Έντυπη Έκδοση

ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ 8 ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ, ΠΟΥ ΤΟΥ «ΧΡΕΩΝΕΙ» ΤΟ WIKILEAKS

Με στίχους απαντάει στις αποκαλύψεις

Κυκλοφορία της μπάλας από την αντιπολίτευση, ύστερα από πάσα της ιστοσελίδας WikiLeaks, είναι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία και φαίνεται ότι έχει για τα καλά στριμωχθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην υπόθεση του ισχυρισμού ότι διαθέτει οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα σκέφτονται και το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, αλλά το πρόβλημα είναι εναντίον τίνος θα γίνει η προσφυγή... (φωτ. Ass. Press) Ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα σκέφτονται και το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, αλλά το πρόβλημα είναι εναντίον τίνος θα γίνει η προσφυγή... (φωτ. Ass. Press) Ο ισχυρισμός είναι κάτι πού διατυπώνεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2004. Το τηλεγράφημα είναι μεταξύ αυτών που αποκάλυψε πριν από μερικές μέρες το WikiLeaks.

Από την πρώτη στιγμή η αντιπολίτευση αντιλήφθηκε ότι βρήκε τη χρυσή ευκαιρία και άρχισε να αξιοποιεί την «πάσα» που προέκυψε από την αποκάλυψη. Πράγμα που έχει εμφανώς εκνευρίσει τον Ερντογάν. Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος μελετά το όλο θέμα που έχει προκύψει από τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας. Μεταξύ αυτών για τα οποία γίνεται λόγος είναι ακόμη και το ενδεχόμενο να προσφύγει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη δικαιοσύνη, αλλά το πρόβλημα είναι εναντίον τίνος θα γίνει η προσφυγή.

«Πετάει γάντι» η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απευθυνόμενος στον Ερντογάν, είπε χθες, «αν το λέει η καρδιά σου, πήγαινε και ζήτα από τις ελβετικές τράπεζες βεβαίωση ότι δεν έχεις λογαριασμούς». Ο Ερντογάν όμως δηλώνει πως δεν μπορεί να υπάρξει τεκμήριο ή βεβαίωση για κάτι που δεν υπάρχει.

Απαντώντας χθες στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η αντιπολίτευση «στηρίζει τις ελπίδες της σε συκοφαντίες ξένων διπλωματών». Αντί για βεβαίωση, ο Ερντογάν διάβασε στίχους από Τούρκο λαϊκό ποιητή περί φτηνών λόγων και ψευδών των αμόρφωτων.

Η αναπαραγωγή ειδικά του ισχυρισμού περί λογαριασμών του Ερντογάν όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να είναι σημαντικό αντικείμενο πολιτικής στην Τουρκία, πράγμα για το οποίο έδειξε ότι ενοχλείται πολύ η κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο «νεοοθωμανισμός» του Νταβούτογλου

Ωστόσο, υπάρχει και ένα δεύτερο σημείο. Στις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας περιλαμβάνονταν και τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας σχετικά με τον «νεοοθωμανισμό» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Μέλος της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, κατά την προχθεσινή συνεδρίασή της, έθεσε θέμα Νταβούτογλου και ρώτησε αν η τουρκική εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται με βάση το βιβλίο με τίτλο «Στρατηγικό βάθος» του Νταβούτογλου που πρωτοκυκλοφόρησε το 2001.

Το μέλος της επιτροπής είπε επίσης πως έχει αρχίσει να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Νταβούτογλου προσπαθεί να προβάλει τον εαυτό του. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Wikileaks
Τουρκία
Σχετικά θέματα: WikiLeaks
«Η επιβίωσή μας εξαρτάται από εσάς»
Η αμερικανική διπλωματία ζει το «μαρτύριο της σταγόνας»
Ρόμπαϊ: «Κανείς δεν πιστεύει στο Αφγανιστάν»
Για το ίδιο θέμα
WikiLeaks: 'Εβγαλε λίστα με ευαίσθητους αμερικανικούς στόχους σε όλο τον κόσμο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Χρυσοί ευρωδιπλωμάτες
WikiLeaks
«Η επιβίωσή μας εξαρτάται από εσάς»
Με στίχους απαντάει στις αποκαλύψεις
Η αμερικανική διπλωματία ζει το «μαρτύριο της σταγόνας»
Ρόμπαϊ: «Κανείς δεν πιστεύει στο Αφγανιστάν»
Ακτή Ελεφαντοστού
Μία Ακτή, δύο πρόεδροι
Πλημμύρες
Τα Βαλκάνια σε κατάσταση πνιγμού
Ισραήλ
Τουρκία-Ισραήλ: η πυρκαγιά τούς έφερε πιο κοντά
Παλαιστινιακό
«Ρουκέτα» από Λούλα, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
Ισπανία
Ανοιχτοί αιθέρες στην Ισπανία
Ρωσία
Δορυφόροι: ρωσική αποτυχία
Άλλες ειδήσεις
Απιστίας γονίδιον...
Πιο ψηλά, πιο μακριά