Έντυπη Έκδοση

Πλάτη Προβόπουλου στο «Μνημόνιο - ευκαιρία»

«Πλάτη» για την είσπραξη και της τέταρτης δόσης του δανείου βάζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο κ. Προβόπουλος θα συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τους πολιτικούς προϊστάμενους της τρόικας.

Ο διοικητής της ΤτΕ θα υποστηρίξει τόσο στον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος - Καν όσο και στον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν τη σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο. Αλλωστε ο ίδιος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται από τον περασμένο Μάιο αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα».

Για τις ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες η ΤτΕ έχει και την κύρια εποπτική ευθύνη, ο διοικητής αναμένεται να «εκθειάσει» τις αντοχές που έχουν δείξει μέχρι σήμερα, παρά τις ισχυρές πιέσεις που έχουν δεθχεί εξαιτίας της κρίσης.

Πριν όμως από τις επαφές αυτές ο κ. Προβόπουλος θα ενημερώσει σήμερα το μεσήμερι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τρέχουσες εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ αργότερα θα παρουσιάσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ενδιάμεση έκθεσή του. Ο διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να υποστηρίξει μετ' επιτάσεως ότι η χώρα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Πολλώ δε μάλλον μετά τη διαφαινόμενη επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή και πλέον ούτε πιθανή.

Προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η προσήλωση της κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς στόχους. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει στην ίδια συνέντευξη, η επίτευξη των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων αποτελεί προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει εμφανιστεί συνεπής με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο. Εκτιμά ωστόσο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να συνεχιστεί με επιτυχία, αν δεν συνοδευτεί πλέον με τη ριζική ανασυγκρότηση του κράτους και τον εκσυγχρονισμό των δομών της οικονομίας. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει και στη συνέντευξη, είναι καταφανής η ανάγκη να επιταχυνθεί η προώθηση όλων των στοχευμένων μεταρρυθμίσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Credit Suisse: Αδύνατη η σταθεροποίηση του χρέους με αυτά τα επιτόκια
Αντι-ευρω-παϊκό κόμμα, η φοβία Σόιμπλε
Διοικητής ΤτΕ
Πλάτη Προβόπουλου στο «Μνημόνιο - ευκαιρία»
Μενού ιδιωτικοποιήσεων
Δεν χόρτασαν με τα φιλέτα Παμπούκη
Αγροτική πολιτική
Ηπειρώτες αγρότες, στ' άρματα για τη «Δωδώνη»
Ενεργειακή Αιγαίου
Αρχισε η γεώτρηση στον Πρίνο για αύξηση δυναμικότητας 50%
Υπογραφή ΣΣΕ
Ελάτε να υπογράψουμε, λένε οι άλλοι ακτοπλόοι
Φορολογία
Τους ξαμόλησε να μαζέψουν 6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο
Άλλες ειδήσεις
Αγρότες εισέπραξαν 18 εκατ. ευρώ με εικονικά τιμολόγια
Auto Show με τρία νέα μοντέλα