Έντυπη Έκδοση

Και ο Σαββόπουλος έπλασε τον κόσμο

Είναι μεγάλος, φορά τιράντες και γυαλιά και ξέρει πολύ καλά τι να παίξει στα παιδιά. Αλλά και τι χρειαζόμαστε οι μεγάλοι: «Να κρατήσουν οι χοροί», σήμερα που τους έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Χορούς και τραγούδια και την υπέροχη ιστορία για τη δημιουργία του κόσμου -«όπως τη σκέφτηκαν οι αρχαίοι παπούδες μας»-, αλλά πάνω απ' όλα τη μαγεία της ζωντανής αφήγησης και ενός ολικού θεάματος πρόσφερε σε μικρούς και μεγάλους το βράδυ της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Η ώρα έξι και είκοσι το απόγευμα και οι λιλιπούτειοι θεατές έχουν αρχίσει να γεμίζουν το αχανές, πολυτελές φουαγέ της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη». Αναψοκοκκινισμένα, φορώντας τα καλά τους συνολάκια, χαρούμενα που τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, τα παιδιά αποτελούν το μεγάλο κοινό της πρεμιέρας του θεάματος «Για να γίνει ο κόσμος καλύτερος: Παρα-μυθία».

Τα συνοδεύουν οι γονείς τους, στην πλειονότητά τους μεσοαστοί εργαζόμενοι, που μόλις πρόλαβαν να έρθουν από τη δουλειά τους, θαρραλέες γιαγιάδες με δύο και τρία εγγόνια στην εποπτεία τους, αλλά και μαμάδες Κολωνακίου με πανάκριβες τσάντες, που βρήκαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επίσημη πρώτη των μικρών τους στο «Μέγαρο». Παρέες αποκλειστικά ενηλίκων, που δεν θα μπορούσαν να μην ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Σαββόπουλου, συμπληρώνουν το ψηφιδωτό. Ο μπερντές του Θεάτρου Σκιών του «Αθω Δανέλλη» και οι ξυλοπόδαροι μας υποδέχονται και μας απασχολούν, πριν πάρουμε τις θέσεις μας στην αίθουσα «Τριάντη».

«Στην αρχή ήταν η νύχτα». Η υποβλητική και βαθιά φωνή του Διονύση Σαββόπουλου είναι ικανή από μόνη της να μας ταξιδέψει. Εχει όμως κι άλλους συμμάχους, πέρα από τη ζωντανή μουσική και τα παιδιά, που τον περικυκλώνουν και συμμετέχουν με παλαμάκια και φωνούλες. Εχει τα βίντεο που αναπαριστούν με ζωγραφιές όσα διαδραματίζονται, τους φωτισμούς, τα κατάλληλα σκηνικά αντικείμενα αλλά και χορευτές και ξυλοπόδαρους. Ολα συμβάλλουν σε ένα ολοκληρωμένο θέαμα, στο οποίο πάντοτε πρωταγωνίστρια είναι η αφήγηση.

Ο Σαββόπουλος αξιοποίησε για την αφήγησή του μια ορφική εκδοχή της Θεογονίας, που του φάνηκε πιο γοητευτική από εκείνη του Ησίοδου. «Από τη νύχτα βγήκε ένα αβγό και το αβγό γέννησε τον Ερωτα, ο οποίος έκανε να γεννηθούν η Γη και ο Ουρανός. Τα παιδιά τους ήταν παράξενα πλάσματα που έκαναν φασαρία», λέει. Τα παιδιά της σκηνής κάνουν ποδοβολητό και στο πίσω μέρος εμφανίζονται τρεις αλλόκοτοι ξυλοπόδαροι, άλλοι μονόφθαλμοι κι άλλοι με πολλά κεφάλια.

Η ζωηρή αφήγηση συνεχίζεται: Ο Κρόνος ευνουχίζει τον Ουρανό, ο Ουρανός καταριέται τον Κρόνο, ο Κρόνος καταπίνει τα μωρά του, η Ρέα γεννά σε μια σπηλιά κρυφά τον Δία, ο Δίας ξεγελά τον πατέρα του Κρόνο...

Οταν ο Σαββόπουλος φτάνει στην Τιτανομαχία, φοβερές πέτρες πετάγονται από την κορυφή της σκηνής και τα κρουστά δημιουργούν έναν απόκοσμο ήχο. Οταν ο Προμηθέας κλέβει τη φωτιά και τη δίνει στους ανθρώπους οι μικροί συμμετέχοντες παίρνουν στα χέρια τους φαναράκια με φωτίτσες.

«Αυτές τις ιστορίες δεν είναι να τις παίρνει κανείς τοις μετρητοίς», καθησυχάζει στο τέλος τα παιδιά ο Σαββόπουλος. «Ή μήπως μας νοιάζει ποιος έφτιαξε τον κόσμο; Εμένα με νοιάζει ποιος μας περιμένει στο τέλος. Κι αυτός είναι ο μεγάλος παραμυθάς. Εκεί θα τον ανταμώσουμε μ' όλες τις τέχνες μας και μ' όλες τις μηχανές μας. Κι ώς τότε ας παίζουν οι μουζίκοι και ας βαρούν οι μπάντες».

Το κομμάτι της αφήγησης είχε τελειώσει και δίνει τη θέση του σε ένα μεγάλο γλέντι. Σκηνή και πλατεία γίνονται ένα. Οσα παιδιά είχαν πρόσβαση σηκώθηκαν στη σκηνή για να τραγουδήσουν και να χορέψουν τραγούδια πολυαγαπημένα: «Ο Καραγκιόζης», «Αγγελος εξάγγελος», «Ντιρλαντά».

Η Ρηνιώ Κυριαζή αφηγείται έναν αισώπειο μύθο και η Φένια Παπαδόδημα κάνει τους μικρούς να ξεκαρδιστούν αφηγούμενη έναν ιαπωνικό.

«Ολαρία, ολαρά» και τα παιδιά παίζουν με τις χιονονιφάδες που πέφτουν στη σκηνή. «Μια θάλασσα μικρή», «Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας», «Συννεφούλα», μπαλόνια, κομφετί και αποχαιρετισμός με την ευχή «Ας κρατήσουν οι χοροί».

*Η παράσταση επαναλαμβάνεται στις 8, 9, 10 Δεκεμβρίου (7 μ.μ.) και 11, 12 Δεκεμβρίου (11.30 και 7 μ.μ.), στις 9 Ιανουαρίου (11.30 και 7 μ.μ.) και 10, 11, 12 Ιανουαρίου (7 μ.μ.). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Μουσική
Μια ευχάριστη έκπληξη από τη Λυρική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Η τρομοκρατία της κατανάλωσης - Η κατανάλωση της καταστολής
Κινηματογράφος
Ηρθε η ώρα των ανεξάρτητων
Μουσική
Και ο Σαββόπουλος έπλασε τον κόσμο
Μια ευχάριστη έκπληξη από τη Λυρική
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Με πρωταγωνιστές τους εργάτες
Τηλεόραση
Επιστροφή στη μυθοπλασία
Οι μισθοί, οι συμβάσεις η κρίση και ο Σιόπα
«Υπόθεση Γρηγορόπουλου»