Έντυπη Έκδοση

Αλλάζουμε...

Δύο μήνες πριν, κανείς δεν περίμενε ότι ο Αντ. Σαμαράς θα ήταν ο επόμενος αρχηγός της Ν.Δ. Ούτε, προφανώς, κανείς περίμενε να συμβεί με αυτή την αφοπλιστική «φυσικότητα» όλη η κρίσιμη αλληλουχία που οδήγησε, τελικά, στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ανατρέποντας καλοστημένες δημοσκοπικές βεβαιότητες.

Και αναδεικνύοντας, πάνω απ' όλα, μια αλήθεια η οποία «ήρθε για να μείνει»: Την αμετάκλητη απόφαση της κοινωνίας -έστω και όταν μένει σιωπηλή ή δηλώνει απογοητευμένη- να αλλάξει. Οχι μόνο πρόσωπα, αλλά κυρίως πολιτική λογική.

* Σήμερα, αυτό γίνεται πλέον σαφές. Η ίδια η κοινωνία, κάθε φορά που καλείται να εκφραστεί -το είδαμε στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, το είδαμε στους 800.000 ασυνήθιστους, σε τέτοια ήθη, ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς παράταξης- τείνει να επιβάλλει νέους όρους πολιτικής εκπροσώπησης.

Πλέον, αρνείται -διαλέγοντας τον πιο ισχυρό συμβολισμό κατά περίπτωση- να επιβεβαιώσει τις προφητείες μιας πολιτικής που συνεχίζει να ασκείται με διαδικαστικό τρόπο, ομογενοποιώντας τα πάντα, προκειμένου να κρύψει ότι έχει την ίδια αμηχανία με τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται.

Σε αυτόν τον «πολτό» του μεσαίου χώρου, στη δημοκρατία των εντυπώσεων, στην οποία οι πολιτικές διαφορές ελαχιστοποιούνται για να μεγιστοποιηθούν μόνο οι ρητορικές διαφορές και θεοποιείται η αδράνεια, απαντάει αυτό το «ζορισμένο και βουβό» αίσθημα συμμετοχής, που είναι πιο «πολιτικό» απ' όλα τα καθοδηγούμενα σχήματα που έχουμε δει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.

*Θα γινόταν, όμως, κάποτε. Η κρίση το έφερε τώρα με τη διαδικασία του επείγοντος. Εκκωφαντικά και χωρίς περιστροφές ζήτησε να σταματήσουμε να αναμασάμε διλήμματα που δεν υπάρχουν και να ασχοληθούμε με αυτά που εκφράζουν την εποχή μας. Μια εποχή που έχει «πνιγεί» μέσα στις γενικότητες και δεν έχει την πολυτέλεια να φαντασιώνεται τον εαυτό της ότι βιώνει «το τέλος των ιδεολογιών».

Γιατί είναι σαφές πως έχει πολύ πιο πρακτικά ζητήματα να αντιμετωπίσει, τα οποία θέλουν κατεύθυνση, σχέδιο και υλοποίηση. Ολα τα χαρακτηριστικά, δηλαδή, μιας μεστής και συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης, η οποία δεν μπορεί να εκφραστεί παρά μόνο από εκείνους που θα μας πούνε ανοιχτά ποιοι είναι, τι πιστεύουν, τι προτείνουν και κυρίως... γιατί το θεωρούν εφικτό.

Χωρίς να στρογγυλεύουν τα πάντα οι συγκεκριμένοι πολιτικοί κάτω από τις ενοχές που άφησε η ιδεολογία της μεταπολίτευσης -σε αριστερούς αλλά και δεξιούς- και αποκτώντας ίσως μια νέα «ενοχή», που θα μας κάνει καλό: Οχι την ενοχή για την άποψη, αλλά για την έλλειψή της.

*Η εκλογή του Αντ. Σαμαρά στην προεδρία της Ν.Δ. πέρα από την αυτονόητη σημασία της για το κόμμα του, αλλά και τους συσχετισμούς ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, φέρνει στην επιφάνεια την τάση για επιστροφή στην πολιτική, προφανώς με τους όρους του σήμερα.

Κι αν σήμερα κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι οι πολίτες που ενεργοποιήθηκαν το έκαναν ως «ευγενική χορηγία και έκτακτη συμμετοχή» σε μια κρίσιμη στιγμή και κυρίως ως αντίδοτο στη δική τους πολιτική μελαγχολία, δεν ακυρώνεται αυτό που όντως είναι. Αλλάζουμε...

* Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας Politics Α.Ε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Για το ίδιο θέμα
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες