Έντυπη Έκδοση

«Χάλασε» η συνδεσμολογία της ΕΛ.ΑΣ.

Εξι άτομα τοποθετεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο κάδρο των συλλήψεων για την υπόθεση με τον οπλισμό και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν σε τρία διαμερίσματα στην Αττική και σε ένα στο Αγρίνιο. Ομως η προσδοκία των αρχών για σύνδεση του οπλισμού με τρομοκρατική ενέργεια, και μάλιστα δολοφονική, έμεινε μετέωρη, αφού οι βαλλιστικοί έλεγχοι των όπλων που βρέθηκαν, στην πρώτη φάση των ερευνών, ήταν αρνητικοί, όπως ανακοινώθηκε.

Οι δύο από τους συλληφθέντες διώκονταν εδώ και αρκετούς μήνες με εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ενας συνελήφθη μόλις δύο ημέρες μετά την εξέτασή του από δικαστικό για υπόθεση εμπρησμού και την επιβολή κάποιων περιοριστικών όρων. Επίσης ένας, που αρμόδιοι των υπηρεσιών λένε ότι τους ήταν άγνωστος, μια νεαρή γυναίκα και ακόμη ένα άτομο στην Κρήτη, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι της εμπλοκής του.

Αρα λοιπόν οι αντιτρομοκρατικές αρχές διατείνονται ότι έχουν ένα κράμα «γνωστών» και αγνώστων συλληφθέντων. Με βάση την πληθώρα των αξιοποιήσιμων ευρημάτων, πέραν του οπλισμού, εκτιμούν ότι θα προωθήσουν περαιτέρω την έρευνα σχετικά με το αντάρτικο πόλης, με τις δομές και τη σχετική μαζικότητα που έχει προσλάβει τα δύο τελευταία χρόνια, μετά τη δολοφονία του Αλέξ. Γρηγορόπουλου.

Η ποσότητα του οπλισμού και των υλικών που κατασχέθηκαν είναι σημαντική για να αποτελεί τον εφοδιασμό μόνο μιας ομάδας ή οργάνωσης, λένε αμόδιοι αξιωματικοί. Τον περασμένο μήνα που έγινε η αποστολή των βομβοδεμάτων και η σύλληψη δύο ατόμων, που η αντιτρομοκρατική επίσης συνδέει με τους «Πυρήνες», φαίνεται πως η έρευνα άνοιξε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξέλιξη του Σαββάτου αποτελεί συνέχιση εκείνου του πεδίου έρευνας με πολυεπίπεδες, σύνθετες παρακολουθήσεις επικοινωνιών και μετακινήσεων. Ετσι, τις τελευταίες μέρες, λένε ότι είχε συντεθεί η εικόνα μιας ομάδας που έδινε σαφείς ενδείξεις προπαρασκευής κάποιας ενέργειας, χωρίς όμως να είναι δυνατός ο προσδιορισμός του στόχου και του ακριβούς χρόνου. Και ότι η ίδια ομάδα ελάμβανε σοβαρά μέτρα προστασίας των κινήσεών της. Αποφασίστηκε λοιπόν η σύλληψη των δύο ατόμων στη Νέα Σμύρνη κατά τη μετάβασή τους στο κρησφύγετο. Σε ό,τι αφορά την εικασία για το επικείμενο χτύπημα, αρμόδιοι αξιωματικοί λένε ότι συνάγεται από πληθώρα ισχυρών ενδεικτικών στοιχείων, όπως η αγορά εργαλείων για εργασίες κήπου ή απασχόληση πεζοδρομίου, η κλοπή αυτοκινήτου και η μετακίνηση οπλισμού.

Σχετικά με το αν είναι δυνατό να συνδέεται η ερευνώμενη υπόθεση με άλλες οργανώσεις, αρμόδιοι παράγοντες της Αστυνομίας λένε ότι αυτό είναι ζήτημα προς απόδειξη και όχι προς πιθανολόγηση. *

Συλλήψεις από τη Νέα Σμύρνη μέχρι τη Σητεία

Τον πρώτο κύκλο των ερευνών του Σαββατοκύριακου έκλεισε η ΕΛ.ΑΣ. με την επίσημη ανακοίνωση από τον αρχηγό της για συνολικά έξι συλλήψεις, πέντε ανδρών και μιας γυναίκας.

Από αυτές οι δύο έγιναν στην οδό Καισαρείας 22 στη Νέα Σμύρνη, μία στο κέντρο του Πειραιά, επί της οδού Πύλης, και μία στην οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια. Η 26χρονη κοπέλα συνελήφθη στην οδό Πλάτωνος στην Καλλιθέα και ένας 26χρονος φοιτητής διατροφολογίας των ΤΕΙ συνελήφθη στη Σητεία της Κρήτης.

Οπως ανακοινώθηκε από τον αντιστράτηγο Λευτέρη Οικονόμου, οι δύο νεαροί, ηλικίας 26 και 21 χρόνων, που συνελήφθησαν στη Νέα Σμύρνη, είχαν στην κατοχή τους μέσα σε ορειβατικό σάκο:

Δύο πιστόλια (Glock), δύο υποπολυβόλα (το ένα Scorpion), μία χειροβομβίδα, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, δύο κινητά τηλέφωνα και ένα USB.

Ο 21χρονος και ο 30χρονος που συνελήφθη στον Πειραιά καταζητούνταν με ένταλμα του ειδικού εφέτη ανακριτή για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ο δεύτερος είχε στην κατοχή του πλαστή αστυνομική ταυτότητα.

Οσον αφορά τον 31χρονο που συνελήφθη στα Εξάρχεια, γνωστοποιήθηκε ότι την περασμένη Πέμπτη είχε οδηγηθεί στον ανακριτή κατηγορούμενος για εμπρηστική επίθεση πίσω από το Εφετείο Αθηνών στις 22 Μαΐου του 2008 -ενέργεια την οποία είχε αναλάβει με κείμενο η οργάνωση «Κομάντος Χρήστος Τσουτσουβής»- και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Κάτοικοι της περιοχής πάντως ανέφεραν ότι η περιοχή βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το καλοκαίρι του 2009. Μάλιστα, οι ίδιοι είχαν καλέσει την αστυνομία, καθώς είχαν θεωρήσει «ύποπτα» τα άτομα, που στη συνέχεια αποδείχτηκαν αστυνομικοί.

Το παραμικρό δεν είχαν αντιληφθεί -όπως είπαν- οι άνθρωποι που έμεναν κοντά στην αποθήκη της Νέας Σμύρνης, οι οποίοι το Σάββατο μπορούσαν να μπουν και να βγουν από τα σπίτια τους μόνο συνοδεία αστυνομικών, τουλάχιστον στο κομμάτι που είχε αποκλειστεί από τις αστυνομικές κορδέλες. Κάνουν λόγο για μια «πολύ ήσυχη γειτονιά», τόσο που η παρουσία των αστυνομικών έκανε μια γυναίκα να νομίσει ότι «γυριζόταν ταινία».

Στον Πειραιά

«Κύπριοι φοιτητές» πάντως είχαν δηλώσει οι δύο νεαροί που νοίκιασαν πριν από λίγο καιρό, για 6 μήνες, το διαμέρισμα στο κέντρο του Πειραιά. Σύμφωνα με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας, είχαν προκαταβάλει νοίκια και κοινόχρηστα.

Από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε ότι από τις έρευνες των αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής σε αποθήκη της οδού Καισαρείας και στα δύο διαμερίσματα, στην οδό Πραξιτέλους 42 στον Πειραιά και στην οδό Πλάτωνος 131 στην Καλλιθέα, κατασχέθηκαν συνολικά: τρία Καλάσνικοφ, ένα Scorpion, πέντε πιστόλια, τρεις χειροβομβίδες, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, μεγάλος αριθμός φορητών και σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, 50 κιλά εκρηκτικής ύλης Anfo, 200 γραμμάρια ΤΝΤ, τρία ζευγάρια πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων -το ένα κλεμμένο-, γεμιστήρες, περούκες, κουκούλες, κινητά τηλέφωνα και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.

Τα όπλα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας και, όπως προέκυψε από τη βαλλιστική εξέτασή τους, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ενέργεια. Η εξέτασή τους συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν ταυτίζονται με άλλες αξιόποινες πράξεις.

Οι έρευνες στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων συνεχίζονται τόσο στα υπόλοιπα κατασχεθέντα αντικείμενα όσο και σε αντικείμενα που βρέθηκαν σε έρευνα διαμερίσματος 1ου ορόφου στην οδό Δασκαλοπούλου, στο Αγρίνιο. Εκεί ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν: ένα καλάσνικοφ, ένα πολεμικό τυφέκιο άνευ ενδείξεων, ένα περίστροφο, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, μικρή ποσότητα χασίς, γεμιστήρες, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, μία γυναικεία περούκα, ένα κινητό τηλέφωνο και 17 αυτοσχέδιες κατασκευές τσιμεντένιων μεταλλικών κυλίνδρων, κάθε μία από τις οποίες έφερε 4-5 ενσωματωμένα καρφιά.

Εκεί βρέθηκε και ένα Ι.Χ., το οποίο είχε κλαπεί στις 3 Δεκεμβρίου από την περιοχή. Το αυτοκίνητο, μάρκας «Νισάν», ήταν καλυμμένο με κουκούλα. Η κουκούλα και δύο κράνη, τα οποία βρέθηκαν στο διαμέρισμα, είχαν αγοραστεί από την Αθήνα στις 29 Νοεμβρίου.

Στο Αγρίνιο

Η παρουσία δεκάδων αστυνομικών έφερε τα πάνω κάτω στην ήσυχη συνοικία του Αγ. Κωνσταντίνου, στις παρυφές του Αγρινίου, που σύμφωνα με πληροφορίες παρακολουθούνταν εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες γειτόνων, το διαμέρισμα είχε νοικιαστεί από «δύο Κύπριους» και συγκεκριμένα «έναν πλασιέ» και «ένα φοιτητή». Οι έρευνες των αστυνομικών όμως επεκτάθηκαν σε εγκαταλειμμένα Ι.Χ., χωράφια και αλσύλλια, χωρίς ωστόσο να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

«Καθαρά» τα όπλα, βαριές οι κατηγορίες

Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα, και συγκεκριμένα «σύσταση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», «διακεκριμένη οπλοκατοχή» και «κατοχή εκρηκτικών υλών», άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των έξι νεαρών που συνελήφθησαν το Σάββατο, κατηγορούμενοι για κατοχή βαρύτατου οπλισμού, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα στοιχεία που δικαιολογούν την πρώτη κατηγορία, δεδομένου ότι τα όπλα βρέθηκαν «καθαρά» από τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Ζήτησαν προθεσμία

Οι συλληφθέντες κλήθηκαν ένας ένας ενώπιον του εισαγγελέα προκειμένου να απαντήσουν για τις σε βάρος τους κατηγορίες. Και οι έξι απάντησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν αποδέχονται τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας -όπως και οι συνήγοροί τους άλλωστε- πως δεν έχουν λάβει γνώση της δικογραφίας και δεν έχουν τηρηθεί τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Αμέσως μετά παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν.

Για τους «Πυρήνες»

Οσον αφορά τους δύο από τους συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν ένταλματα σύλληψης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» θα οδηγηθούν και στον Εισαγγελέα Εφετών. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι αρνούνται και αυτή την κατηγορία.

Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος υπεράσπισης του ενός, δήλωσε: «Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες 24 ώρες δεν τα 'χουμε ξαναδεί. Κρατούνταν χωρίς να επιβεβαιώνεται αν έχουμε ή όχι σύλληψη. Η αντιτρομοκρατική δεν τους επέτρεπε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, την οικογένεια και τους δικηγόρους τους. Πρόκειται για βάναυση κατάλυση του βαθύτερου πυρήνα των συνταγματικών, ατομικών και δικονομικών δικαιωμάτων. Είναι αξιολύπητο αν σ' αυτό συνεργούν και οι εισαγγελείς».

«Στόχος οι κινητοποιήσεις»

«Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου προσπαθούν να παρουσιάσουν επιτυχία για να αποτρέψουν από τη συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις από την επέτειο, δημιουργώντας ασφυκτικό κλίμα τρομοκράτησης», πρόσθεσε και τόνισε ότι δεν έχει δει ακόμη τη δικογραφία, ωστόσο, όπως προκύπτει από δημοσιογραφικές πληροφορίες, «άνθρακες ο θησαυρός». Τέλος, επισήμανε το γεγονός σε ό,τι αφορά τον πελάτη του, «έναν ολόκληρο χρόνο μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, μόλις χθες οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι του».

* Διώξεις ασκήθηκαν στους: Κωνσταντίνο Σακκά και Αλέξανδρο Μητρούσια, οι οποίοι συνελήφθησαν στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, στον Γεώργιο Καραγιαννίδη, συνελήφθη στον Πειραιά, στον Χρήστο Πολίτη, συνελήφθη στα Εξάρχεια, στη Στυλιανή Αντωνίου, συνελήφθη στην Καλλιθέα και στον Δημήτριο Μιχαήλ, που συνελήφθη στη Σητεία της Κρήτης.

Εφοδος στη Θεσσαλονίκη

Παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνδρομή κλιμακίου της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε έφοδο σε στέκι αντεξουσιαστών στις φοιτητικές εστίες και συνέλαβε 11 άτομα, στην περιοχή των 40 Εκκλησιών Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στον χώρο βρέθηκαν το αλεξίσφαιρο γιλέκο και οι τέσσερις φορητοί ασύρματοι που νωρίτερα αφαίρεσαν άγνωστοι κατά τη διάρκεια επίθεσης στα φυλάκια του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και του ΑΠΘ.

Στα αντικείμενα που κατάσχεσαν οι αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια της έρευνας, περιλαμβάνονται, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ασύρματοι, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γυάλινα μπουκάλια, πλαστικά μπιτόνια με βενζίνη, τσεκούρια, βαριοπούλες, κοντάρια και φωτοβολίδες.

11 άτομα

Συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα, δέκα Ελληνες κι ένας Βούλγαρος (ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες), ηλικίας από 19 έως 27 χρόνων.

Από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης αποσυνέδεαν το περιστατικό της εφόδου με τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής στην Αττική.

* Με ποινικά αδικήματα και ειδικά με την ενδεχόμενη διάπραξη ληστειών συνδέει η αστυνομία τον οπλισμό που βρέθηκε σε κάμπινγκ της Σιθωνίας Χαλκιδικής. Διερχόμενος πολίτης εντόπισε αρχικά ένα κλεμμένο αυτοκίνητο συνοροφύλακα και σε μικρή απόσταση ένα σάκο που περιείχε δύο πολεμικά πυροβόλα όπλα, γεμιστήρες, σφαίρες, γάντια και κουκούλες. Τα όπλα εστάλησαν για βαλλιστικό έλεγχο στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
«Ταυτίζουν» τους συλληφθέντες αλλά όχι και τα όπλα με «τρομοκρατική δράση»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετέωρη η σύνδεση με τρομοκρατική ενέργεια
«Χάλασε» η συνδεσμολογία της ΕΛ.ΑΣ.
Ηπειρος - Θεσσαλία - Ηλεία
Πλημμύρα προβλημάτων
Τακτοποίηση (;) ημιυπαίθριων
Το ΣτΕ «γκρεμίζει» τους ημιυπαίθριους
Ξεκινούν απεργία πείνας
Κι άλλος νεκρός στο κελί
Κακοποίηση βρέφους
Κακοποίησαν το μωρό τους μέχρι θανάτου
Εκπαίδευση
Αναγνώριση, 28 χρόνια μετά, επαγγελματικών δικαιωμάτων
ΑμεΑ
Κλείνουν το «Στέκι» 60 παιδιών με αναπηρία
Εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου
Αθήνα, απαγορευμένη πόλη
Υγεία
Γκρίζες ζώνες στο σχέδιο συγχώνευσης
Αμεσο μπάι-πας χρειάζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Άλλες ειδήσεις
Ενοπλο σώμα ασφαλείας Λιμενικό - Ακτοφυλακή
Αναβλήθηκε η δίκη για την πύρινη τραγωδία στην Αρεόπολη
Συνελήφθη δόκτωρ για παιδική πορνογραφία
Πυροβόλησε αλλοδαπό
ΟΚΑΝΑ στην αναμονή
Υγιεινή διατροφή από κούνια
Καθαροί πολίτες