Έντυπη Έκδοση

«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια

Η απογοήτευση που πήραν οι υποστηρικτές της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και η ίδια, στις εσωκομματικές εκλογές θα χρειαστεί αρκετός καιρός να ξεπεραστεί.

Πολλά κομματικά στελέχη επικοινωνούν ακόμη με το πολιτικό γραφείο της, είτε για να εκφράσουν την απορία τους για το αποτέλεσμα είτε για να δηλώσουν ότι παραμένουν στο πλευρό της ό,τι κι αν αποφασίσει.

*Η ίδια μέχρι προχθές που αναχώρησε για ολιγοήμερες διακοπές στο Παρίσι, άκουσε όλες τις απόψεις, αλλά απέφυγε να πει το παραμικρό για το τι σκοπεύει να κάνει. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο και την Τετάρτη θα ταξιδέψει στη Βόνη με τον Α. Σαμαρά, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Ν.Δ. στο εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η πρώτη συνάντησή της με τον νέο πρόεδρο ήταν και για τις δύο πλευρές μια συνάντηση πολιτικής αβρότητας. Περιορίστηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κατάσταση της οικονομίας και στις πολιτικές θέσεις της Ν.Δ. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά.

*Δύο είναι τα ζητήματα που κυρίως την απασχολούν στη μετεκλογική περίοδο:

-Η συμπεριφορά του στρατοπέδου των νικητών απέναντι στα κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής, βουλευτές και παράγοντες της παράταξης που είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της δικής της υποψηφιότητας, είναι το πρώτο θέμα.

-Το δεύτερο είναι η πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Α. Σαμαράς.

*Ορισμένοι βουλευτές εκτιμούν ότι η νέα ηγεσία θα κινηθεί «συνθετικά στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας». Η εκτίμηση στηρίζεται κυρίως στους συσχετισμούς που είχαν αποτυπωθεί πριν, με 42 βουλευτές και 4 ευρωβουλευτές να τάσσονται υπέρ της και 20 στο πλευρό του Α. Σαμαρά.

*Αυτή είναι η αριθμητική ανάγνωση. Υπάρχουν όμως και βουλευτές που θεωρούν ότι η πολιτική σύνθεση που θα επιχειρήσει ο Α. Σαμαράς το επόμενο διάστημα θα έχει ως αποτέλεσμα «την απονεύρωση του μπλοκ Μπακογιάννη».

*Περισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι κομματικοί παράγοντες. Τα περισσότερα μέλη των Γραμματειών της Ν.Δ. είχαν συστρατευθεί με τη Ντόρα Μπακογιάννη και θεωρούν ότι η απομάκρυνσή τους από τον κομματικό μηχανισμό είναι θέμα χρόνου. Και χαμηλότερα στην κομματική ιεραρχία ανάλογη είναι η αίσθηση, με αποτέλεσμα πολλά μεσαία στελέχη να μιλούν «για επικείμενο κύμα εκκαθαρίσεων».

Δεν μιλάει πριν ακούσει

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν σκέπτεται για την ώρα να αναλάβει πρωτοβουλίες. Περιμένει να κατακαθίσει η ένταση και στη συνέχεια να περάσει σε φάση ανασυγκρότησης. Οι συνεργάτες της επισημαίνουν τη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά στη Ρηγίλλης, ότι «είμαι στρατιώτης αυτής της παράταξης χρόνια τώρα και θα παραμείνω στρατιώτης» και τονίζουν ότι δεν ευνοεί φυγόκεντρες κινήσεις όπως αυτή του δημάρχου Χανίων Γ. Αρχοντάκη και του πρώην βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ.

*Ως προς το πολιτικό στίγμα που επιχειρεί να δώσει ο Α. Σαμαράς, η πρώην υπουργός δηλώνει ότι θα διαμορφώσει άποψη μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του προϋπολογισμού. Από τις αποχρώσεις που διέκριναν πάντως οι βουλευτές του δικού της κλίματος στον λόγο του προέδρου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, γεννάται το ερώτημα εάν μπορεί να γεφυρωθεί το ιδεολογικό που τους χωρίζει χάσμα. Το ίδιο ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Με άλλα λόγια, το ζήτημα που τίθεται είναι «αν η Ν.Δ. θα παραμείνει κεντροδεξιά ή θα διολισθήσει δεξιά». Και από την απάντησή του θα κριθούν πολλά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες