Έντυπη Έκδοση

ΠΙΕΤ ΜΠΑΚΕΡ: Καθηγητής δημοσιογραφίας στην Ουτρέχτη

«Εχει δίκιο ο Μέρντοχ σε ορισμένες περιπτώσεις»

«Παρ' ότι η πλειονότητα (και όταν μιλάμε για το Ιντερνετ, η συντριπτική πλειονότητα) θεωρεί παλαβό τον Ρούπερτ Μέρντοχ με τα σχέδιά του για επί πληρωμή ανάγνωση των ηλεκτρονικών εκδόσεών του, πιστεύω ότι ο μεγιστάνας του τύπου τα έχει τα δίκια του σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο ίδιος λέει ότι η πρωτοβουλία του είναι θέμα αρχής, αλλά πιθανότατα αποτελεί προϊόν υπολογισμού.

»Ακόμη και η απόφασή του να ξεφορτωθεί το "Google" μπορεί να αποβεί επωφελής εφόσον κάποιοι άλλοι (για παράδειγμα η Microsoft) του προσφέρουν καλύτερες συμφωνίες. Το βασικό θέμα είναι ότι οι τιμές των διαφημιστικών καταχωρίσεων στο Ιντερνετ παραμένουν πολύ χαμηλές κυρίως γιατί τις κρατάει σε αυτά τα επίπεδα το "Google".

»Κι επειδή ο ανταγωνισμός είναι ανεξέλεγκτος, δεν προβλέπεται οι τιμές αυτές να ανεβούν στα προσεχή έτη - έστω και αν μας τελειώσει η οικονομική κρίση. Οπότε, ακόμη και μόλις το 5% των αναγνωστών αν μετακινηθεί σε μια ιστοσελίδα επί πληρωμή, αυτό το ταπεινό 5% μπορεί να αποφέρει περισσότερα έσοδα από το παλαιό 100% των διαφημίσεων. Από την άποψη αυτή γεννιέται κάτι ενδιαφέρον.

»Κάτι τέτοιο ισχύει ιδίως για την "ειδικού περιεχομένου" ειδησεογραφία και όχι για τα απλά νέα που μπορείς να τα βρεις παντού και τζάμπα. Αρα δεν μπορούν να γίνουν επί πληρωμή όλες οι ιστοσελίδες των εφημερίδων. Κι από την άλλη, αν πολλές εφημερίδες επιλέξουν την επί πληρωμή λύση, μπορεί οι υπόλοιπες να επωφεληθούν από τα διαφημιστικά κεφάλαια που θα μείνουν αδιάθετα. Δεν υπάρχει πάντως μία και μοναδική λύση που να βολεύει τους πάντες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Διαδίκτυο
Τέλος στις δωρεάν ειδήσεις
«Καλοδεχούμενο ό,τι αυξάνει τα έσοδα των εφημερίδων»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Media της έντυπης έκδοσης
Διαδίκτυο
Τέλος στις δωρεάν ειδήσεις
«Καλοδεχούμενο ό,τι αυξάνει τα έσοδα των εφημερίδων»
«Εχει δίκιο ο Μέρντοχ σε ορισμένες περιπτώσεις»
Περιοδικός Τύπος
Ρεπορτάζ απ' του Αιγαίου τα νησιά