Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 100 ΕΤΩΝ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΒΟΣΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

Τα Βαλκάνια σε κατάσταση πνιγμού

Βοσνία, Βουλγαρία και Αλβανία πλήττονται από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων εκατό χρόνων, χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, τουλάχιστον 3 άτομα έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις, άλλα αγνοούνται, ενώ τεράστιες είναι και οι υλικές καταστροφές με προβλήματα σε μεγάλες οδικές αρτηρίες και πολλούς αστέγους.

Τα Τίρανα θυμίζουν... Βενετία, ενώ η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για τη διάσωση των πλημμυροπαθών (φωτ. Ass. Press) Τα Τίρανα θυμίζουν... Βενετία, ενώ η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για τη διάσωση των πλημμυροπαθών (φωτ. Ass. Press) Στη Βοσνία, δυνάμεις του στρατού, της αστυνομίας και εθελοντές βοήθησαν τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πόλη Μπιγιέλινα στα βορειοανατολικά, που καλύφθηκε από το νερό. Οι διασώστες διένειμαν τρόφιμα και πόσιμο νερό με σκάφη σε προάστια που είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τηλεφωνική σύνδεση. Κατολίσθηση που σημειώθηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων και άφησε δεκάδες οικογένειες άστεγες στην πόλη Τούζλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γείτονες βοήθησαν στη διάσωση ενός άνδρα αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν άλλα τρία άτομα όταν το τριώροφο σπίτι τους παρασύρθηκε περίπου 20 μέτρα σε μια πλαγιά, προτού καταρρεύσει και θαφτεί στη λάσπη.

Η υπερχείλιση του Δρίνου, του ποταμού που χωρίζει τη Βοσνία από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, οδήγησε τις Αρχές στην απομάκρυνση χιλιάδων ατόμων και από τις τρεις χώρες.

Το Σάββατο, στο Μαυροβούνιο, ένα ελικόπτερο χρησιμοποιήθηκε για τον απεγκλωβισμό τετραμελούς οικογένειας από το πλημμυρισμένο επί τέσσερις μέρες σπίτι της.

Βοήθεια από το ΝΑΤΟ

Η Αλβανία ζήτησε τη συνδρομή χωρών του ΝΑΤΟ για τη διάσωση ανθρώπων από τις πληγείσες περιοχές και τη διανομή τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Η χώρα μας έστειλε δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα. Το Κοσσυφοπέδιο έστειλε ομάδα του στρατού που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης προς ενίσχυση των επιχειρήσεων Αλβανών αστυνομικών και στρατιωτών που απομάκρυναν συνολικά περισσότερους από 11.000 ανθρώπους στην περιοχή της Σκόδρας, 120 χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων.

Η αλβανική κυβέρνηση κήρυξε επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Δυρραχίου και της πόλης Λέτζα.

Με εντατικούς ρυθμούς γίνονταν χθες εργασίες αποκατάστασης της κεντρικής οδικής αρτηρίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, μεγάλο τμήμα της οποίας κάλυψαν τα φουσκωμένα νερά του Στρυμόνα. Τμήμα του διεθνούς δρόμου Ε79 κατέρρευσε στην περιοχή Κρέσνα κοντά στα ελληνικά σύνορα. Φορτηγό παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και ο οδηγός αγνοούνταν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Αλβανία
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Βουλγαρία
Για το ίδιο θέμα
Χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις πλημμύρες στην Αλβανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Χρυσοί ευρωδιπλωμάτες
WikiLeaks
«Η επιβίωσή μας εξαρτάται από εσάς»
Με στίχους απαντάει στις αποκαλύψεις
Η αμερικανική διπλωματία ζει το «μαρτύριο της σταγόνας»
Ρόμπαϊ: «Κανείς δεν πιστεύει στο Αφγανιστάν»
Ακτή Ελεφαντοστού
Μία Ακτή, δύο πρόεδροι
Πλημμύρες
Τα Βαλκάνια σε κατάσταση πνιγμού
Ισραήλ
Τουρκία-Ισραήλ: η πυρκαγιά τούς έφερε πιο κοντά
Παλαιστινιακό
«Ρουκέτα» από Λούλα, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
Ισπανία
Ανοιχτοί αιθέρες στην Ισπανία
Ρωσία
Δορυφόροι: ρωσική αποτυχία
Άλλες ειδήσεις
Απιστίας γονίδιον...
Πιο ψηλά, πιο μακριά