Έντυπη Έκδοση

ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΤΖ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ WIKILEAKS ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ «GUARDIAN»

«Η επιβίωσή μας εξαρτάται από εσάς»

Ενώ κλιμακωνόταν -και κλιμακώνεται- η έμπρακτη πολεμική εναντίον του WikiLeaks και του ίδιου στον «πραγματικό» κόσμο και στο διαδίκτυο, ο Τζούλιαν Ασάντζ βγήκε την Παρασκευή αργά το μεσημέρι και απάντησε μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Guardian» σε ερωτήσεις χρηστών-αναγνωστών της εφημερίδας.

Η ιστοσελίδα του WikiLeaks ζητάει συγγνώμη από τους χρήστες, καθώς μετά τις απαγορεύσεις και κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι προσβάσιμη. «Οι επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον μας μάς δίνουν ελπίδα, διότι φαίνεται πως ο λόγος μας είναι αρκετά ισχυρός...», λέει ο ίδιος ο Τζούλιαν Ασάντζ (φωτ. Reuters) Η ιστοσελίδα του WikiLeaks ζητάει συγγνώμη από τους χρήστες, καθώς μετά τις απαγορεύσεις και κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι προσβάσιμη. «Οι επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον μας μάς δίνουν ελπίδα, διότι φαίνεται πως ο λόγος μας είναι αρκετά ισχυρός...», λέει ο ίδιος ο Τζούλιαν Ασάντζ (φωτ. Reuters) Τι είπε μεταξύ άλλων:

* Για την αδυναμία επαναπατρισμού του στην Αυστραλία.

«Είμαι Αυστραλός πολίτης και μου λείπει πολύ η χώρα μου. Ομως τις τελευταίες εβδομάδες, η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ ΜακΚλίλαντ ξεκαθάρισαν ότι όχι μόνο η επιστροφή μου είναι αδύνατη αλλά και ότι συμμετέχουν ενεργά στις επιθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον εμού και της ομάδας του WikiLeaks. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα τι σημαίνει να είναι κανείς Αυστραλός πολίτης -σημαίνει κάτι, τελικά; Ή μήπως με την πρώτη ευκαιρία αντιμετωπιζόμαστε όλοι όπως ο Ντέιβιντ Χικς (σ.σ. Αυστραλός που φυλακίστηκε στο Γκουαντάναμο και κατόπιν στη χώρα του ως ύποπτος συμμετοχής στην Αλ Κάιντα), έτσι ώστε οι Αυστραλοί πολιτικοί και διπλωμάτες να καλούνται στα καλύτερα κοκτέιλ πάρτι της αμερικανικής πρεσβείας;»

* Δίνει εύσημα σε πηγές του;

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ένας από τους στόχους μας ήταν να επισημαίνουμε ιδιαίτερα το ρόλο εκείνων που παίρνουν το πραγματικό ρίσκο σε κάθε δημοσιογραφική αποκάλυψη. Χωρίς τις δικές τους προσπάθειες, οι δημοσιογράφοι δεν θα ήταν τίποτα. Εάν τα πράγματα έχουν έτσι όπως ισχυρίζεται το Πεντάγωνο, και ο νεαρός στρατιώτης -ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ- βρίσκεται πίσω από κάποιες πρόσφατες αποκαλύψεις μας, τότε, αναμφίβολα, πρόκειται για ήρωα άνευ προηγουμένου».

* Οι αποκαλύψεις έβλαψαν πληροφοριοδότες των Αμερικανών σε Ιράκ και Αφγανιστάν;

«Το WikiLeaks έχει τετραετές ιστορικό δημοσιεύσεων. Ολο αυτό το διάστημα ουδείς σοβαρός ισχυρισμός έχει υπάρξει, ακόμα και από οργανισμούς όπως το Πεντάγωνο, ότι έστω και ένα άτομο έπαθε κάτι εξαιτίας των δραστηριοτήτων μας. Αυτό, παρά τις μεγάλες προσπάθειες χειραγώγησης και παραπληροφόρησης, με σκοπό να οδηγήσουν τον κόσμο σε εξωπραγματικά συμπεράσματα. Δεν πιστεύουμε πως κάτι θ' αλλάξει τώρα».

* Για την αμφισβήτηση της δημοσιογραφικής του ιδιότητας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Εγραψα το πρώτο μου βιβλίο σχετικά με πραγματικά γεγονότα όταν ήμουν 25 ετών. Από τότε συμμετέχω σε ντοκιμαντέρ, εφημερίδες, τηλεοπτικές παραγωγές και στο διαδίκτυο. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι απαραίτητο να συζητήσουμε το εάν είμαι δημοσιογράφος ή το πώς οι άνθρωποί μας ξαφνικά παύουν να θεωρούνται δημοσιογράφοι μυστηριωδώς, με το που αρχίζουν να δουλεύουν για μας...»

