Έντυπη Έκδοση

Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.

Αντιμέτωπη με καταφανή κρίση ταυτότητας στο εσωτερικό της βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. παράλληλα με τη μεγαλύτερη κρίση αξιοπιστίας και αμφισβήτησης τα τελευταία 25 χρόνια από μια σημαντική μερίδα της νέας γενιάς, που ριζοσπαστικοποιήθηκε από τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου και τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, περίπου 24 χρόνια μετά τη δολοφονία του Μιχ. Καλτεζά.

Τα παραπάνω συμπεράσματα επιβεβαιώνονται από το συνολικό χειρισμό (πολιτικό, επικοινωνιακό, επιχειρησιακό) που κάνουν πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης που κορυφώνονται αύριο με μεγάλα συλλαλητήρια.

Τον τελευταίο χρόνο ολόκληρο το αστυνομικό οικοδόμημα τρεκλίζει από τα ενοχικά σύνδρομα αυτής της ιστορικής δολοφονικής πράξης. Για «περιστατικό ακραίας αστυνομικής και κρατικής βίας, απ' αυτά που εγγράφονται στις συνειδήσεις των πολιτών και στοιχειώνουν για χρόνια τη δημοκρατία», μίλησε άλλωστε και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Και τι πιο εύγλωττο για τα σύνδρομα του πολιτικού συστήματος από τη φράση του προέδρου Κ. Παπούλια, «...εκφράζω ακόμη μία φορά την πίστη μου και τις ενοχές μου απέναντι στη νέα γενιά, στην οποία χρωστάμε την εξασφάλιση μιας δικαιότερης κοινωνίας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάστηκε, τα τελευταία 24ωρα, επιτελείς της αστυνομίας να βρεθούν χαράματα δίπλα σε σκοπιές και διμοιρίες για να εισπράξουν από πρώτο χέρι αυτή την κρίση ταυτότητας του αστυνομικού και ιδιαίτερα των νέων, που έχουν επιφορτιστεί με την περίφημη «τήρηση της τάξης».

Το πολιτικό στοίχημα του υπουργού και της νέας κυβέρνησης, είναι να «αποαδρανοποιηθεί» η ΕΛ.ΑΣ., καθώς θεωρούν ότι έχει παραλύσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ενα πρώτο δείγμα γραφής ήταν οι εκατοντάδες (εν πολλοίς αδικαιολόγητες) προσαγωγές εφήβων κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Προχθές το μεσημέρι, πάλι, όταν περίπολοι αστυνομικών δέχθηκαν επιθέσεις στη Θεμιστοκλέους, πολιτικοί παράγοντες ζητούσαν από αξιωματικούς να μάθουν πώς και γιατί δεν υπήρξε αντίδραση, για να εισπράξουν την απάντηση ότι «είναι νωρίς για τέτοιες αντιδράσεις».

Δεν μπορεί να προβλεφθεί εάν και πόσο σύντομα το δόγμα της κυβέρνησης για ταυτόχρονη τήρηση της απόλυτης νομιμότητας και της απόλυτης διαφύλαξης των ατομικών δικαιωμάτων θα επιτευχθεί. Πάντως, το θέμα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας και η διάθεση για αμείλικτη πάταξη τέτοιων πρακτικών τίθεται διαρκώς, ακόμη και σε προχθεσινή συνάντηση του υπουργού με τους συνδικαλιστές. Οι τελευταίοι προχώρησαν στην εκτύπωση αφίσας με το σύνθημα «Οχι στη, βία απ' όπου και αν προέρχεται».

Επιχειρησιακά η αστυνομία σχεδιάζει για τις εκδηλώσεις την κατά το δυνατόν απομόνωση ατόμων και ομάδων που έχουν ως σκοπό την πρόκληση καταστροφών. Ωστόσο παραμένει μετέωρη η έρευνα για το πόσοι αστυνομικοί είναι σε θέση, ψυχικά, να φέρουν όπλο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου τρεις χιλιάδες ένστολοι έχουν ελεγχθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και οι επιτροπές γνωμάτευσαν ότι περίπου 100 από αυτούς πρέπει να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να αποσυρθούν σε υπηρεσίες γραφείου.

Προκύπτει, λοιπόν, ότι οι υπηρετούντες αστυνομικοί είναι ανίκανοι να φέρουν όπλο σε ποσοστό 3% και επίσης ότι για να ελεγχθούν οι 55 χιλιάδες αστυνομικοί χρειάζονται πάνω από 15 χρόνια, με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η διαδικασία. Δηλαδή, οι περισσότεροι θα είναι συνταξιούχοι πριν εξεταστούν...

Ακόμη, σύμφωνα με τη στατιστική αναγωγή, τουλάχιστον 1.500 ένοπλοι αστυνομικοί είναι δυνητικά επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Για το ίδιο θέμα
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες