Έντυπη Έκδοση

Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες

Ραγδαίες εξελίξεις στον εκλογικό χάρτη της χώρας ετοιμάζεται να επιφέρει ο καθορισμός των νέων αυτοδιοικητικών ορίων και θεσμών, που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

*Χαράσσονται τα όρια περίπου 500 νέων δήμων (από 1.034 που είναι σήμερα) καταργούνται οι κοινότητες, και η διοίκηση σε δεύτερο βαθμό θα γίνεται πλέον από 10 έως 15 Περιφέρειες, στις οποίες όλες οι παλιές νομαρχίες θα αποτελούν, πλέον, διαμερίσματα.

*Ταυτόχρονα, θα επανέλθει ο παλιός εκλογικός νόμος, βάσει του οποίου για την εκλογή δημάρχου θα απαιτείται το 50% συν 1 των ψήφων, έναντι του 42% που ίσχυσε στις εκλογές του 2006, μετά την τροποποίηση του νόμου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Δήμοι σε άλλα χέρια

Και ήταν αυτό το ποσοστό τού 42% που ρύθμισε καθοριστικά σε πολλές περιπτώσεις τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006, ωφελώντας τη Ν.Δ., αφού έτσι απέφυγε να πάει σε δεύτερο γύρο πολιτικής αναμέτρησης, κερδίζοντας με την πρώτη 12 νομούς της χώρας.

Παράλληλα, σε 30 πρωτεύουσες νομών εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή δήμαρχοι, από τους οποίους οι 16 πρόσκεινται στη Ν.Δ., οι 12 στο ΠΑΣΟΚ και 2 από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Ενώ στο λεκανοπέδιο της Αττικής, από τους περίπου 100 δήμους, η ρύθμιση του 42% έβγαλε δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή σε 22 ΟΤΑ.

*Δέκα μήνες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2010 είναι σαφές ότι η ανάδειξη των τοπικών αρχόντων θα γίνει υπό νέο αυτοδιοικητικό καθεστώς. Σημαντική παράμετρος;

Η καθιέρωση αιρετής Περιφερειακής Αρχής. Για να εκλεγεί, θα στηθεί διπλή κάλπη, όπως ακριβώς γίνεται σήμερα με τους νομάρχες, και στο εξής θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με τις παλαιές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Παρότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους οικονομικούς πόρους, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σ' ένα αποκεντρωμένο φορολογικό σύστημα, ώστε μέρος των φόρων να καταλήγει απευθείας στα ταμεία των Περιφερειών.

*Σε ό,τι αφορά τους δήμους, η βασική αρχή είναι κάθε νησί και δήμος, τουλάχιστον για όλα τα μικρά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν συγχωνεύσεις δήμων και στο σύνολό τους δεν θα μείνουν περισσότεροι από 500 σε όλη την επικράτεια.

Ηδη οι δύο επιτροπές επιστημόνων, που τους ανέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης να μελετήσουν το νέο εκλογικό σύστημα και τη διοικητική μεταρρύθμιση, υπολογίζουν ότι μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους.

Στην πορεία θα διαμορφωθούν σε νομοσχέδια και θα δοθούν στη δημοσιότητα για διαβούλευση.

*Τι θα επιφέρει, όμως, η επαναφορά του παλιού εκλογικού νόμου στους δήμους και τις Περιφέρειες:

1 Σε όλους τους δήμους, αλλά και στις Περιφέρειες, επιτυχών συνδυασμός θεωρείται αυτός που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων, δηλαδή το 50% συν ένα.

Εφόσον αυτό δεν γίνει την πρώτη Κυριακή, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή. Δήμαρχος εκλέγεται ο υποψήφιος του επιτυχόντος συνδυασμού.

2 Ο νικητής συνδυασμός παίρνει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών του δημοτικού συμβουλίου και τα δύο πέμπτα (2/5) κατανέμονται στους επιλαχόντες συνδυασμούς αναλογικά.

3 Σε περίπτωση που την πρώτη Κυριακή κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων, δηλαδή το 50% συν ένα, τότε η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

4 Επιτυχών θεωρείται αυτός που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων, δηλαδή το 50% συν ένα. Οι τακτικοί, όμως, και οι αναπληρωματικοί δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται με βάση την πρώτη ψηφοφορία, σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που έλαβαν.

Η εκλογή περιφερειάρχη

Η κυβέρνηση πρέπει, πάντως, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να καταθέσει σύντομα τις προτάσεις της για την εκλογή των περιφερειαρχών και των περιφερειακών συμβούλων. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:

*Θα είναι άμεση ή έμμεση η εκλογή του περιφερειάρχη; Θα ψηφίζεται απευθείας από το λαό ή από το περιφερειακό συμβούλιο;

*Οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλέγονται σύμφωνα με τον αριθμό των ψήφων που θα συγκεντρώνουν στο σύνολο της Περιφέρειας ή στα παλιά όρια του νομού (περιφερειακά διαμερίσματα);

*Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τα δημοτικά διαμερίσματα ή στο σύνολο του δήμου;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
«Θα σας ελέγχουμε κάθε μήνα»
Κυβέρνηση
Κούρσα ημιαντοχής στην οικονομία
Δεσμεύσεις για αλλαγές
Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια
Επιστροφή στα πόστα
Ευρωπαϊκή Ενωση
Χάδι Ε.Ε. στην Τουρκία
Βουλή
Κάλαντα με Εξεταστικές
Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης
«Να κατοχυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία»
ΣΥΡΙΖΑ
Ο θυμός του Αλέξη
Νέα Δημοκρατία
Σκιές στο περιστύλιο
Μετεγγραφές για νέο σχήμα
«Στρατιώτης» σε κανονική άδεια
Μέσα ο Αντώνης, έξω η μειονότητα
Σήματα της μετά Σαμαρά εποχής
Πρόκληση για τη Ν.Δ.
Αλλάζουμε...
ΛΑΟΣ
Ανοιξε και τους περιμένει
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Αντίπαλοι παρά τις πρώτες χειραψίες
Δεκέμβρης 2008
Ο Δεκέμβρης ζητάει το δίκιο του
Δικαιοσύνη στην απομόνωση
Τα ψυχολογικά της ΕΛ.ΑΣ.
Συνέντευξη: Σταύρος Δήμας
«Θα τα βρούμε στην Κοπεγχάγη»
Εκλογικός χάρτης
Μείον 500 δήμοι, συν 15 περιφέρειες