Έντυπη Έκδοση

Δικαιοσύνη στην απομόνωση

Εναν ακριβώς χρόνο μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επ. Κορκονέα, προφυλακισμένο στον Κορυδαλλό, οι γονείς του 15χρονου αγωνιούν ότι δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη δίκη για τον χαμό του παιδιού τους, διότι υπερίσχυσαν οι αποφάσεις των αρχών για τη διαφύλαξη της «ασφάλειας»...

Η μητέρα του Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, πάντως, κάνει «έκκληση να μην υπάρξουν επεισόδια με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του παιδιού της».

**Οπως αναφέρει στους λίγους φίλους, «η αγωνία της αυτές τις ημέρες είναι μήπως τα όποια βίαια επεισόδια συνηγορήσουν στην απόφαση να διεξαχθεί η δίκη στις 20 Ιανουαρίου 2010 στην Αμφισσα...» Η μητέρα του παιδιού έχει κάνει επίσημο αίτημα μέσω του συνηγόρου της, Δ. Τσοβόλα, «να γίνει η δίκη στην Αθήνα, εκεί όπου έγινε η δολοφονία».

**Οπως έχει εκμυστηρευθεί στα πολύ κοντινά της πρόσωπα, θεωρεί ότι «είναι αναγκαία η διεξαγωγή της δίκης στην Αθήνα για να δοθεί η δυνατότητα να εμφανιστούν στο δικαστήριο ουσιώδεις μάρτυρες εκείνης της νύχτας, μεταξύ τους και παιδιά, που γνώριζαν καλά τον Αλέξη. Αντίθετα λέει, αν η δίκη γίνει στην Αμφισσα, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για τα παιδιά-μάρτυρες να ταξιδέψουν σ' αυτήν, αλλά και για τους δικηγόρους της οικογένειας να παρίστανται καθημερινά και να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στη διαδικασία».

**Επιπλέον η μητέρα του παιδιού αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα υγείας, αλλά και της μητέρας της, της γιαγιάς του Αλέξη, που πρέπει να μεταφέρεται κάθε τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο για μετάγγιση αίματος...

Από την ακτινογραφία της δικογραφίας γίνεται φανερό πως η δίκη θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα. Με δεδομένο ότι η Αμφισσα απέχει τουλάχιστον 2,5 ώρες από την Αθήνα, οι παράγοντες της δίκης θα πρέπει να εγκατασταθούν εκεί με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Προηγουμένως, πάντως, είχε οριστεί η δίκη να γίνει στη Χαλκίδα, απόφαση που ανακλήθηκε.

**Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλειος Σεραλιώτης, είναι ακόμα προφυλακισμένοι, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις αντικατάστασης της προσωρινής τους κράτησης. Ο Κορκονέας έχει παραπεμφθεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ ο συνάδελφός του για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Εχουν κληθεί 25 μάρτυρες του κατηγορητηρίου, μεταξύ των οποίων πραγματογνώμονες, αλλά και ο ανήλικος φίλος του Γρηγορόπουλου, που περιέγραψε με συγκλονιστικό θάρρος την επομένη του εγκλήματος όσα είδε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του 15χρονου θα καλέσει και άλλους αυτόπτες μάρτυρες που έχει εντοπίσει, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των μαρτύρων υπεράσπισης.

* Το αμετάκλητο βούλευμα του εφετείου, που παρέπεμψε την υπόθεση στο ακροατήριο για τον Κορκονέα αναφέρει:

**«Ο Κορκονέας ενεργώντας με ψυχραιμία δεδομένου ότι ευρισκόμενος σε κατάσταση αδιατάρακτης ψυχικής ηρεμίας ανέλαβε από τη θήκη της εξάρτυσής του το αυτόματο πιστόλι του και αμέσως αφού εσκόπευσε προς το μέρος των συγκεντρωμένων ατόμων, τα οποία βρίσκονταν στην οδό Τζαβέλα, σε απόσταση 20-30 μέτρων από αυτόν, πυροβόλησε επανειλημμένα, δύο φορές. Αποτέλεσμα ήταν μια από τις βολίδες, αφού προσέκρουσε στη δεξιά πλευρά της οδού Τζαβέλα, να εποστρακιστεί για να καταλήξει στον ανήλικο, ηλικίας 15 χρόνων, Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Εξαιτίας και μόνο αυτού του γεγονότος επήλθε ο άμεσος θάνατός του . Στη συνέχεια οι αστυνομικοί αποχώρησαν με βηματισμό περιπάτου, όπως είχαν πλησιάσει σε αυτό το σημείο...»

**Και για τον αστυνομικό Σεραλιώτη αναφέρουν ότι «όχι μόνο δεν απέτρεψε τον συνάδελφό του από αυτή την ενέργεια, αλλά διατήρησε τη θέση του παραπλεύρως έχοντας θέσει το χέρι του στη θήκη του όπλου του σε χαρακτηριστική θέση "προστασίας" και ετοιμότητας». Στη συνέχεια γίνεται λόγος και για ψυχική συνδρομή στην ενέργεια του Κορκονέα!

**Το βούλευμα αναφέρει επίσης ότι και οι δύο δεν «υπάκουσαν στις εντολές της υπηρεσίας τους να μην επιστρέψουν στην περιοχή, όπου, σύμφωνα με ισχυρισμούς τους, που δεν αποδείχθηκαν, προκλήθηκαν από ομάδα αγνώστων ατόμων...»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Για το ίδιο θέμα
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες