Έντυπη Έκδοση

Πυρηνικά και άκρως προκλητικά

Η πρόσφατη αναγγελία του Ιράν για κατασκευή δέκα νέων εργοστασίων εμπλουτισμού ουρανίου ανά την επικράτεια οδήγησε παράλληλα και στον «εμπλουτισμό» της αντιπαράθεσής του με την Ουάσιγκτον, που (φέρεται να) ανησυχεί για τις αληθινές πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

Ηδη γενική είναι η εκτίμηση -όπως διατυπώνεται από τις σελίδες του διεθνούς τύπου- ότι η ροή των γεγονότων οδηγείται στο κρίσιμο «σημείο τήξης», ήτοι στη φάση όπου η αντιπαράθεση θα μετατραπεί σε ανοικτή κρίση.

Το αδιέξοδο της ιρανικής υπόθεσης είχε επισημανθεί από καιρό και με κυνικό τρόπο από τον νομπελίστα Ειρήνης και μέχρι πριν από λίγες μέρες διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μ. Ελ Μπαραντέι. Επειτα από 12 χρόνια διαχείρισης του ιρανικού ζητήματος, ο απελθών επικεφαλής της ΙΑΕΑ παραδέχτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε νεκρό σημείο, καταθέτοντας μάλιστα με... ενοχλητική ειλικρίνεια την ερμηνεία του: «οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν πάρει στα σοβαρά τις προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, επιμένοντας ότι αυτά είναι απολύτως απαραίτητα για την εθνική τους ασφάλεια (...) γεγονός που τις απογυμνώνει από το ηθικό κύρος να απαιτούν από τους άλλους να μην αποκτήσουν πυρηνικά όπλα».

Πορεία τριάντα χρόνων

Ετσι, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ξεκίνησε επί Σάχη, πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 (μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια εξέλιξης), έφτασε σήμερα σε ένα σημείο απεξάρτησης από τη ρωσο-κινεζική κηδεμονία. Γεγονός που ερμηνεύει ώς ένα σημείο και την προθυμία των δύο αυτών δυνάμεων να συναινέσουν σε μια πιθανή νέα επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ηδη το Ιράν υφίσταται τις επιπτώσεις τριών προηγούμενων κυρώσεων με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και το σημερινό αδιέξοδο υπόσχεται ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου θα υπάρξει και τέταρτος γύρος κυρώσεων, όπως είχε απειλήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Πράγματι, οι αρχικές φιλικές χειρονομίες του Ομπάμα προς τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δείχνουν να έχουν ήδη ξεχαστεί, ενώ όλο και περισσότεροι μιλούν για ακόμη μία αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής του αμερικανού προέδρου. Οπως συνέβη στο Αφγανιστάν, όπου η στρατηγική της κυβέρνησης Μπους συνεχίζεται εξωραϊσμένη, το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση του Ιράν.

Κι όπως επισημαίνεται, η διαρκώς επιδεινούμενη αμερικανοϊρανική κρίση δεν δικαιολογείται: παρά τους λεονταρισμούς του Αχμαντινετζάντ όλοι γνωρίζουν -δεν διαφωνεί ούτε η ΙΑΕΑ- ότι το Ιράν δεν έχει την αντικειμενική δυνατότητα να κατασκευάσει ούτε τα δέκα πυρηνικά εργοστάσια που εξήγγειλε, ούτε να χρησιμοποιήσει ατομικά όπλα, αν ποτέ τα αποκτήσει.

Οι βρυχηθμοί του Αχμαντινετζάντ αποδίδονται στην προφανή του ανάγκη να ενισχύσει το εθνικιστικό αίσθημα του λαού του και να πλήξει του εσωτερικούς πολιτικούς αντιπάλους του, που έχουν ταυτιστεί με τις ΗΠΑ και τη Δύση στην αντικαθεστωτική τους ρητορική.

Οι πρόσφατες επικρίσεις που εκτόξευε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί ότι ο Αχμαντινετζάντ «παραδόθηκε στη Δύση», όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία για εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου σε γαλλικά και ρωσικά εργοστάσια, φαντάζει σήμερα αντιφατική, όπως επίσης και οι ανάλογες επικρίσεις του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Για την ίδια τη Δύση όμως, εκείνη η συμφωνία αποδείκνυε ότι ο ιρανός πρόεδρος, παρά την σκληρή γλώσσα του, είναι πρόθυμος να διαπραγματευθεί.

Αυτή η πραγματικότητα πίσω από το επικοινωνιακό προπέτασμα δεν διαφεύγει της προσοχής των αναλυτών, που κατά συνέπεια αποδίδουν την κλιμάκωση της κρίσης σε πολιτική βούληση της Ουάσιγκτον. Στο σημείο αυτό, εισέρχεται στο σκηνικό και ο ισραηλινός παράγοντας.

Ο Ομπάμα είχε πείσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην εμπλακεί στην ιρανική κρίση μέχρι το τέλος του 2009, ώστε να υπάρξει περιθώριο εξεύρεσης λύσης.

Τώρα, μετά την αδικαιολόγητη άρνηση της Δύσης να λυθεί το πρόβλημα, η κρίση περνά σε μια νέα, απειλητική φάση, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον ανοιχτά. Ακόμη κι εκείνου μιας ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης κατά του Ιράν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
«Ιμια» στα στενά του Ορμούζ
Διάσκεψη της Κοπεγχάγης
Διάσκεψη της συγνώμης
Οι φτωχοί, οι πλούσιοι και οι βρόμικοι της Γης
Αρθρο του Ignacio Ramonet
Ο πλανήτης στο κόκκινο
Κλιματική αλλαγή
Με δύο ευρώ «καθαρίσαμε»
Ρωσία
Ο τρόμος έφτασε με τρένο
Αφγανιστάν
Πάνε μέχρι να φύγουν
Ιράν
Πυρηνικά και άκρως προκλητικά
Μέση Ανατολή
Η μάχη της Ιερουσαλήμ
Ειδήσεις σε 1 λεπτό
Μποϊκοτάζ με φερετζέ
Le Monde diplomatique
Οι νόμοι της αγοράς στις περιβαλλοντικές αποφάσεις
Δύο εμπόδια στο δρόμο της Κοπεγχάγης