Έντυπη Έκδοση

«Ρουκέτα» από Λούλα, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Σάλο προκάλεσε στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών η απόφαση του απερχόμενου προέδρου της Βραζιλίας να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα πριν από τον πόλεμο του 1967.

Ο Λούλα ντα Σίλβα, με επιστολή του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής ότι η Βραζιλία αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967. Η ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας, στην οποία δημοσιεύτηκε η επιστολή Ντα Σίλβα, ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσωπικό αίτημα που διατύπωσε ο Μαχμούντ Αμπάς στον απερχόμενο πρόεδρο, στις 24 Νοεμβρίου. Ο Λούλα υποστηρίζει στην επιστολή «το νόμιμο πόθο του παλαιστινιακού λαού, για ένα κράτος ενωμένο, σίγουρο, δημοκρατικό και οικονομικά βιώσιμο, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ».

Το Ισραήλ αντέδρασε έντονα. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη «λύπη και την απογοήτευση του Ισραήλ για την απόφαση που πήρε ο Ντα Σίλβα ένα μήνα πριν παραδώσει την εξουσία στην εκλεγμένη πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ. Το Ισραήλ κατήγγειλε την απόφαση Ντα Σίλβα ως παραβίαση των συμφωνιών Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, που προβλέπουν ότι το μέλλον της Δυτικής όχθης και της Λωρίδας της Γάζας θα συζητηθεί και θα διευθετηθεί με διαπραγματεύσεις. Ο πρόξενος του Ισραήλ στο Ρίο Τζανέιρο εξέφρασε τη «βαθιά του λύπη» για την απόφαση του Ντα Σίλβα, με δήλωσή του στην ηλεκτρονική έκδοση της μεγάλης βραζιλιάνικης εφημερίδας «Ο Γκλόμπο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Βραζιλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Χρυσοί ευρωδιπλωμάτες
WikiLeaks
«Η επιβίωσή μας εξαρτάται από εσάς»
Με στίχους απαντάει στις αποκαλύψεις
Η αμερικανική διπλωματία ζει το «μαρτύριο της σταγόνας»
Ρόμπαϊ: «Κανείς δεν πιστεύει στο Αφγανιστάν»
Ακτή Ελεφαντοστού
Μία Ακτή, δύο πρόεδροι
Πλημμύρες
Τα Βαλκάνια σε κατάσταση πνιγμού
Ισραήλ
Τουρκία-Ισραήλ: η πυρκαγιά τούς έφερε πιο κοντά
Παλαιστινιακό
«Ρουκέτα» από Λούλα, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
Ισπανία
Ανοιχτοί αιθέρες στην Ισπανία
Ρωσία
Δορυφόροι: ρωσική αποτυχία
Άλλες ειδήσεις
Απιστίας γονίδιον...
Πιο ψηλά, πιο μακριά