Έντυπη Έκδοση

ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μία Ακτή, δύο πρόεδροι

Εν μέσω πολιτικής έντασης έφτασε στην Ακτή του Ελεφαντοστού ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, απεσταλμένος της Αφρικανικής Ενωσης, Θάμπο Μπέκι, με «έκτακτη αποστολή» την εκτόνωση της κατάστασης, ενώ ΗΠΑ και Βέλγιο καλούν τους πολίτες τους να αποφύγουν να ταξιδέψουν στη χώρα και ο πρόεδρος της Γαλλίας ζητεί από τον υπουργό Αμυνας Αλέν Ζιπέ να μείνει στη Γαλλία, λόγω των εξελίξεων, και να μην τον συνοδεύσει στην Ινδία.

Οπαδοί του Αλασάν Καταρά, τον οποίο υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα για ανάληψη της προεδρίας, διαδηλώνουν εναντίον του απερχόμενου προέδρου της χώρας, Λοράν Γκμπαγκμπό (φωτ. Reuters) Οπαδοί του Αλασάν Καταρά, τον οποίο υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα για ανάληψη της προεδρίας, διαδηλώνουν εναντίον του απερχόμενου προέδρου της χώρας, Λοράν Γκμπαγκμπό (φωτ. Reuters) Πηγή στο αεροδρόμιο ανέφερε ότι κανένας κρατικός επίσημος δεν πήγε να υποδεχτεί τον Μπέκι. Τον υποδέχτηκαν στελέχη της πρεσβείας της Νότιας Αφρικής στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Ηταν η μόνη πτήση που «έσπασε» τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη χώρα ο στρατός, μετά τις ταραχές. Η Αφρικανική Ενωση του έχει αναθέσει να βρει ειρηνική και νόμιμη λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει, με τους δύο υποψηφίους των προεδρικών εκλογών, τον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό και τον αντίπαλό του Αλασάν Καταρά (που τον υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο), να έχουν αυτοανακηρυχθεί νικητές και να έχουν ορκιστεί πρόεδροι.

Το 2005, με την πίεση του Μπέκι, ο Γκμπαγκμπό είχε επικυρώσει την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Καταρά στις προεδρικές εκλογές. Τότε είχε ανακηρυχτεί πρόεδρος ο Γκμπαγκμπό με 51,45% από ένα (δικό του) Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα της ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής. Αυτή είχε ανακηρύξει νικητή τον Καταρά με 54,1%.

Ταξιδιωτικές οδηγίες

Το Βέλγιο συμβούλεψε τους υπηκόους του να αποφύγουν να πάνε στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Το ίδιο και οι ΗΠΑ, οι οποίες επιπλέον συμβούλεψαν τους Αμερικανούς που είναι στην Ακτή να αποφύγουν τις μετακινήσεις. Ο γ.γ. της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλόφωνων Κρατών κάλεσε όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη χώρα να αναγνωρίσουν ως νικητή τον Καταρά.

Χθες ανακοινώθηκε ότι θα ξανανοίξουν τα σύνορα της χώρας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ακτή Ελεφαντοστού
Για το ίδιο θέμα
Μπαρόζο: Σε κίνδυνο η σταθερότητα στην Ακτή Ελεφαντοστού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Χρυσοί ευρωδιπλωμάτες
WikiLeaks
«Η επιβίωσή μας εξαρτάται από εσάς»
Με στίχους απαντάει στις αποκαλύψεις
Η αμερικανική διπλωματία ζει το «μαρτύριο της σταγόνας»
Ρόμπαϊ: «Κανείς δεν πιστεύει στο Αφγανιστάν»
Ακτή Ελεφαντοστού
Μία Ακτή, δύο πρόεδροι
Πλημμύρες
Τα Βαλκάνια σε κατάσταση πνιγμού
Ισραήλ
Τουρκία-Ισραήλ: η πυρκαγιά τούς έφερε πιο κοντά
Παλαιστινιακό
«Ρουκέτα» από Λούλα, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
Ισπανία
Ανοιχτοί αιθέρες στην Ισπανία
Ρωσία
Δορυφόροι: ρωσική αποτυχία
Άλλες ειδήσεις
Απιστίας γονίδιον...
Πιο ψηλά, πιο μακριά