του Γ. Παπαντωνίου και εκ των πρωτεργατών στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής Σημίτη, Γ. Στουρνάρα έχουν βολιδοσκοπήσει για αρκετές θέσεις, αλλά εκείνος δεν έχει δεχθεί, μέχρι στιγμής. Παρέχει, όμως, τις συμβουλές του, κάθε φορά που τις ζητάνε.

**Τακτική επικοινωνία έχουν στην κυβέρνηση (κυρίως από το ΥΠΕΞ) και με έναν άλλο φίλο του Κ. Σημίτη, τον Χρ. Ροζάκη, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, του είχε προταθεί θέση υφυπουργού Εξωτερικών, αλλά δεν δέχθηκε. Στο ΥΠΕΞ πάντως δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα της αξιοποίησής του και ψάχνουν να βρουν μία φόρμα (π.χ. ένα think tank).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες