Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ «ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ» ΟΝΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ * ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ

Αντι-ευρω-παϊκό κόμμα, η φοβία Σόιμπλε

Την εμφάνιση κόμματος κατά του ευρώ φοβάται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι οι Γερμανοί ζουν καλύτερα από ό,τι θα ζούσαν με το μάρκο.

Σόιμπλε: Χωρίς το ευρώ κάθε Γερμανός θα ήταν φτωχότερος Σόιμπλε: Χωρίς το ευρώ κάθε Γερμανός θα ήταν φτωχότερος «Ο κίνδυνος δημιουργίας ενός κόμματος κατά του ευρώ πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά», επισημαίνει ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Μπιλντ», η οποία δημοσιεύεται σήμερα, απόσπασμα της οποίας μετέδωσε ήδη από χθες το πρακτορείο «Ρόιτερ».

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται φωνές από Γερμανούς ακαδημαϊκούς και φόρουμ στο Ιντερνετ υπέρ τού να εγκαταλείψει η Γερμανία το ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Μπιλντ», η πλειονότητα των Γερμανών (57%) δηλώνουν ότι πιστεύουν πως η χώρα τους θα ήταν καλύτερα αν διατηρούσε το μάρκο.

Ασπίδα το ευρώ

«Για αυτόν το λόγο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να εξηγήσουμε στον κόσμο τι κέρδισε με το ευρώ. Οτι το ευρώ τους προστατεύει από την αναταραχή της παγκοσμιοποίησης καλύτερα απ' ό,τι ένα γερμανικό εθνικό νόμισμα θα μπορούσε», επισημαίνει ο Σόιμπλε. «Χωρίς το ευρώ κάθε Γερμανός θα ήταν φτωχότερος. Χωρίς το ευρώ, η αγορά εργασίας θα ήταν πολύ χειρότερη».

Ο Γερμανός υπουργός απέκλεισε επίσης για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο «διχοτόμησης» της ΟΝΕ και δημιουργίας ευρώ δύο ταχυτήτων (Βορρά-Νότου). «Θα μας κόστιζε πολύ, πολύ περισσότερο από όσα κάνουμε για το ευρώ τώρα», είπε. «Η οικονομία θα υφίστατο αδιανόητες επιπτώσεις και ως εκ τούτου πολλές θέσεις εργασίας θα ετίθεντο σε κίνδυνο. Και οι τράπεζες θα αντιμετώπιζαν επίσης τεράστια προβλήματα».

Οι δηλώσεις Σόιμπλε γίνονται σε μία περίοδο που αυξάνονται οι πιέσεις προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης, προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης, η οποία απειλεί να θέσει σε δεινή δοκιμασία το εγχείρημα του ευρώ.

Προχθές ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερ με δηλώσεις του στις Βρυξέλλες ζήτησε την ενίσχυση του υπάρχοντος μηχανισμού οικονομικής στήριξης των 750 δισ. ευρώ, κάτι για το οποίο Μέρκελ και Σαρκοζί φέρεται να διαφωνούν.

Αύξηση εδώ και τώρα

Ο Ρέιντερ ζητεί άμεσα την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταλήξουν σε συμφωνία για δημιουργία μεγαλύτερου μηχανισμού από το 2013. «Αν το αποφασίσουμε στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, γιατί να μην εφαρμοστεί αμέσως στον υπάρχοντα μηχανισμό», τόνισε ο Βέλγος υπουργός, η χώρα του οποίου έχει αρχίσει τον τελευταίο καιρό να μπαίνει στο στόχαστρο σεναρίων περί επέκτασης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Υπέρ της ενίσχυσης του μηχανισμού διάσωσης τάσσεται και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν θα παρουσιάσει σήμερα στους υπουργούς της ευρωζώνης έκθεση, με την οποία θα ζητεί ένα πιο εύρωστο ταμείο διάσωσης και επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα η κρίση χρέους να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Απορρίπτει την ιδέα έκδοσης κοινού ευρωομολόγου ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Κέες ντε Γιάγκερ. «Θα ήταν λάθος να αναμείξουμε όλους τους διαφορετικούς κινδύνους μαζί», γιατί οι αγορές δεν θα μπορούν πια να τιμωρούν την κακή οικονομική πολιτική, δηλώνει σε ολλανδικό περιοδικό.

Χωρίς τη συμμετοχή της Γερμανίας και της Ολλανδίας, μια τέτοια έκδοση δεν θα είχε επιτυχία, συμπληρώνει ο Ολλανδός υπουργός. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ε.Ε.
Credit Suisse: Αδύνατη η σταθεροποίηση του χρέους με αυτά τα επιτόκια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Credit Suisse: Αδύνατη η σταθεροποίηση του χρέους με αυτά τα επιτόκια
Αντι-ευρω-παϊκό κόμμα, η φοβία Σόιμπλε
Διοικητής ΤτΕ
Πλάτη Προβόπουλου στο «Μνημόνιο - ευκαιρία»
Μενού ιδιωτικοποιήσεων
Δεν χόρτασαν με τα φιλέτα Παμπούκη
Αγροτική πολιτική
Ηπειρώτες αγρότες, στ' άρματα για τη «Δωδώνη»
Ενεργειακή Αιγαίου
Αρχισε η γεώτρηση στον Πρίνο για αύξηση δυναμικότητας 50%
Υπογραφή ΣΣΕ
Ελάτε να υπογράψουμε, λένε οι άλλοι ακτοπλόοι
Φορολογία
Τους ξαμόλησε να μαζέψουν 6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο
Άλλες ειδήσεις
Αγρότες εισέπραξαν 18 εκατ. ευρώ με εικονικά τιμολόγια
Auto Show με τρία νέα μοντέλα