Έντυπη Έκδοση

Αρχισε η γεώτρηση στον Πρίνο για αύξηση δυναμικότητας 50%

«Αν δεν πραγματοποιηθούν πολυέξοδες επενδύσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις, ώστε να πιστοποιηθεί με ενδείξεις η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε συγκεκριμένες περιοχές, οι γενικόλογες αναφορές για δισεκατομμύρια βαρέλια υδρογονανθράκων στερούνται βάσης», ανέφερε το Σάββατο από την Καβάλα ο διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου, Ρήγας Μαθιός, παρουσιάζοντας το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, προϋπολογισμού 20 εκατ. δολαρίων, για την αύξηση της παραγωγής των κοιτασμάτων στον Πρίνο μέσω 4 γεωτρήσεων.

Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης στα εγκαίνια της γεώτρησης Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης στα εγκαίνια της γεώτρησης Ο ίδιος ανέφερε ότι μια έρευνα σεισμικών κοστίζει σήμερα περί τα 10 εκατ. δολάρια, ενώ διεθνώς 9 στις 10 ερευνητικές γεωτρήσεις αποτυγχάνουν.

Στον Πρίνο η Ενεργειακή Αιγαίου, που εκμεταλλεύεται τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης μέσω της Kavala Oil, ξεκίνησε προχθές νέα γεώτρηση, με στόχο να αυξήσει την παραγωγή κατά 50% από το 1 εκατ. βαρέλια στα 1,5 εκατ. βαρέλια ετησίως. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις ερευνητικές δραστηριότητες και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί στον κόλπο της Καβάλας. Τα έξοδα μεταφοράς του γεωτρύπανου, με το οποίο πραγματοποιεί τις έρευνες η Energean, ξεπέρασαν τα 2 εκατ. δολάρια, ενώ η παραμονή του στα ελληνικά ύδατα κοστίζει περί τα 150 χιλ. δολάρια την ημέρα.

* Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων της νέας γεώτρησης, χαρακτήρισε ως θέμα «υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση» την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ενώ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη σύσταση εθνικού φορέα έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, είπε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να βγάλουμε τη χώρα από την απραξία των τελευταίων 12 ετών ώστε να μη μείνουμε στη σφαίρα της φαντασίας και να μη γίνονται συζητήσεις χωρίς στοιχεία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε.
Credit Suisse: Αδύνατη η σταθεροποίηση του χρέους με αυτά τα επιτόκια
Αντι-ευρω-παϊκό κόμμα, η φοβία Σόιμπλε
Διοικητής ΤτΕ
Πλάτη Προβόπουλου στο «Μνημόνιο - ευκαιρία»
Μενού ιδιωτικοποιήσεων
Δεν χόρτασαν με τα φιλέτα Παμπούκη
Αγροτική πολιτική
Ηπειρώτες αγρότες, στ' άρματα για τη «Δωδώνη»
Ενεργειακή Αιγαίου
Αρχισε η γεώτρηση στον Πρίνο για αύξηση δυναμικότητας 50%
Υπογραφή ΣΣΕ
Ελάτε να υπογράψουμε, λένε οι άλλοι ακτοπλόοι
Φορολογία
Τους ξαμόλησε να μαζέψουν 6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο
Άλλες ειδήσεις
Αγρότες εισέπραξαν 18 εκατ. ευρώ με εικονικά τιμολόγια
Auto Show με τρία νέα μοντέλα