Έντυπη Έκδοση

«Ιμια» στα στενά του Ορμούζ

Τρία μικρά νησιά στην έξοδο των Στενών του Ορμούζ αποτελούν τα αραβικά Ιμια, μήλο της έριδος ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και στο Ιράν: Η Αμπού Μούσα, και η μικρή με τη μεγάλη Τουνμπ, βρίσκονται πάνω στη ρότα των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν καθημερινά το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου από τον Περσικό (για τους Αραβες, Αραβικό) κόλπο, προς τη Δύση.

Την απρόσκοπτη διέλευση του «μαύρου χρυσού» διά μέσου του στενού στρατηγικού διαύλου εποπτεύουν αμερικανικά πολεμικά, τα οποία όμως βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των ιρανικών πυραύλων.

Παλιά αμαρτία

Η μικρή και μεγάλη Τουνμπ ανήκουν στο εμιράτο του Ρας αλ Κάιμα και η Αμπού Μούσα στο εμιράτο της Σάρτζα, δύο από τα επτά εμιράτα που συγκρότησαν το 1971 την Ομοσπονδία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μέχρι τότε, τα επτά εμιράτα ήταν κάτω από βρετανική κηδεμονία και στα δύο νησιά (η μικρή Τουνμπ είναι ακατοίκητη βραχονησίδα) ζούσαν μερικές εκατοντάδες βεδουίνοι και ψαράδες, υπήκοοι των εμιράτων.

Στην Αμπού Μούσα, ύστερα από συμφωνία του σάχη με τον σεΐχη της Σάρτζα, υπήρχε μικρή ιρανική παρουσία. Οι Ιρανοί διεκδικούσαν τα τρία νησιά χωρίς νομικά ερείσματα και ο σάχης (προνομιακός σύμμαχος των Βρετανών και των Αμερικανών την περίοδο '60-'70), απειλούσε συχνά να τα καταλάβει με τη βία.

Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στην αβαθή θάλασσα της περιοχής και κυρίως η στρατηγική θέση των τριών νησίδων ήταν πρόκληση για τους πανίσχυρους στρατιωτικά Ιρανούς απέναντι στα μικρά τότε και ουσιαστικά άοπλα εμιράτα.

Λίγες ημέρες πριν αποχωρήσουν οι Βρετανοί από τα εμιράτα και συγκροτηθεί η ομοσπονδία τους, ιρανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στα τρία νησιά και έδιωξαν με τη βία τους άραβες κατοίκους.

Η Βρετανία δεν θέλησε τότε να υπερασπιστεί το δίκαιο των εμιράτων (είναι βέβαιο ότι σήμερα το έχει μετανιώσει) και ξεκίνησε μια μακρά διαμάχη πού έφτασε μέχρι τον ΟΗΕ, χωρίς όμως κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Την επεκτατική πολιτική του σάχη και την παράνομη κατοχή των νησιών συνέχισε και το «επαναστατικό» καθεστώς των ισλαμιστών που τον ανέτρεψε.

Στα νησιά, που ελέγχουν οι Φρουροί της Επανάστασης, έχουν τοποθετηθεί πύραυλοι και αντιαεροπορικά, ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση σε ξένους υπηκόους. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν ακόμη και σήμερα τον άκαρπο διάλογο με την Τεχεράνη και όπως μας τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Αμπντούλ Αζίζ αλ Γκουράιρ, επιδιώκουν την ειρηνική επίλυση του προβλήματος στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά οι Ιρανοί αρνούνται.

Εμείς θα επιμείνουμε στον διάλογο. Η διαμάχη αυτή δεν μας εμποδίζει να έχουμε καλές διμερείς σχέσεις, που εκφράζονται ιδιαίτερα στον εμπορικό και οικονομικό τομέα. Είμαστε η τρίτη χώρα σε εμπορικές σχέσεις με το Ιράν και θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά, όχι στο παρελθόν», επισημαίνει ο πρόεδρος.

Το θέμα έθιξε και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις, Δρ. Ανουάρ Γκαργκάς, αξιωματούχος με ιδιαίτερη επιρροή στα εμιράτα: «Το Ιράν είναι γείτονας και όχι πρόβλημα. Εχουμε καλές σχέσεις, με κάποιες επιπλοκές, όπως το πρόβλημα της κατοχής των τριών νησιών, αλλά και η διαφάνεια σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ελπίζουμε να βρεθεί διπλωματική λύση και σε αυτό το θέμα, που μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση».

Στο βάθος πυρηνικά

Είστε αντίθετοι στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, ρώτησε ένας γερμανός δημοσιογράφος.

«Είμαστε ενάντια σε κάθε είδους πυρηνικά όπλα, ανεξάρτητα ποια χώρα τα έχει», ήταν η απάντηση του Δρος Γκαργκάς, που δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό.

Τα εμιράτα ανησυχούν για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Γνωρίζουν ότι μια κλιμάκωση της κρίσης θα επηρεάσει τη σταθερότητα του Κόλπου.

Πρόσφατα, υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία και ήδη οι Γάλλοι έχουν εγκατασταθεί σε τρεις βάσεις, ενώ γαλλικά πολεμικά πλοία ελλιμενίζονται στο Αμπου Ντάμπι, ύστερα από συμφωνία που προετοίμασε ο Ζακ Σιράκ και υπέγραψε πριν από λίγους μήνες ο Νικολά Σαρκοζί.

Τα εμιράτα θέλουν να κοιτάξουν μπροστά, σε ένα μέλλον με ειρήνη. Ομως, για να χορέψει κάποιος ταγκό, χρειάζεται πάντα έναν παρτενέρ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
«Ιμια» στα στενά του Ορμούζ
Διάσκεψη της Κοπεγχάγης
Διάσκεψη της συγνώμης
Οι φτωχοί, οι πλούσιοι και οι βρόμικοι της Γης
Αρθρο του Ignacio Ramonet
Ο πλανήτης στο κόκκινο
Κλιματική αλλαγή
Με δύο ευρώ «καθαρίσαμε»
Ρωσία
Ο τρόμος έφτασε με τρένο
Αφγανιστάν
Πάνε μέχρι να φύγουν
Ιράν
Πυρηνικά και άκρως προκλητικά
Μέση Ανατολή
Η μάχη της Ιερουσαλήμ
Ειδήσεις σε 1 λεπτό
Μποϊκοτάζ με φερετζέ
Le Monde diplomatique
Οι νόμοι της αγοράς στις περιβαλλοντικές αποφάσεις
Δύο εμπόδια στο δρόμο της Κοπεγχάγης