Έντυπη Έκδοση

Ε.Ε. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Με δύο ευρώ «καθαρίσαμε»

Η Ευρώπη θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη αν κάθε κάτοικός της έδινε 2 ευρώ την ημέρα για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών.

Αυτό αποφαίνεται έρευνα του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης και του παραρτήματος Ευρώπης της οργάνωσης «Φίλοι της Γης». Σύμφωνα με την έρευνα, η Ε.Ε. θα μπορούσε έτσι να μειώσει τις εκπομπές της κατά 40% ώς το 2020 και κατά 90% ώς το 2050 σε σχέση με το 1990, δηλαδή κατά διπλάσιο ποσοστό απ' αυτό που προτείνει ενόψει της Κοπεγχάγης.

Αυτό θα απαιτούσε μείωση των μετακινήσεων με ιδιωτικά αυτοκίνητα κατά 43% ώς το 2050, χρήση του τρένου αντί του αεροπλάνου για ταξίδια μικρότερα των 1.000 χιλιομέτρων, μείωση της κατανάλωσης κρέατος κατά 60% (τεράστιες είναι οι εκπομπές από την κτηνοτροφία). Ολα αυτά δεν θα στοιχίσουν στην Ευρώπη παρά 2 ευρώ την ημέρα ανά κάτοικο από το 2010 ώς το 2020.

Η έρευνα επίσης εκτιμά ότι η Ευρώπη οφείλει στις αναπτυσσόμενες χώρες βοήθεια προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές ύψους έως 450 δισ. ευρώ το χρόνο ή άλλα 3 ευρώ ανά κάτοικο. Αλλά, όπως αποκάλυψε η «Γκάρντιαν», εμπιστευτικά έγγραφα δείχνουν ότι η Ε.Ε. αλλάζει τη θέση που έως τώρα υποστήριζε ενόψει της Διάσκεψης, δηλαδή ότι κάθε βοήθεια σχετική με τις κλιματικές αλλαγές θα προσφερόταν επιπλέον από την εγκεκριμένη επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (ODA) κι όχι ως τμήμα αυτής, όπως θέλουν τώρα να ισχύσει.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εμπλοκή στην Κοπεγχάγη, ενώ η δυσπιστία βαθαίνει λόγω της εμπειρίας: το 2001 σε συνάντηση στη Βόννη, θυμίζει το «Σπίγκελ», η Δύση υποσχέθηκε να προσφέρει στις αναπτυσσόμενες χώρες 410 εκατ. το χρόνο μεταξύ 2005-2008, αλλά έως σήμερα έχει δοθεί μόνο το ένα δέκατο απ' αυτά τα χρήματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Για το ίδιο θέμα
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
«Ιμια» στα στενά του Ορμούζ
Διάσκεψη της Κοπεγχάγης
Διάσκεψη της συγνώμης
Οι φτωχοί, οι πλούσιοι και οι βρόμικοι της Γης
Αρθρο του Ignacio Ramonet
Ο πλανήτης στο κόκκινο
Κλιματική αλλαγή
Με δύο ευρώ «καθαρίσαμε»
Ρωσία
Ο τρόμος έφτασε με τρένο
Αφγανιστάν
Πάνε μέχρι να φύγουν
Ιράν
Πυρηνικά και άκρως προκλητικά
Μέση Ανατολή
Η μάχη της Ιερουσαλήμ
Ειδήσεις σε 1 λεπτό
Μποϊκοτάζ με φερετζέ
Le Monde diplomatique
Οι νόμοι της αγοράς στις περιβαλλοντικές αποφάσεις
Δύο εμπόδια στο δρόμο της Κοπεγχάγης