* Περίμενε τέτοιο αντίκτυπο διεθνώς; Φοβάται για τη ζωή του;

«Πάντα πίστευα πως το WikiLeaks είναι ένα εγχείρημα που θα έπαιζε ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό και σε ένα βαθμό αυτό ήταν σαφές ότι συνέβαινε ήδη από το 2007, όταν άλλαξε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κένυα. Πίστευα πως θα χρειάζονταν δύο ακόμα χρόνια, αντί για τέσσερα, για να αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος του και από άλλους, οπότε από αυτή την πλευρά είμαστε πίσω σε σχέση με το χρονοδιάγραμμά μας και έχουμε ακόμα πολύ περισσότερη δουλειά να κάνουμε. Οι απειλές κατά της ζωής μας γίνονται αντιληπτές από την κοινή γνώμη, αλλά, προφανώς, παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις στο βαθμό που μπορούμε, έχοντας να κάνουμε με μια υπερδύναμη».

* Εξηγεί γιατί ονόματα στα τηλεγραφήματα διαγράφηκαν με ΧΧΧΧΧ:

«...Εχουν αναθεωρηθεί από τους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με αυτά, αφού οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν καλά το θέμα για το οποίο γράφουν. Κατόπιν, οι αλλαγές ελέγχονται από τουλάχιστον έναν ακόμα δημοσιογράφο ή αρχισυντάκτη και εμείς ελέγχουμε επίσης δείγματα προερχόμενα από άλλους οργανισμούς...».

* Για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του WikiLeaks:

«Από το 2007 εγκαθιστούμε συνειδητά ορισμένους από τους servers μας σε περιοχές που πιστεύουμε ότι υποφέρουν από περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου, με σκοπό να διαχωρίσουμε τη ρητορική από την πραγματικότητα. Το Amazon ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις».

* Για την προτροπή προς τον Ομπάμα για δολοφονία του, από τον Τομ Φλάναγκαν, πρώην σύμβουλο του Καναδού πρωθυπουργού:

«Οντως, ο κύριος Flanagan και όσοι άλλοι διατυπώνουν σοβαρά τέτοιες δηλώσεις πρέπει να διωχθούν για υποκίνηση σε διάπραξη φόνου».

* Η εναντίον του πολεμική από κυβερνήσεις αντιφάσκει στη διακήρυξη για ελευθερία του λόγου:

«Η Δύση έχει ισολογίσει τις βασικές σχέσεις εξουσίας της μέσω ενός δικτύου συμβολαίων, δανείων, ομολόγων, τραπεζικών μετοχών και τα λοιπά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι εύκολο ο λόγος να είναι "ελεύθερος", επειδή μία αλλαγή στην πολιτική βούληση σπάνια μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε αυτά τα βασικά εργαλεία. Ο Δυτικός λόγος, ως κάτι που σπάνια επηρεάζει τους ισχυρούς, είναι ελεύθερος, όπως τα ζώα και τα πουλιά. Σε χώρες όπως η Κίνα υπάρχει εκτεταμένη λογοκρισία, επειδή ο λόγος έχει ακόμα δύναμη και οι ισχυροί το φοβούνται αυτό. Πρέπει πάντα να βλέπουμε τη λογοκρισία ως ένα σημάδι που αποκαλύπτει τη δύναμη του λόγου σε κάθε περιοχή. Οι επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον μας μάς δίνουν ελπίδα, διότι φαίνεται πως ο λόγος είναι αρκετά ισχυρός ώστε να σπάσει το δημοσιονομικό εμπάργκο».

* Μπορεί να νικήσει σε αυτό τον πόλεμο;

«Το αρχείο του Cable Gate έχει μοιραστεί, μαζί με σημαντικό υλικό από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε κρυπτογραφημένη μορφή. Εάν κάτι μας συμβεί, τα σημαντικότερα κομμάτια θα δημοσιοποιηθούν αυτόματα. Επιπρόσθετα, το αρχείο του Cable Gate βρίσκεται στα χέρια πολλών ειδησεογραφικών οργανισμών. Η Ιστορία θα κερδίσει. Ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Το εάν θα επιβιώσουμε εμείς, εξαρτάται από εσάς».

Αναζητούν εναγωνίως νομική φόρμουλα για δίωξη Ασάντζ

Λυσσαλέος εξελίσσεται ο πόλεμος εναντίον του WikiLeaks και του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάντζ στις ΗΠΑ: με ενέργειες λογοκρισίας, εκστρατείες δημόσιου εκφοβισμού και απειλές ζωής, που, ευλόγως, προκαλούν ερωτήματα, εάν όλα αυτά πάνε να καταντήσουν... κουρελόχαρτο το αμερικανικό Σύνταγμα, που περιέχει και την «ιερή» Πρώτη Τροποποίηση για την προστασία της Ελευθερίας του Λόγου, της Εκφρασης, του Θρησκεύματος και του Τύπου.

