Έντυπη Έκδοση

Η αμερικανική διπλωματία ζει το «μαρτύριο της σταγόνας»

Για επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας και μεταβολή των όρων και μεθόδων διεξαγωγής της διεθνούς διπλωματίας, μιλούσαν πριν από δύο εβδομάδες τα μηνύματα-ανακοινώσεις με τα οποία το WikiLeaks, από το λογαριασμό του στο Twitter, είχε προαναγγείλει την αποκάλυψη που πλέον τιτλοφορείται ως CableGate.

Κι ενώ ούτε οκτώμισι εκατοντάδες από τα 251.287 αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα δεν είχαν ακόμη μέχρι χθες το βράδυ δημοσιοποιηθεί από τις 28 Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ -όπως και σύμμαχοι και αντίπαλοί τους- βιώνουν όλο και πιο σοβαρές αναταράξεις. Οι όποιες δε, τρέχουσες και μελλοντικές, επιπτώσεις του καθημερινού «μαρτυρίου της σταγόνας» των αποκαλύψεων διανθίζονται ακόμα και με τη... σαρκαστική απαξία δεδηλωμένων φίλων. Οπως εκείνη του Βόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και στενού συνεργάτη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. «Πώς μπορεί μια παγκόσμια υπερδύναμη να είναι τόσο ακατάστατη στον τρόπο που χειρίζεται την προστασία δεδομένων; Είναι ανεύθυνο και δεν συνάδει προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ», είπε στην εφημερίδα «Bild am Sontag».

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν βρεθεί στη σέντρα και το ξέρουν. Μπορεί η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να καταδικάζει εντονότατα τις ανεπιθύμητες διαρροές, φροντίζοντας να προσθέτει πως αυτές «δεν πρόκειται να βλάψουν τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ», όμως οι ανά τον κόσμο διπλωματικές αποστολές ήδη νιώθουν ότι βρίσκονται «στο κρύο», χωρίς να μπορούν να προβλέψουν για πόσο διάστημα. «Ειλικρινά, κανείς δεν θέλει να μας μιλήσει», έλεγε ανωνύμως αμερικανική διπλωματική πηγή του πρακτορείου Reuters, προβλέποντας ότι θα χρειαστούν, αναλόγως, από δύο μέχρι πέντε χρόνια για να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνομιλητές. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, πρόσθετε, «ήδη μας ρωτούν: Αυτά θα τα γράψετε;».

Ειδικά για κλειστές κοινωνίες, όπως εκείνες της Μέσης Ανατολής, εκτιμά ο ίδιος Αμερικανός διπλωμάτης, με τη δημοσίευση των τηλεγραφημάτων, οι πολίτες τώρα, ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα, «αντιλαμβάνονται την ανακολουθία» των όσων οι ηγέτες τους λένε δημοσίως και όσων πίσω από κλειστές πόρτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Wikileaks
ΗΠΑ
Social Media
Σχετικά θέματα: WikiLeaks
«Η επιβίωσή μας εξαρτάται από εσάς»
Με στίχους απαντάει στις αποκαλύψεις
Ρόμπαϊ: «Κανείς δεν πιστεύει στο Αφγανιστάν»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Χρυσοί ευρωδιπλωμάτες
WikiLeaks
«Η επιβίωσή μας εξαρτάται από εσάς»
Με στίχους απαντάει στις αποκαλύψεις
Η αμερικανική διπλωματία ζει το «μαρτύριο της σταγόνας»
Ρόμπαϊ: «Κανείς δεν πιστεύει στο Αφγανιστάν»
Ακτή Ελεφαντοστού
Μία Ακτή, δύο πρόεδροι
Πλημμύρες
Τα Βαλκάνια σε κατάσταση πνιγμού
Ισραήλ
Τουρκία-Ισραήλ: η πυρκαγιά τούς έφερε πιο κοντά
Παλαιστινιακό
«Ρουκέτα» από Λούλα, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
Ισπανία
Ανοιχτοί αιθέρες στην Ισπανία
Ρωσία
Δορυφόροι: ρωσική αποτυχία
Άλλες ειδήσεις
Απιστίας γονίδιον...
Πιο ψηλά, πιο μακριά