Έντυπη Έκδοση

Τουρκία-Ισραήλ: η πυρκαγιά τούς έφερε πιο κοντά

Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετό καιρό, διαφάνηκαν κάποια σημεία «αισιοδοξίας» ως προς τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, πράγμα που οφείλεται στην αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών για την πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από μερικές μέρες στο Ισραήλ.

Το θέμα προβάλλεται τις τελευταίες μέρες και από τον τουρκικό Τύπο ως αφορμή βελτίωσης των ψυχρών σχέσεων. Οι τουρκικές εφημερίδες κάνουν επίσης λόγο για προσπάθεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναλάβει πρωτοβουλία, με αφορμή την πυρκαγιά, για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες αναφέρθηκε στην αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών, λέγοντας ότι πρόκειται για «ανθρωπιστικό καθήκον». Συνέχισε όμως λέγοντας: «Ορισμένοι λένε να ξεκινήσει νέα περίοδος στις σχέσεις μας.

Προηγουμένως όμως θα πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Πρώτα απ' όλα θα δώσουν λογαριασμό για τους εννιά αδελφούς μας που σκοτώθηκαν στο πλοίο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα μας ζητήσουν συγγνώμη και θα καταβάλουν αποζημίωση. Εάν μας απλώσουν χέρι, δεν θα το αφήσουμε να αιωρείται. Θα κάνουμε το αναγκαίο βήμα. Πρέπει όμως να πιστέψουμε στην ειλικρίνειά τους. Οσο δεν καθαρίζει το Ισραήλ την κηλίδα από το αίμα που χύθηκε στη Μεσόγειο, μην περιμένει κανείς να σιωπούμε».

Τα τουρκικά ΜΜΕ πρόβαλαν χθες την πληροφορία της ισραηλινής εφημερίδας «Χάαρετζ» ότι ο Νετανιάχου στέλνει στη Γενεύη τον εκπρόσωπο της χώρας του στην επιτροπή που συστάθηκε από τον ΟΗΕ για τη διερεύνηση της υπόθεσης του τουρκικού πλοίου, για συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Τουρκία
Πυρκαγιές
Για το ίδιο θέμα
Έσβησε η φωτιά στο Ισραήλ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Χρυσοί ευρωδιπλωμάτες
WikiLeaks
«Η επιβίωσή μας εξαρτάται από εσάς»
Με στίχους απαντάει στις αποκαλύψεις
Η αμερικανική διπλωματία ζει το «μαρτύριο της σταγόνας»
Ρόμπαϊ: «Κανείς δεν πιστεύει στο Αφγανιστάν»
Ακτή Ελεφαντοστού
Μία Ακτή, δύο πρόεδροι
Πλημμύρες
Τα Βαλκάνια σε κατάσταση πνιγμού
Ισραήλ
Τουρκία-Ισραήλ: η πυρκαγιά τούς έφερε πιο κοντά
Παλαιστινιακό
«Ρουκέτα» από Λούλα, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
Ισπανία
Ανοιχτοί αιθέρες στην Ισπανία
Ρωσία
Δορυφόροι: ρωσική αποτυχία
Άλλες ειδήσεις
Απιστίας γονίδιον...
Πιο ψηλά, πιο μακριά