Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ

Αμεσο μπάι-πας χρειάζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Συνταγογράφηση θεραπευτικής αγωγής για... λογισμικά απαιτείται το συντομότερο δυνατό.

Θετικό βήμα αλλά χρειάζονται διορθώσεις, λέει ο φαρμακοποιός Κ. Λουράντος Θετικό βήμα αλλά χρειάζονται διορθώσεις, λέει ο φαρμακοποιός Κ. Λουράντος Περί ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο λόγος, καθώς το νέο σύστημα που -εδώ και ενάμιση μήνα- εφαρμόζεται σε πολλά φαρμακεία της Αθήνας με στόχο την πάταξη της υπερ-συνταγογράφησης φαρμάκων και την εξοικονόμηση χρημάτων για τους ασθενείς είναι -αν πιστέψουμε τους φαρμακοποιούς που έχουν ήδη ενταχθεί στο νέο δίκτυο- πρόχειρα στημένο και κινδυνεύει με άμεσο «κρασάρισμα».

«Ζούμε στην Ελλάδα και έχουμε συνηθίσει στις προχειρότητες», παρατηρεί ο Κ. Λουράντος, πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών Αττικής. «Το σύστημα κοντεύει ήδη να καταρρεύσει», προσθέτει, «όμως είναι θετικό το ότι έγινε η αρχή ακόμη και με λάθη -κάποια στιγμή θα διορθωθούν, έστω κι αν απαιτηθεί πολύς χρόνος».

Η ηλεκτρονική συναγογράφηση που ήδη εφαρμόζεται απαιτεί την ένταξη γιατρών και φαρμακοποιών σε διαδικτυακό σύστημα όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία όλων των εμπλεκομένων και των καταλόγων με τα διαθέσιμα φάρμακα. «Εδώ και 15 χρόνια ζητούμε μηχανογράφηση, για να σταματήσει επιτέλους η αλόγιστη αγορά φαρμάκων από όσους ασθενείς ήταν συνηθισμένοι να έχουν στο σπίτι πολύ περισσότερα φάρμακα από όσα χρειάζονται», λέει ο Γ. Ψάλτης, φαρμακοποιός στη Νέα Σμύρνη.

«Το σπίτι δεν είναι φαρμακείο και αυτό ακριβώς ξεκαθαρίζει το νέο λογισμικό: ο καθένας θα παίρνει ό,τι χρειάζεται, συνταγογραφημένο σε κοινή φόρμα που θα χρησιμοποιούν όλοι οι γιατροί - όλες οι πληροφορίες θα καταλήγουν στα ταμεία. Ολοι θα είναι πιο προσεκτικοί και η διαδικασία εξέτασης - συνταγογράφησης - αγοραπωλησίας φαρμάκων θα εξορθολογιστεί σε λίγα χρόνια», συμπληρώνει.

Τα πρώτα προβλήματα του λογισμικού, εκτός του κινδύνου κατάρρευσης (τον οποίο ο κ. Λουράντος επισήμανε ήδη στους υπευθύνους λειτουργίας του) έχουν ήδη προκαλέσει εκνευρισμό -μάλλον δικαιολογημένα- στους φαρμακοποιούς: ίδιος κωδικός πρόσβασης στο σύστημα για διαφορετικά φαρμακεία, λίστες με σκευάσματα που δεν κυκλοφορούν πια, λάθη στις τιμές.

Και όλα αυτά σε ενάμιση μήνα. Με ένα μόνον ταμείο -των ελεύθερων επαγγελματιών που επιλέχθηκε ως το μεγαλύτερο μικρό ταμείο- να έχει ενταχθεί στο νέο σύστημα και δύο υποκαταστήματα του ΙΚΑ να ετοιμάζονται για πιλοτική ένταξη. Το μεγάλο βήμα αναμένεται να είναι η έκδοση κάρτας ασθενή, παρόμοιας με την πιστωτική, ώστε σύντομα να είναι αχρείαστη η παραδοσιακή συνταγή, είτε χειρόγραφη είτε τυπωμένη σε φόρμα. Αυτό όμως, μάλλον θ' αργήσει να γίνει. Κάθε αρχή και δύσκολη...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Σχετικά θέματα: Υγεία
Γκρίζες ζώνες στο σχέδιο συγχώνευσης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετέωρη η σύνδεση με τρομοκρατική ενέργεια
«Χάλασε» η συνδεσμολογία της ΕΛ.ΑΣ.
Ηπειρος - Θεσσαλία - Ηλεία
Πλημμύρα προβλημάτων
Τακτοποίηση (;) ημιυπαίθριων
Το ΣτΕ «γκρεμίζει» τους ημιυπαίθριους
Ξεκινούν απεργία πείνας
Κι άλλος νεκρός στο κελί
Κακοποίηση βρέφους
Κακοποίησαν το μωρό τους μέχρι θανάτου
Εκπαίδευση
Αναγνώριση, 28 χρόνια μετά, επαγγελματικών δικαιωμάτων
ΑμεΑ
Κλείνουν το «Στέκι» 60 παιδιών με αναπηρία
Εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου
Αθήνα, απαγορευμένη πόλη
Υγεία
Γκρίζες ζώνες στο σχέδιο συγχώνευσης
Αμεσο μπάι-πας χρειάζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Άλλες ειδήσεις
Ενοπλο σώμα ασφαλείας Λιμενικό - Ακτοφυλακή
Αναβλήθηκε η δίκη για την πύρινη τραγωδία στην Αρεόπολη
Συνελήφθη δόκτωρ για παιδική πορνογραφία
Πυροβόλησε αλλοδαπό
ΟΚΑΝΑ στην αναμονή
Υγιεινή διατροφή από κούνια
Καθαροί πολίτες