Έντυπη Έκδοση

Η μάχη της Ιερουσαλήμ

Η Ιερουσαλήμ, η πόλη που φιλοξενεί τους ιερούς τόπους τριών θρησκειών, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σοβαρής αντιπαράθεσης της ισραηλινής κυβέρνησης από τη μία εναντίον των παλαιστίνιων κατοίκων του ανατολικού αραβικού τμήματός της και από την άλλη εναντίον της σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε.

Το πρώτο «μέτωπο» αφορά τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου να αλλοιώσει ριζικά όχι μόνο το δημογραφικό χαρακτήρα της πόλης, αυξάνοντας τους ισραηλινούς εποίκους, αλλά και την ίδια τη «χωροταξία» της, διώχνοντας Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους και εγκαθιστώντας εκεί ισραηλινούς ή κατεδαφίζοντας κατοικίες Παλαιστινίων για να οικοδομηθούν μεγάλα συγκροτήματα για Ισραηλινούς πολίτες...

Το δεύτερο «μέτωπο» αναφέρεται στη σφοδρή αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι σε σχέδιο απόφασης της σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε., που θα συζητηθεί στη μεθαυριανή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, και το οποίο τονίζει ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Το σχέδιο, μολονότι ήταν ακόμη στη φάση της επεξεργασίας, προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης Νετανιάχου, γιατί τάσσεται υπέρ ενός «βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη και τη Λωρίδα της Γάζας και θα έχει ως πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Η κυβέρνηση Νετανιάχου θεώρησε ότι η ευρωπαϊκή αυτή κίνηση υπονομεύει την καλά ενορχηστρωμένη τακτική της να προβάλλει το δεκάμηνο «πάγωμα» επέκτασης των οικισμών στα κατεχόμενα.

Υποχώρηση για τα μάτια

Το «πάγωμα» προτάθηκε, βέβαια, με την εξαίρεση μερικών χιλιάδων κατοικιών και δημόσιων κτιρίων, αλλά ήταν ουσιαστικά μια φαινομενική υποχώρηση απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις, για να μη δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα και κυρίως για να μην αντιδράσει η κυβέρνηση Ομπάμα στις πολεμικές προετοιμασίες του Ισραήλ για πλήγμα κατά του Ιράν...

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το σχέδιο απόφασης είναι μια διστακτική προσπάθεια να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για το Παλαιστινιακό με αναφορά σε παλαιότερες θέσεις, οι οποίες κωδικοποιήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου, όταν η σουηδική προεδρία επανέλαβε ότι «θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για να λυθεί το ζήτημα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δύο κρατών», του παλαιστινιακού και του ισραηλινού, υπενθυμίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν αναγνώρισε ποτέ την «προσάρτηση» της Αν. Ιερουσαλήμ, από το Ισραήλ το 1967.

Ισως η Ευρωπαϊκή Ενωση να θέλει με αυτό τον τρόπο να επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τις βασικές αρχές για την επίλυση του Παλαιστινιακού και να στηρίξει έμμεσα τις σκέψεις της παλαιστινιακής ηγεσίας για αίτημα αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Από την πλευρά της η ισραηλινή κυβέρνηση, θέλοντας να δείξει ότι θα εφαρμόσει αυστηρά το «πάγωμα», προχωρεί σε ορισμένους ελέγχους και αντιμετωπίζει ήδη την οργή και τις αντιδράσεις των πιο ακραίων εποίκων.

Αλλά, το αδιέξοδο στο Μεσανατολικό φωτίζεται ίσως καλύτερα από την είδηση ότι η UNWRA, η «Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες» αντιμετωπίζει ένα χωρίς προηγούμενο έλλειμμα που μπορεί να την υποχρεώσει να περιορίσει τη βοήθεια που προσφέρει. Για όσους ξεχνούν, ας θυμίσουμε ότι η Υπηρεσία αυτή προσφέρει κυρίως τρόφιμα, υγεία και εκπαίδευση σε 4,7 εκατομμύρια παλαιστίνιους πρόσφυγες που ζουν στη Δυτική όχθη, στη Γάζα, στη Συρία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
«Ιμια» στα στενά του Ορμούζ
Διάσκεψη της Κοπεγχάγης
Διάσκεψη της συγνώμης
Οι φτωχοί, οι πλούσιοι και οι βρόμικοι της Γης
Αρθρο του Ignacio Ramonet
Ο πλανήτης στο κόκκινο
Κλιματική αλλαγή
Με δύο ευρώ «καθαρίσαμε»
Ρωσία
Ο τρόμος έφτασε με τρένο
Αφγανιστάν
Πάνε μέχρι να φύγουν
Ιράν
Πυρηνικά και άκρως προκλητικά
Μέση Ανατολή
Η μάχη της Ιερουσαλήμ
Ειδήσεις σε 1 λεπτό
Μποϊκοτάζ με φερετζέ
Le Monde diplomatique
Οι νόμοι της αγοράς στις περιβαλλοντικές αποφάσεις
Δύο εμπόδια στο δρόμο της Κοπεγχάγης