Έντυπη Έκδοση

Credit Suisse: Αδύνατη η σταθεροποίηση του χρέους με αυτά τα επιτόκια

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν δανείζονταν με τα επικρατούντα μακροχρόνια επιτόκια της αγοράς, αναφέρει η Credit Suisse σε έκθεσή της.

Η Ελλάδα, κυρίως, και η Ιρλανδία θα έπρεπε να προχωρήσουν σε δραστική μείωση του δημοσιονομικού τους ελλείμματος για να σταθεροποιήσουν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σ' αυτή την περίπτωση.

Με το επιτόκιο δανεισμού της χώρας περίπου στο 11,6% και το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού να εκτιμάται από το ΔΝΤ στο 1,5% του ΑΕΠ, προσαρμοσμένο για τις διακυμάνσεις της οικονομίας, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας εκτιμούν ότι η μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να ανέλθει στο 13,1% του ΑΕΠ για να σταθεροποιηθεί ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών βασίζονται στην πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό 4,5% ετησίως σε ονομαστικούς όρους, που παραπέμπει εμμέσως σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2%-2,5%. Υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού προκύπτει όταν τα συνολικά έσοδα αφαιρεθούν από τις δαπάνες, εξαιρουμένων των τόκων για το δημόσιο χρέος.

Η κατάσταση βελτιώνεται αρκετά αν το κόστος δανεισμού έπεφτε κοντά στο 5%, που εκτιμάται ότι είναι το μέσο κόστος του σημερινού δανεισμού της χώρας από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Η αναγκαία δημοσιονομική αναπροσαρμογή της Ελλάδας θα ήταν τότε της τάξης περίπου του 4% του ΑΕΠ και της Ιρλανδίας 6,2%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ε.Ε.
Αντι-ευρω-παϊκό κόμμα, η φοβία Σόιμπλε
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Credit Suisse: Αδύνατη η σταθεροποίηση του χρέους με αυτά τα επιτόκια
Αντι-ευρω-παϊκό κόμμα, η φοβία Σόιμπλε
Διοικητής ΤτΕ
Πλάτη Προβόπουλου στο «Μνημόνιο - ευκαιρία»
Μενού ιδιωτικοποιήσεων
Δεν χόρτασαν με τα φιλέτα Παμπούκη
Αγροτική πολιτική
Ηπειρώτες αγρότες, στ' άρματα για τη «Δωδώνη»
Ενεργειακή Αιγαίου
Αρχισε η γεώτρηση στον Πρίνο για αύξηση δυναμικότητας 50%
Υπογραφή ΣΣΕ
Ελάτε να υπογράψουμε, λένε οι άλλοι ακτοπλόοι
Φορολογία
Τους ξαμόλησε να μαζέψουν 6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο
Άλλες ειδήσεις
Αγρότες εισέπραξαν 18 εκατ. ευρώ με εικονικά τιμολόγια
Auto Show με τρία νέα μοντέλα