Έντυπη Έκδοση

Παπανδρέου: Συμβάσεις, επιμήκυνση οι δύο στόχοι για συνεννόηση με Ν.Δ.

Η συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση που επιδιώκει ο πρωθυπουργός και η ανακωχή που έχει ζητήσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθούν εν πολλοίς και από το αποτέλεσμα που θα έχει ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων που αρχίζει σήμερα η κυβέρνηση με τους παράγοντες της τρόικας για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Και τα δύο αυτά θέματα θα συζητήσουν στην Αθήνα ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, που έρχεται αύριο στην Αθήνα, και με τον επίτροπο αρμόδιο για την Οικονομία Ολι Ρεν, που έρχεται την Πέμπτη. Επίσης ο κ. Παπανδρέου σήμερα στις Βρυξέλλες συναντάται με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, με βασικά θέματα στην ατζέντα τους την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Δύο είναι οι στόχοι της κυβέρνησης από αυτό τον μαραθώνιο των διαβουλεύσεων:

1 ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ: Να συνδυάσει την ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αποτροπή των απολύσεων. Επίσης, να πετύχει την επέκταση των κλαδικών και στα μη μέλη σωματείων. Ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία, ούτως ώστε αυτή η συμφωνία να είναι διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια των αρμόδιων υπουργών (Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη) με την τρόικα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα το συζητήσει και ο ίδιος με τους Στρος-Καν και Ρεν.

Το θέμα των συμβάσεων προκαλεί κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα καθώς οι πράσινοι συνδικαλιστές αντιδρούν, όπως και αρκετοί βουλευτές. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς και κομματικούς παράγοντες, αν επιτευχθούν τα δυο παραπάνω σημεία για τις επιχειρησιακές συμβάσεις τότε το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι αντιδράσεις θα καμφθούν και θα κερδηθεί εσωκομματικός χρόνος ηρεμίας. Οχι όμως για πολύ, αλλά μέχρι να ανοίξει το θέμα των ΔΕΚΟ.

2 ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ: Η προοπτική της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ άνοιξε μετά την προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, όμως το εμπόδιο της Γερμανίας δεν έχει ξεπεραστεί. Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει το θέμα σήμερα με τον Ζοζέ Μπαρόζο και αύριο με τον Στρος-Καν, που πρώτος είχε ανοίξει την πόρτα της επιμήκυνσης εδώ και δύο μήνες.

Κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν ότι η επιμήκυνση αλλά και η συμφωνία για τις συμβάσεις θα είναι καλά χαρτιά στα χέρια του πρωθυπουργού, στις συναντήσεις που θα έχει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ιδίως με τον Αντ. Σαμαρά. Ο χρόνος των συναντήσεων δεν έχει ακόμα κλείσει. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι με δεδομένο ότι στις 16-17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες θα γίνει η σύνοδος κορυφής και στις 18 Δεκεμβρίου αρχίζει η συζήτηση του προϋπολογισμού, ο πιθανότερος χρόνος των συναντήσεων είναι μεταξύ 11 και 15 του μήνα.

Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λένε ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τη Ν.Δ. στήριξη: στα σημεία του Μνημονίου που τη βρίσκουν σύμφωνη, στις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, στις αλλαγές στην Παιδεία. Ο ίδιος αναμένεται να δώσει τη δέσμευσή του ότι θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Διαβουλεύσεις με την τρόικα
Πρώτα τρόικα - Στρος Καν, μετά το υπουργικό, για τις συμβάσεις
Από τον Στρος στον Ολι και στο βάθος Μέρκελ
Επιμήκυνση με κλειδιά ΔΕΚΟ και νοσοκομεία
Μονοπαραταξιακό είναι πλέον το προεδρείο στη ΓΣΕΕ
Για το ίδιο θέμα
Πρώτα τρόικα - Στρος Καν, μετά το υπουργικό, για τις συμβάσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Διαβουλεύσεις με την τρόικα
Πρώτα τρόικα - Στρος Καν, μετά το υπουργικό, για τις συμβάσεις
Από τον Στρος στον Ολι και στο βάθος Μέρκελ
Παπανδρέου: Συμβάσεις, επιμήκυνση οι δύο στόχοι για συνεννόηση με Ν.Δ.
Επιμήκυνση με κλειδιά ΔΕΚΟ και νοσοκομεία
Μονοπαραταξιακό είναι πλέον το προεδρείο στη ΓΣΕΕ
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ο Τσίπρας αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Νέος σχεδιασμός υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Τουλάχιστον 20.000 εκτός στρατεύματος
Υπουργείο Εσωτερικών
Μεταβατικές λύσεις στις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων
Υπόθεση Siemens
Καίει τη μαμά-Siemens ο δίσκος της Τσακάλου
Μαντέλης: Νόμιμα όλα τα εισοδήματά μου
Άλλες ειδήσεις
Υποδοχή έντασης στον Πρόεδρο
Επιβάλλουν αναγνώριση όλων των μειονοτικών ενώσεων
Μαζικό «παρών» στον Γοργοπόταμο
Ελληνοτουρκική άσκηση