Έντυπη Έκδοση

Ηπειρώτες αγρότες, στ' άρματα για τη «Δωδώνη»

«Πανηπειρωτικό πόλεμο» ετοιμάζουν Ηπειρώτες αγρότες, αν πουληθεί η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ΑΕ, λόγω του σχεδίου εξυγίανσης της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία κατέχει το 68% της εταιρείας.

Μάλιστα, εκκρεμεί στα δικαστήρια αγωγή της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων εναντίον της ΑΤΕ ότι παράνομα απέκτησε, βάσει του καταστατικού, το 8% των μετοχών αγοράζοντάς τες από τις συνεταιριστικές ενώσεις Πωγωνίου, Κόνιτσας και Αρτας.

Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ΑΕ ιδρύθηκε το 1963 από κτηνοτρόφους που χαρακτηρίστηκαν «κομμουνιστές» κι έβαλαν από 500 δραχμές. Πήραν 30 εκατομμύρια δραχμές δάνειο από την ΑΤΕ, η οποία αντί χρημάτων πήρε το 60% της επιχείρησης (σ.σ.: Συνεταιριστές θεωρούν ότι παράνομα παρακρατεί η ΑΤΕ και το 60% των μετοχών, λόγω αποπληρωμής δανείου και τόκων).

Το ζήτημα πώλησης της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας τέθηκε ξανά μετά την παρουσίαση του σχεδίου για εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας, που παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Λόγω Μνημονίου, προβλέπει μεταξύ άλλων απεμπλοκή της ΑΤΕ από μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες και ρευστοποίηση επιχειρήσεων, παρότι η Δωδώνη ΑΕ είναι κερδοφόρα.

Η «Δωδώνη» αγοράζει καθημερινά περίπου 48.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα και 25.000 τόνους αγελαδινό, απ' όλη την Ηπειρο.

Εξάγει σε 32 χώρες

Η μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος προέρχεται από την Πρέβεζα και την Αρτα, ενώ στα Ιωάννινα απασχολεί περισσότερους παραγωγούς. Σχεδόν 2.000 κτηνοτρόφοι της Πρέβεζας δίνουν το 40% του γάλακτος στη «Δωδώνη».

«Η Δωδώνη είναι "φιλέτο". Χιλιάδες Ηπειρώτες, εκτός των κτηνοτρόφων, έχουν δουλειά εξαιτίας της "Δωδώνης"», τονίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Μιχάλης Δήμας.

«Εξάγει σε 32 χώρες. Αν κλείσει ή πωληθεί η Δωδώνη ΑΕ, για τον κτηνοτρόφο θα σημάνει πισωγύρισμα στη δεκαετία του '50. Η Δωδώνη χαράζει πολιτική τιμών στην Ελλάδα, παρά το καρτέλ», υποστηρίζει ο Γεράσιμος Λιώλης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων και αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας.

«Είναι κερδοφόρα, στηρίζει το εισόδημα του Ηπειρώτη και, αν έχουν σκοπό να μην την κρατήσουν, ας τη δώσουν στους φυσικούς μετόχους, τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς. Δίνει τις καλύτερες τιμές στον παραγωγό, παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα κι εξάγει από τη Δυτική Ευρώπη ώς την Αυστραλία», λέει ο Βαγγέλης Βαγγέλης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας-Φιλιππιάδας.

Ο νομός Θεσπρωτίας παραδίδει περίπου 8.500 τόνους πρόβειο την ημέρα, λιγότερο γίδινο και ακόμη λιγότερο αγελαδινό στη Δωδώνη.

«Αν προσπαθήσουν να την πουλήσουν, θ' αντιδράσουμε σθεναρά. Δεν θέλουμε να περάσει η Δωδώνη σε χέρια ιδιωτών ή εκτός Ηπείρου. Αν πρόκειται να πουληθεί, οι μετοχές να πάνε στους συνεταιρισμούς», λέει ο Χάρης Γκουλιούμης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας και μέλος της διοίκησης της Δωδώνης ΑΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Credit Suisse: Αδύνατη η σταθεροποίηση του χρέους με αυτά τα επιτόκια
Αντι-ευρω-παϊκό κόμμα, η φοβία Σόιμπλε
Διοικητής ΤτΕ
Πλάτη Προβόπουλου στο «Μνημόνιο - ευκαιρία»
Μενού ιδιωτικοποιήσεων
Δεν χόρτασαν με τα φιλέτα Παμπούκη
Αγροτική πολιτική
Ηπειρώτες αγρότες, στ' άρματα για τη «Δωδώνη»
Ενεργειακή Αιγαίου
Αρχισε η γεώτρηση στον Πρίνο για αύξηση δυναμικότητας 50%
Υπογραφή ΣΣΕ
Ελάτε να υπογράψουμε, λένε οι άλλοι ακτοπλόοι
Φορολογία
Τους ξαμόλησε να μαζέψουν 6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο
Άλλες ειδήσεις
Αγρότες εισέπραξαν 18 εκατ. ευρώ με εικονικά τιμολόγια
Auto Show με τρία νέα μοντέλα