Έντυπη Έκδοση

Ο θυμός του Αλέξη

Οσοι μίλησαν με τον Αλ. Τσίπρα, μετά τη διήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, τον βρήκαν οργισμένο: «Μέχρι εδώ ήταν. Το πανηγύρι τελείωσε, δεν θα υπάρξει άλλη εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο,τι ήταν να πούμε και να κάνουμε, το πράξαμε και με το παραπάνω, αν κάποιοι θέλουν να διαλύσουν το σχήμα ας το κάνουν, χωρίς, όμως, εμάς», είπε έντονα φορτισμένος σε στενούς του συνεργάτες, σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν είτε ευθέως είτε υπαινικτικά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην πανελλαδική συνδιάσκεψη.

Πολλοί λένε ότι είναι πλέον αποφασισμένος να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο, ενδεχομένως και μέχρι τον Μάιο, ώστε να ξεκαθαρίσει η εσωτερική κατάσταση και να επαναπροσανατολισθεί η πολιτική γραμμή. Στενοί συνεργάτες του αναφέρουν ως άμεση προτεραιότητα την ανασύνθεση του χώρου με επίκεντρο τον ΣΥΝ.

«Διαλυτική συμπεριφορά»

Ο Αλ.Τσίπρας προσανατολίζεται αμέσως μετά τις γιορτές να ξεκινήσει «πορεία στη βάση του κόμματος», ώστε μέσω περιφερειακών συσκέψεων να δοθεί ο λόγος στα απλά μέλη να καταθέσουν προτάσεις και απόψεις έξω από τις συντεταγμένες ομάδες. Οι «σταθερές» στο διάλογο αυτό είναι ο δημοκρατικός δρόμος προς το σοσιαλισμό, η προγραμματική αριστερή αντιπολίτευση, η ευρωπαϊκή ταυτότητα του κόμματος και το άνοιγμα προς το σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο και τα κοινωνικά κινήματα.

«Δεν μπορώ να είμαι πρόεδρος ενός κόμματος που λειτουργεί με όρους κυβέρνησης - αντιπολίτευσης. Είναι διαλυτική αυτή η συμπεριφορά και έχω τη βεβαιότητα ότι η ανασφάλεια αρκετών στελεχών που θέλουν να διατηρήσουν τις μικρές εξουσίες τους συντηρεί αυτή την εικόνα», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε σύσκεψη στην Κουμουνδούρου παρουσία και μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας.

**Αρκετά στελέχη του ΣΥΝ που δεν ανήκουν στο πολιτικό του κλίμα διακρίνουν, μέσα από αυτές τις κινήσεις, την πρόθεσή του να υπερβεί τις αντιθέσεις των τάσεων και να υιοθετήσει το μοντέλο ενός παντοδύναμου προέδρου.

Λαβή για τέτοιες εκτιμήσεις πήραν και από το πώς φέρεται να σχολίασε ο Α. Τσίπρας τη διαδικασία εκλογής του Α. Σαμαρά από τη βάση της Ν.Δ.: «Καλώς ή κακώς στην ελληνική κοινωνία λειτουργεί το αρχηγικό μοντέλο, και αν η εικόνα του επικεφαλής είναι θετική ή αρνητική αυτή έχει αντίκτυπο και στους ψηφοφόρους».

Σχολιασμός που, σύμφωνα με τους συνομιλητές του, δείχνει ότι στο μέλλον θα επιδιώξει να προφυλάξει την καλή του εικόνα στην κοινωνία όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Πάντως η πρόταση να εκλέγεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ όχι από συνέδριο αλλά από τη βάση του κόμματος, που δειλά ακούσθηκε, δεν φαίνεται προς το παρόν να συζητείται αφού αυτό θα οδηγούσε σε σειρά καταστατικών αλλαγών που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργούσαν μεγαλύτερες ενδοκομματικές τριβές.

**Οσο για τις σχέσεις του με τον Αλ. Αλαβάνο, φαίνεται πως έχουν ήδη οριοθετηθεί, αφού στενοί συνεργάτες του Α. Τσίπρα επισημαίνουν με νόημα ότι «θα απαντάμε με τις προτάσεις μας στην κοινωνία, δεν θα εμπλακούμε σε άνευ ουσίας συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις»...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες