Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

Από τον Στρος στον Ολι και στο βάθος Μέρκελ

Κρίσιμο τετραήμερο διαβουλεύσεων ξεκινά από σήμερα στις Βρυξέλλες με τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και συνεχίζεται από αύριο στην Αθήνα με τη διαδοχική άφιξη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν και του αρμόδιου για οικονομικά θέματα επιτρόπου Ολι Ρεν.

Ευτυχώς, ακόμα κάτι ψάχνει στο βάθος και όχι στον πάτο Ευτυχώς, ακόμα κάτι ψάχνει στο βάθος και όχι στον πάτο Εκτιμάται ότι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την τύχη του αναθεωρημένου Μνημονίου αλλά και της επιμήκυνσης του δανείου των 109 δισ. ευρώ.

* Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το «κλείδωμα» του Μνημονίου χωρίς επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό και δίχως ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα θέσουν σε κίνδυνο τη δόση των 15 δισ. ευρώ του Μαρτίου.

Το θέμα δεν έχει λήξει. Την Τετάρτη θα έχει μία πρώτη εικόνα καθώς έχει προγραμματιστεί η έγκριση από το Κονκλάβιο των Επιτρόπων του «μίνι» Μνημονίου, δηλαδή όσων μέτρων έχουν οικονομικό αντίκτυπο.

Ωστόσο, το πλήρες κείμενο του Μνημονίου έχει εκκρεμότητες όχι μόνο στα εργασιακά αλλά και σε άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με υποχρεώσεις της χώρας έως τον Δεκέμβριο. Ο γερμανικός άξονας εμφανιζόταν τις προηγούμενες ημέρες εξαιρετικά αυστηρός στην κατά γράμμα υλοποίηση δεκάδων δράσεων που καθυστέρησαν, λέγοντας ότι δεν δίδεται παράταση και συνδέοντάς τες με τη δόση του Μαρτίου.

Το ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, που είναι... αφιερωμένο στην Ιρλανδία. Σημαντική θεωρείται και η παρουσία του εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος θα παρουσιάσει έκθεση για την ευρωζώνη. Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Ζανιάς.

* Το δεύτερο κυβερνητικό αίτημα έχει να κάνει με την επιμήκυνση όλου του δανείου. Διαφορετικά, την κρίσιμη τριετία 2013-2015 η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει πολλά λεφτά από τις αγορές, με άγνωστο αποτέλεσμα.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να «εκμεταλλευτεί» την πιο... ανεκτική στάση του ΔΝΤ για να επιτύχει στήριξη -ει δυνατόν δημόσια- των ελληνικών θέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές και θα συνεχιστούν με την κάθοδο του «αρχηγού» του ΔΝΤ αύριο στην Αθήνα. Θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον υπουργό Οικονομικών, κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα μιλήσει και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τυχόν θετική εξέλιξη από το μέτωπο του ΔΝΤ, εξηγούν αρμόδια στελέχη, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει ανάλογη απόφαση και από την Ε.Ε., η οποία προσκρούει μέχρι στιγμής στην άρνηση της γερμανικής πλευράς.

Οι πρώτες ενδείξεις για τις θέσεις της Ε.Ε. θα φανούν στην πρόταση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου και αναμένονται εντός των ημερών. Την Πέμπτη, αναμένεται να συζητηθεί με τον επίτροπο Ολι Ρεν. *

Τι είχαμε, τι χάσαμε

«Φτώχυνε» κατά ένα δισ. ευρώ το πακέτο του δανείου που λαμβάνει η Ελλάδα από την τρόικα, λόγω της εισόδου της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης.

Ετσι αντί για 110 δισ. ευρώ δικαιούται πλέον 109 δισ. ευρώ, ενώ ενδεχόμενη είσοδος και άλλων κρατών-μελών στο ίδιο πλαίσιο (εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες έντονοι φόβοι για το ενδεχόμενο προσφυγής της Πορτογαλίας) θα μειώσει ακόμη πιο πολύ το ποσόν που δικαιούται η Ελλάδα. Το θέμα της κάλυψης της «απώλειας» από επιπλέον συνδρομή άλλων κρατών ή του ΔΝΤ λέγεται ότι έχει συζητηθεί, αλλά σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το πρωτεύον είναι να επιτευχθεί η επιμήκυνση όλου του δανείου ώς το 2024 με χαμηλό επιτόκιο.

ΚΚΕ-ΣΥΝ

Σκληρή γλώσσα

«Εγκλημα» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

Ο Δ. Στρατούλης (ΣΥΡΙΖΑ) τονίζει ότι το νομοσχέδιο «οδηγεί σε κατάρρευση τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα».

ΔΗΜ.ΑΡ.

Οχι νέο Μνημόνιο

Με αφορμή τις επισκέψεις Στρος-Καν και Ολι Ρεν στην Αθήνα, η «Δημοκρατική Αριστερά» τονίζει ότι η αναγκαία επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ δεν πρέπει να οδηγήσει στην υπογραφή νέου τύπου Μνημονίου.

ΝΤΟΡΑ

Λιγότερο κράτος

Υπέρ «των σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων» τάχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Σχετικά θέματα: Διαβουλεύσεις με την τρόικα
Πρώτα τρόικα - Στρος Καν, μετά το υπουργικό, για τις συμβάσεις
Παπανδρέου: Συμβάσεις, επιμήκυνση οι δύο στόχοι για συνεννόηση με Ν.Δ.
Επιμήκυνση με κλειδιά ΔΕΚΟ και νοσοκομεία
Μονοπαραταξιακό είναι πλέον το προεδρείο στη ΓΣΕΕ
Για το ίδιο θέμα
Πρώτα τρόικα - Στρος Καν, μετά το υπουργικό, για τις συμβάσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Διαβουλεύσεις με την τρόικα
Πρώτα τρόικα - Στρος Καν, μετά το υπουργικό, για τις συμβάσεις
Από τον Στρος στον Ολι και στο βάθος Μέρκελ
Παπανδρέου: Συμβάσεις, επιμήκυνση οι δύο στόχοι για συνεννόηση με Ν.Δ.
Επιμήκυνση με κλειδιά ΔΕΚΟ και νοσοκομεία
Μονοπαραταξιακό είναι πλέον το προεδρείο στη ΓΣΕΕ
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ο Τσίπρας αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Νέος σχεδιασμός υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Τουλάχιστον 20.000 εκτός στρατεύματος
Υπουργείο Εσωτερικών
Μεταβατικές λύσεις στις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων
Υπόθεση Siemens
Καίει τη μαμά-Siemens ο δίσκος της Τσακάλου
Μαντέλης: Νόμιμα όλα τα εισοδήματά μου
Άλλες ειδήσεις
Υποδοχή έντασης στον Πρόεδρο
Επιβάλλουν αναγνώριση όλων των μειονοτικών ενώσεων
Μαζικό «παρών» στον Γοργοπόταμο
Ελληνοτουρκική άσκηση