Έντυπη Έκδοση

Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες

Τα χαμόγελα στην πρώτη συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά και οι φιλικές σχέσεις των δύο από τα φοιτητικά τους χρόνια στη Μασαχουσέτη προδιαθέτουν για μια πολιτισμένη αντιπαράθεση, ωστόσο όταν το διακύβευμα είναι η εξουσία, η ευγένεια θεωρείται περιττή πολυτέλεια. Τα «συν» και τα «πλην» της εκλογής Σαμαρά μελετούν τώρα στο μέγαρο Μαξίμου.

Τα πρώτα συμπεράσματα;

* Η πιθανολογούμενη μετακίνηση της Ν.Δ. προς συντηρητικότερες θέσεις θα αφήσει ακάλυπτο ένα μεγάλο μέρος του μεσαίου χώρου.

Ετσι, στο πεδίο αυτό το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι, «υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα φανεί αποτελεσματική τη δοκιμασία της καθημερινότητας», όπως σημειώνει στην «Κ.Ε.» έμπειρος βουλευτής.

* Η ηττημένη της εσωκομματικής σύρραξης Ντόρα Μπακογιάννη ύστερα από λίγο καιρό θα διεκδικήσει αυτόνομο ρόλο και οι πιο αισιόδοξοι στην Ιπποκράτους θεωρούν βέβαιη τη ρήξη Σαμαρά - Μπακογιάννη: «Η Ντόρα δεν μένει υπό τον Σαμαρά» είναι η πρόβλεψή τους, ποντάροντας ότι η Ν.Δ. θα επιστρέψει στην εσωστρέφεια.

Σκοτεινές υποθέσεις

* Στα ζητήματα διαφάνειας και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, στην κυβέρνηση προβλέπουν ότι ο Σαμαράς δεν θα υπηρετήσει τη λογική της «νοσηρής ηθικολογίας» του προκατόχου του.

Αντιθέτως, υπό την πίεση και της προεκλογικής του ρητορικής, ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. ίσως και να συμβάλει στην εκκαθάριση πολλών σκοτεινών υποθέσεων. Πολύ περισσότερο «αν σ' αυτές εμπλέκονται παράγοντες της συντηρητικής παράταξης από τους οποίους θέλει ν' απαλλαγεί», όπως λέει με νόημα συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.

* Στην οικονομική πολιτική ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός» που πρεσβεύει ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. δεν φοβίζει διόλου το ΠΑΣΟΚ. Απόδειξη, η θετική ψήφος της Ν.Δ. στο επίδομα αλληλεγγύης.

«Θα ασκήσει μια αντιπολίτευση κατ' ευφημισμόν αντιπλουτοκρατική, με στοιχεία λαϊκισμού, αλλά οριακών δυνατοτήτων», σύμφωνα με την πρόβλεψη υπουργού του οικονομικού κύκλου.

Τι φοβούνται στην κυβέρνηση με την είσοδο Αντ. Σαμαρά στην πρώτη γραμμή του πολιτικού σκηνικού;

* Το γεγονός ότι στις εσωκομματικές εκλογές κινητοποιήθηκε τόσος κόσμος θα έχει ως αποτέλεσμα να βγει η συντηρητική παράταξη, πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι ήλπιζαν στο ΠΑΣΟΚ, από τη φάση της απογοήτευσης εξαιτίας της εκλογικής συντριβής της.

Μάλιστα, στην προσπάθειά του να κρατήσει σε ετοιμότητα όλο αυτό το πλήθος, ο Α. Σαμαράς ίσως υιοθετήσει τακτικές πόλωσης και μετωπικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Πατριωτικό προφίλ

Περιμένουν, στο μέγαρο Μαξίμου, ότι ο Αντ. Σαμαράς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λόγω του παρελθόντος του, θα είναι σκληρός και δεν πρόκειται να συναινέσει σε λύσεις που δεν θα είναι συμβατές με το εδραιωμένο «πατριωτικό» προφίλ του.

* Την επόμενη περίοδο, λοιπόν, που θα έρθουν στο προσκήνιο τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το «Μακεδονικό», η κυβέρνηση ανησυχεί πως θα πάει σε πολιτικές συνεννόησης με τα γειτονικά κράτη έχοντας την αξιωματική αντιπολίτευση απέναντί της, έτοιμη να εκμεταλλευτεί το κάθε στραβοπάτημα.

* Επιθετική ρητορική εκ μέρους του Αντ. Σαμαρά περιμένουν στο ΠΑΣΟΚ και στα ζητήματα που ο κόσμος της δεξιάς θεωρεί πρώτης προτεραιότητας, όπως είναι η τάξη και η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και οι σχέσεις του κράτους με την Εκκλησία:

«Τα θέματα αυτά είναι οι ιδεολογικοί πυλώνες της συντήρησης. Αλλωστε, ο Σαμαράς κέρδισε απευθυνόμενος στο θυμικό των ψηφοφόρων της δεξιάς και δεν μπορεί ατιμωρητί να το αγνοήσει», επισημαίνει στην «Κ.Ε.» συνεργάτης του πρωθυπουργού.

* Στην κυβέρνηση είναι βέβαιοι, τέλος, ότι ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. θα αποπειραθεί να διεμβολίσει το ακροατήριο του ΛΑΟΣ. Τι βλέπουν;

«Η ύπαρξη του κόμματος του Γ. Καρατζαφέρη είναι μια ασφάλεια για το ΠΑΣΟΚ, γιατί αφαιρεί ψήφους από τον βασικό αντίπαλό μας. Η συσπείρωση της όλης δεξιάς στη Ν.Δ. θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό», φοβούνται.

* Για να τεστάρει τις αντοχές της νέας ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μέγαρο Μαξίμου θα «μπουκώσει» τη δημόσια ατζέντα με όλα τα μεγάλα θέματα.

Ανοίγοντας «πέντε κύκλους κοινωνικού διαλόγου» αναγκάζει τον Αντ. Σαμαρά να τοποθετηθεί επί της ουσίας πριν ακόμη οργανωθεί και στελεχώσει το κόμμα του και μάλιστα παραμονές του συνεδρίου της Ν.Δ., με τις εσωκομματικές δυνάμεις να παίρνουν θέσεις μάχης για το τελικό ξεκαθάρισμα των ρόλων:

«Θέλουμε να τον βρούμε απροετοίμαστο», όπως παραδέχεται κορυφαίος υπουργός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες