Έντυπη Έκδοση

Δορυφόροι: ρωσική αποτυχία

Απέτυχε η προσπάθεια της Ρωσίας να θέσει σε τροχιά τρεις δορυφόρους για το σύστημα εντοπισμού θέσης Glonass, το οποίο η Μόσχα σχεδιάζει ως απάντηση στο αντίστοιχο σύστημα GPS των ΗΠΑ και στο σύστημα «Γαλιλαίος» που σχεδιάζει η Ε.Ε.

Πηγή στη Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας επιβεβαίωσε, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, στο πρακτορείο Ρία Νοβόστι ότι όλοι οι ειδικοί σε θέματα βαλλιστικής επιβεβαίωσαν πως το σύστημα προώθησης με τους τρεις δορυφόρους δεν είναι σε τροχιά. Για την ακρίβεια δεν μπήκε σε καμία από τις προβλεπόμενες τροχιές. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το σύστημα των προωθητικών πυραύλων με τους δορυφόρους έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην ευρύτερη περιοχή των νησιών της Χαβάης. Αλλη πηγή, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι το όλο σύστημα, πύραυλοι και δορυφόροι, κάηκαν όταν πέφτοντας μπήκαν σε πιο πυκνά τμήματα της ατμόσφαιρας.

Αυτή η τελευταία πηγή ανέφερε ότι ο πύραυλος εκτόξευσης, Proton, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, ακολούθησε λανθασμένη τροχιά. Κατά συνέπεια, οι προωθητικοί πύραυλοι δεν μπόρεσαν να θέσουν σε τροχιά τους δορυφόρους και το σύστημα ξαναέπεσε στην ατμόσφαιρα. Οι δορυφόροι, συνολικού βάρους 1,4 τόνου, θα έμπαιναν σε τροχιά σε 20 χιλιόμετρα από τη Γη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Χρυσοί ευρωδιπλωμάτες
WikiLeaks
«Η επιβίωσή μας εξαρτάται από εσάς»
Με στίχους απαντάει στις αποκαλύψεις
Η αμερικανική διπλωματία ζει το «μαρτύριο της σταγόνας»
Ρόμπαϊ: «Κανείς δεν πιστεύει στο Αφγανιστάν»
Ακτή Ελεφαντοστού
Μία Ακτή, δύο πρόεδροι
Πλημμύρες
Τα Βαλκάνια σε κατάσταση πνιγμού
Ισραήλ
Τουρκία-Ισραήλ: η πυρκαγιά τούς έφερε πιο κοντά
Παλαιστινιακό
«Ρουκέτα» από Λούλα, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
Ισπανία
Ανοιχτοί αιθέρες στην Ισπανία
Ρωσία
Δορυφόροι: ρωσική αποτυχία
Άλλες ειδήσεις
Απιστίας γονίδιον...
Πιο ψηλά, πιο μακριά