Έντυπη Έκδοση

Σκιές στο περιστύλιο

Το «σφουγγάρι» του Α. Σαμαρά μπορεί να λειτούργησε καθησυχαστικά στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. σχετικά με την εσωκομματική μάχη, όμως δεν φαίνεται να φθάνει μέχρι τις μουντζούρες της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να ανοίξει στη Βουλή τους φακέλους των Ομολόγων, της Siemens και του Βατοπεδίου, που δεν έπαψε να απασχολεί τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν. Οι συνεργάτες του νέου προέδρου επισημαίνουν, άλλωστε, ότι στην κεντρική ομιλία του στο Ζάππειο πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να καλύψει όσους βολεύτηκαν μέσα «από πονηρές χαραμάδες για το τι είναι και τι δεν είναι νόμιμο».

*«Για όσους κόπηκαν από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. ήδη στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τα πράγματα είναι απλά», επισημαίνεται τώρα από τη Ρηγίλλης, όπως και για εκείνους που μπήκαν στις λίστες, αλλά δεν κατάφεραν να εκλεγούν: Γ. Βουλγαράκης, Ευ. Μπασιάκος, Αρ. Παυλίδης, Γ. Αλογοσκούφης, Β. Μαγγίνας και Θ. Ρουσόπουλος, θεωρούνται ήδη από τη νέα ηγετική ομάδα παρελθόν.

*Επιφυλάξεις υπάρχουν στο επιτελείο του νέου αρχηγού για τους Σ. Τσιτουρίδη και Π. Δούκα, οι οποίοι επιμένουν πως δεν είχαν καμία εμπλοκή με σκάνδαλα και σκοπεύουν να επαναφέρουν το αίτημα να συζητηθεί ο αποκλεισμός τους από τα ψηφοδέλτια στα κομματικά όργανα.

Ο Π. Δούκας έμεινε μακριά από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις για την εκλογή νέου αρχηγού, ενώ ο Σ. Τσιτουρίδης συμμετείχε σε συζητήσεις, χωρίς όμως επιθετικές και πολωτικές αναφορές. Τα πυρά του ήταν περισσότερο εστιασμένα στον Κ. Καραμανλή.

*Ο μεγαλύτερος προβληματισμός εστιάζεται στους Αλ. Κοντό και Κ. Κιλτίδη οι οποίοι έχουν επανεκλεγεί και βρίσκονται ήδη στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Είχαν συνταχθεί αμφότεροι στην κούρσα της διαδοχής με την Ντόρα Μπακογιάννη και για την ώρα δεν συζητείται πώς θα αξιοποιηθούν. Και οι δύο είναι έμπειροι στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, ωστόσο, οι εκκρεμότητες των ανταλλαγών του Βατοπεδίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αποκατάσταση των σχέσεών τους με τη Ρηγίλλης.

*Στον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. μεταφέρονται πιέσεις να πάρει αποστάσεις και από την παλαιά κοινοβουλευτική «φρουρά» που βρέθηκε σχεδόν σύσσωμη στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη. Στην κατηγορία αυτή τοποθετούνται οι Σ. Χατζηγάκης, Β. Πολύδωρας, Πρ. Παυλόπουλος και Θ. Γιαννόπουλος. Οι προσωπικές αντιπάθειες που δημιουργήθηκαν στην πορεία προς τις εσωκομματικές κάλπες είναι προφανώς νωπές. Ισως γι' αυτό βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον Α. Σαμαρά επισημαίνουν ότι έχει τη σύνεση να αφήσει το χρόνο να αμβλύνει τις προσωπικές πικρίες και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες