Έντυπη Έκδοση

Χρυσοί ευρωδιπλωμάτες

Μισθούς που ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ ετησίως και αυξάνονται έως και 50% λόγω επιδομάτων, διακοπές 12 εβδομάδων και ακριβά ταξίδια απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, καταγγέλλουν οι «Κυριακάτικοι Τάιμς», ενώ η κρίση μαστίζει την Ε.Ε.

Στο επίκεντρο της έρευνας της βρετανικής εφημερίδας βρίσκονται οι λειτουργίες της νέας Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε. (EEAS) υπό τη βαρόνη Αστον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι λεπτομέρειες για τις απολαβές Ευρωπαίων διπλωματών αποκαλύφθηκαν ύστερα από πολυτελές ταξίδι που διοργάνωσε η Αστον για 136 πρεσβευτές από όλο τον κόσμο με προορισμό τις Βρυξέλλες για τον εορτασμό της γέννησης του διπλωματικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Πολλοί πρεσβευτές χωρών της Ε.Ε. ζουν σε μεγαλοπρεπείς κατοικίες, απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υπηρετικού προσωπικού (...) και πολλαπλασιάζουν τον μισθό τους λόγω επιδομάτων», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Υπογραμμίζεται ότι τουλάχιστον 130 εργαζόμενοι στην EEAS αμείβονται με περισσότερα χρήματα από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που λαμβάνει 142.000 στερλίνες (περίπου 166.000 ευρώ) ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των «Κυριακάτικων Τάιμς», το κόστος λειτουργίας της EEAS αγγίζει τα 470 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. «Μπορεί η βαρόνη Αστον να υποστηρίζει ότι θα δώσει μία φωνή εξωτερικής πολιτικής στα 500 εκατ. πολιτών της Ε.Ε., όμως η δυσαρέσκεια για τη δράση της EEAS αυξάνεται σε μια περίοδο που και η Βρετανία όπως και άλλα κράτη-μέλη εφαρμόζουν σκληρά μέτρα», γράφουν χαρακτηριστικά οι «Τάιμς». «Οταν η Ευρώπη υποφέρει είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν τέτοιες απολαβές», δηλώνουν Βρετανοί ευρωβουλευτές στην εφημερίδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Χρυσοί ευρωδιπλωμάτες
WikiLeaks
«Η επιβίωσή μας εξαρτάται από εσάς»
Με στίχους απαντάει στις αποκαλύψεις
Η αμερικανική διπλωματία ζει το «μαρτύριο της σταγόνας»
Ρόμπαϊ: «Κανείς δεν πιστεύει στο Αφγανιστάν»
Ακτή Ελεφαντοστού
Μία Ακτή, δύο πρόεδροι
Πλημμύρες
Τα Βαλκάνια σε κατάσταση πνιγμού
Ισραήλ
Τουρκία-Ισραήλ: η πυρκαγιά τούς έφερε πιο κοντά
Παλαιστινιακό
«Ρουκέτα» από Λούλα, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
Ισπανία
Ανοιχτοί αιθέρες στην Ισπανία
Ρωσία
Δορυφόροι: ρωσική αποτυχία
Άλλες ειδήσεις
Απιστίας γονίδιον...
Πιο ψηλά, πιο μακριά