Δεν είναι μόνο οι οργίλες αντιδράσεις, ως θιγόμενης, της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που οι διαπρεπέστεροι νομικοί της αναζητούν εναγωνίως νομοθετική φόρμουλα, για να «τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί» τον -μη Αμερικανό υπήκοο- Ασάντζ. Είναι και οι (φερόμενες ως) ιδιωτικού χαρακτήρα αντιδράσεις εναντίον της (συνεχιζόμενης) δημοσίευσης των τηλεγραφημάτων του CableGate στο WikiLeaks -η εκδίωξή του από το Cloud Hosting του Amazon.com και η διαγραφή του από τη βάση της εταιρείας-παρόχου διευθύνσεων Διαδικτύου EveryDNS.net- με αιτιάσεις «λόγων ασφαλείας» από τον ραγδαίο εναντίον της ιστοσελίδας κυβερνοπόλεμο φανερά εντεταλμένων χάκερ.

Είναι κινήσεις, όπως της Σχολής Διεθνών Σχέσεων και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κολούμπια, όπου πολλοί μελλοντικοί διπλωματικοί υπάλληλοι σπουδάζουν. Προειδοποίησε με επιστολή τους φοιτητές να αποφύγουν να σχολιάζουν στο Διαδίκτυο οτιδήποτε σχετικό με τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, εάν ελπίζουν κάποτε να διοριστούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η εμπλοκή σε αυτές τις δραστηριότητες θα καταστήσει αμφίβολη την ικανότητά σας να χειρίζεστε εμπιστευτικές πληροφορίες, κάτι που αποτελεί στοιχείο στις περισσότερες θέσεις μέσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», τους επισημάνθηκε.

Πολλώ δε μάλλον, η δημόσια πρόκληση προς την κυβέρνηση Ομπάμα να βγάλει από τη μέση τον Ασάντζ. Οχι αυτή τη φορά από τη Σάρα Πέιλιν ή από άλλους συντηρητικούς πολιτικούς. Ακρως ανατριχιαστικό είναι πως τη διατύπωσε ο Τζέφρι Τ. Κούχνερ, σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Times», υπό αυτόν ακριβώς τον τίτλο: Δολοφονήστε τον Ασάντζ. Το ανήκουστο, δημοσιογράφος να καλεί σε δολοφονία άλλου δημοσιογράφου, επειδή οι αποκαλύψεις του παραείναι ενοχλητικές για το σύστημα, στηλίτευσε δεόντως σε μηνύματά του στο Twitter ο Αλαν Ρούσμπριντγκερ, αρχισυντάκτης της συνεργαζόμενης με το WikiLeaks βρετανικής εφημερίδας «Guardian». «Τη Δευτέρα (σ.σ.: 29 Νοεμβρίου, δεύτερη μέρα της δημοσίευσης) ένας από τους δημοσιογράφους της "Washington Times" μού ζητούσε όλους τους φακέλους του WikiLeaks», σημειώνει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Social Media
Wikileaks
Σχετικά θέματα: WikiLeaks
Με στίχους απαντάει στις αποκαλύψεις
Η αμερικανική διπλωματία ζει το «μαρτύριο της σταγόνας»
Ρόμπαϊ: «Κανείς δεν πιστεύει στο Αφγανιστάν»
Για το ίδιο θέμα
Συνελήφθη ο Ασάνζ
WikiLeaks: 'Εβγαλε λίστα με ευαίσθητους αμερικανικούς στόχους σε όλο τον κόσμο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Χρυσοί ευρωδιπλωμάτες
WikiLeaks
«Η επιβίωσή μας εξαρτάται από εσάς»
Με στίχους απαντάει στις αποκαλύψεις
Η αμερικανική διπλωματία ζει το «μαρτύριο της σταγόνας»
Ρόμπαϊ: «Κανείς δεν πιστεύει στο Αφγανιστάν»
Ακτή Ελεφαντοστού
Μία Ακτή, δύο πρόεδροι
Πλημμύρες
Τα Βαλκάνια σε κατάσταση πνιγμού
Ισραήλ
Τουρκία-Ισραήλ: η πυρκαγιά τούς έφερε πιο κοντά
Παλαιστινιακό
«Ρουκέτα» από Λούλα, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
Ισπανία
Ανοιχτοί αιθέρες στην Ισπανία
Ρωσία
Δορυφόροι: ρωσική αποτυχία
Άλλες ειδήσεις
Απιστίας γονίδιον...
Πιο ψηλά, πιο μακριά