Έντυπη Έκδοση

Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα

Την έντονη ανησυχία των μειονοτικών στελεχών της Ν.Δ. στη Θράκη για την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά επιχείρησε να εκφράσει ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ανακοινώνοντας προχθές την αποχώρηση από το κόμμα.

Ενώ, όμως, είχε αποφασιστεί να τον ακολουθήσουν τριάντα ακόμα «γαλάζια» μειονοτικά στελέχη, τελικά εμφανίστηκαν μόνο οχτώ, καθώς προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί του μειονοτικού πολιτικού σκόπευαν να προσδώσουν «κινηματικό» χαρακτήρα στην πρωτοβουλία του, με στόχο να εμφανιστεί ότι οι μουσουλμάνοι εγκαταλείπουν μαζικά τη Ν.Δ., διαμαρτυρόμενοι για το παρελθόν και τις ακραίες θέσεις του νέου αρχηγού. Οι άμεσες κινήσεις όμως από τη Ρηγίλλης λειτούργησαν πυροσβεστικά.

Ανεξάρτητα από την αποχώρηση του Ι. Αχμέτ, η αλήθεια είναι ότι ειδικά στη Ροδόπη, ο διχασμός μεταξύ «ντορικών» και «σαμαρικών» όχι μόνο υπάρχει, αλλά έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κι αυτό γιατί όλη η μουσουλμανική μειονότητα τάχθηκε υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη, σε αντίθεση με τη χριστιανική πλειονότητα που προτίμησε τον Α. Σαμαρά. (Οι όροι «μειονότητα» και «πλειονότητα» στο νομό Ροδόπης είναι σχετικοί, καθώς οι μουσουλμάνοι διαθέτουν ίσο πληθυσμό με τους χριστιανούς, εάν δεν υπερτερούν κιόλας.)

* Στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, λοιπόν, οι μουσουλμάνοι της Ροδόπης ψήφισαν Ντόρα κατά 95%, ξεπερνώντας ακόμα και ποσοστά της Κρήτης, χαρίζοντάς της τη μοναδική νίκη της στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

* Στην Ξάνθη οι μουσουλμάνοι προτίμησαν επίσης Μπακογιάννη (41,7%), αλλά επειδή εκεί ο χριστιανικός πληθυσμός υπερτερεί, πρώτος βγήκε ο Αντώνης Σαμαράς (με 46,6%).

Τα στελέχη της Ν.Δ. στη Ροδόπη πιστεύουν ότι η πολιτική διαδρομή του Ι. Αχμέτ είχε έτσι κι αλλιώς κλείσει, καθώς δεν είχε καταφέρει να ξαναεκλεγεί βουλευτής μετά το 2004.

Αυτό που συζητείται έντονα τώρα, είναι αν θα υπάρξει εισροή δυσαρεστημένων μουσουλμάνων -με επικεφαλής τον Ι. Αχμέτ- στο ΠΑΣΟΚ ή θα προχωρήσουν αργότερα στην ίδρυση κάποιου μειονοτικού κόμματος, σενάριο που θα ενισχυθεί στην περίπτωση αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες