Έντυπη Έκδοση

«ΑΝΙΣΕΣ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Κ.Σ. ΤΟΥ ΟΑΣΕ

Νοθεία είδε ο Ευθυμίου

Εντείνεται ο πολιτικός αναβρασμός στη Ρωσία μετά το «καμπανάκι» προς το ηγετικό δίδυμο Πούτιν - Μεντβιέντεφ που σήμαναν οι εκλογές της Κυριακής, με την απώλεια 15 ποσοστιαίων μονάδων για το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» και την αμφισβήτηση του αποτελέσματος από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ετοιμάζουν δικαστικές προσφυγές για εκλογικές παρατυπίες, αλλά και περιστατικά ανοιχτής νοθείας σε ορισμένες περιφέρειες.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Πέτρος Ευθυμίου, στη συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα (Ass. Press) Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Πέτρος Ευθυμίου, στη συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα (Ass. Press) Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η «Ενιαία Ρωσία» έμεινε τελικά λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 50 %, με 49,54 % (έναντι 64,3 % στις εκλογές του 2007), ακολουθούμενη από το μεγάλο κερδισμένο, τους κομμουνιστές με 19,16 % (έναντι 11,57 %) και την κεντροαριστερή, φιλική προς τον Πούτιν «Δίκαιη Ρωσία» με 13,22 % (7,74 % το 2007) και τον υπερεθνικιστή Ζιρινόφσκι με 11,66 % (8,14 το 2007). Σε κάθε περίπτωση η «Ενιαία Ρωσία» εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στην Κρατική Δούμα με 238 έδρες (78 λιγότερες από το 2007) και μπορεί να κυβερνήσει σχεδόν ανενόχλητη επί πέντε χρόνια, προχωρώντας σε περιστασιακές ή όχι συμμαχίες εντός της Βουλής και προωθώντας την υποψηφιότητα του απολύτως εκλόγιμου Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, χωρίς ουδόλως να χρειαστεί την ενισχυμένη συνταγματική πλειοψηφία, που διέθετε έως σήμερα.

Ομολογώντας εμμέσως τα «μαγειρέματα» σε προηγούμενες τουλάχιστον περιόδους, ο επικεφαλής των ψηφοδελτίων της «Ενιαίας Ρωσίας» και πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του εκσυγχρονισμού του κόμματος και της πρωθυπουργίας με πρόεδρο τον Β. Πούτιν, είπε ότι «οι παρούσες εκλογές διέφεραν κατ' αρχήν από ό,τι όλοι βλέπαμε έως σήμερα για διάφορους λόγους και η αίσθησή μου είναι ότι η "Ενιαία Ρωσία" πήρε ακριβώς τόσο όσο διαθέτει, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο, άρα υπ' αυτή την έννοια πρόκειται για τίμιες, δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές».

Αντίθετη άποψη είχαν οι περισσότεροι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι υπό τις ευγενικές διατυπώσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Πέτρου Ευθυμίου εκτίμησαν ότι οι εκλογές ήταν «άνισες» και κατέγραψαν δεκάδες παρατυπίες, για τις οποίες κόμματα εντός και εκτός Βουλής και πρωτίστως οι κομμουνιστές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επιδιώξουν περαιτέρω δικαστική διερεύνηση.

Χιλιάδες υποστηρικτές των μικρότερων φιλελεύθερων και φιλοδυτικών κομμάτων, που συγκέντρωσαν ποσοστά κάτω του 2,5%, όταν 5-7% ήταν τα όρια εκπροσώπησής τους στη Βουλή, συνέχισαν και χθες να διαδηλώνουν και να συλλαμβάνονται κατά δεκάδες από την αστυνομία σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, ενώ η «θεσμική» αντιπολίτευση δείχνει έτοιμη, παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου, να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση κάποια κρατικά αξιώματα, όπως για παράδειγμα την προεδρία της Κρατικής Δούμας, που θα διεκδικήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Νοθεία είδε ο Ευθυμίου
Κλιματικές αλλαγές
Λιώνουν τα Ιμαλάια
Πυρηνικά
«Ντου» της Greenpeace σε γαλλικό πυρηνικό σταθμό
Συρία
Σόου με τα γυμνάσια
Ιαπωνία
Η πιο ακριβή καραμπόλα
Φουκουσίμα
Ραδιενεργό υγρό από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό
Ιταλία
Μόντι: Συμπαθούμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα γίνουμε σαν κι αυτήν
Μετρούν τις συνέπειες, αν η λιρέτα επέστρεφε...
Σαουδική Αραβία
Θέλει πυρηνικά η Σαουδική Αραβία
Ιράκ
32 νεκροί στο Ιράκ
Επιστημονικές έρευνες
Μανιτάρια θαυματουργά
Ιράν
«Πράκτορες CIA και Μοσάντ υπεύθυνοι για την έκρηξη»