Έντυπη Έκδοση

Κεραυνός εν αιθρία

Παιχνίδια στις εξοχές του προπολεμικού Πύργου, επαγγελματικός βίος με εκδρομές σε όλη την ελληνική επικράτεια και ένα στοιχείο τρόμου. Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, «Ο θησαυρός των αηδονιών»

Οι αθόρυβες, καθημερινές στιγμές της ελληνικής περιφέρειας μετά την καταστροφή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και τη λαίλαπα του εμφυλίου, σ' έναν χρόνο και χώρο όπου οι ρυθμοί της κίνησης και της μεταβολής παραμένουν εξαιρετικά αργοί, αποτελούν το προνομιακό πεδίο της πεζογραφίας του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου, σε συνδυασμό με την προπολεμική ατμόσφαιρα και τα παιχνίδια στις εξοχές του Πύργου, που εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα στα διηγήματά του.

Με το καινούριο βιβλίο του, που κυκλοφορεί υπό τον τίτλο «Ο θησαυρός των αηδονιών» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη (με σχέδια της Εύης Τσακνιά), ο Παπαδημητρακόπουλος δεν αλλάζει κλίμα.

Μια κάποια μελαγχολία δεν θα βάλει στην άκρη το πηγαίο του κέφι κι όλα θα δώσουν ακόμη μία φορά το «παρών», σε μια καθημερινότητα σκιασμένη μόνο στο βάθος της από τις νεφέλες της ιστορίας.

Οι ευτράπελες ταλαιπωρίες της στρατιωτικής θητείας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι ακούραστες περιπλανήσεις ανά την ελληνική επικράτεια (από την Ορεστιάδα, την Καβάλα, τη Δράμα, την Ξάνθη, τη Βέροια και τον κάμπο του Στρυμόνα μέχρι τα Φιλιατρά, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, τη Νεμέα και τη Λευκάδα) σε αντιθετική σύμπλευση με δύο δραματικά πρόσωπα της παιδικής ηλικίας: τον διανοούμενο ξάδελφο, που θα χαθεί στα σκοτεινά εμφυλιακά χρόνια, και την αγαπημένη μορφή του πατέρα, που θα πεθάνει όταν θα δει τους ιταλούς κατακτητές να ρημάζουν το κτήμα του.

Η διαδρομή, παρ' όλα αυτά, την οποία χαράσσουν τα καινούρια διηγήματα του Παπαδημητρακόπουλου δεν είναι ευθύγραμμη και αίφνης ένα σαφώς νέο στοιχείο έρχεται στην επιφάνεια: η απειλή του σκοτεινού και του απροσδιόριστου, η παγωνιά του κακού που δυσκολευόμαστε να συλλάβουμε με τη λογική, αλλά αποστρεφόμαστε με τη γνώση της ψυχής μας.

Και τέτοιο κακό μπορεί να αποδειχθούν τα πιο ασήμαντα και ουδέτερα πράγματα: ένα ξύλινο άροτρο («Το άροτρο»), που θα θυμίσει έναν αποσιωπημένο πνιγμό σε πηγάδι (κάτι μεταξύ ατυχήματος και αυτοκτονίας), ένα καλάθι μοτοσικλέτας («Αντιπαροχή»), που θα φιλοξενήσει έναν αμίλητο τρελό, αλλά και μια σειρά από άκακα ζωντανά («Τα γαϊδούρια», «Ο χοίρος», «Το σκυλί», «Το μουλάρι», «Ο τράγος»), που θα υποστούν ένα μαρτύριο.

Ο συγγραφέας κατορθώνει να ενσωματώσει στον μύθο του την παράμετρο του τρόμου, όχι για να φρικάρει αλλά για να συγκινήσει και να ταρακουνήσει συθέμελα τον αναγνώστη. Και τούτο χάρη τόσο στην επιγραμματική του δράση όσο και στην απουσία της οιασδήποτε αισθηματολογικής περιγραφής. Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για τα καλύτερα κομμάτια της συλλογής, με κορυφαίο ανάμεσά τους το «Σκυλί».

Οι Φράγκοι και το πνεύμα της αντίστασης

Η «Πριγκιπέσα Ιζαμπώ» του Αγγελου Τερζάκη είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μυθιστορήματα του καιρού της.

Πρωτοδημοσιεύθηκε σε συνέχειες στην «Καθημερινή» μεταξύ 1937 και 1938 και βγήκε αυτοτελώς σε βιβλίο (ύστερα από δραστικές αλλαγές) το 1945. Το έργο αναφέρεται στο καθεστώς των Φράγκων στην Πελοπόννησο του 13ου αιώνα και στον περιπετειώδη έρωτα της Ιζαμπώς, κόρης του Γουλιέλμου Β' Βιλαρδουίνου και βασίλισσας της Αχαΐας, και του Νικηφόρου Σγουρού, άρχοντα του Ναυπλίου και ορκισμένου επαναστάτη. Ο Τερζάκης σέβεται απολύτως το ιστορικό πλαίσιο της μυθοπλασίας του, αλλά η βαθύτερη έγνοια του έχει σχέση με την εποχή της συγγραφής της «Πριγκιπέσας Ιζαμπώς»: με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ναζιστική Κατοχή, που απαιτούν άγρυπνη συνείδηση και αντιστασιακό πνεύμα. Με αφορμή τη συμπλήρωση κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς 30 χρόνων από τον θάνατο του Τερζάκη, το «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» κυκλοφόρησε τελευταίως μιαν έκδοση της «Πριγκιπέσας Ιζαμπώς» σε μικρό σχήμα, που είναι εμπλουτισμένη με ένα πολύ χρήσιμο γλωσσάρι και συνοδεύεται από ένα ωραίο επίμετρο του μουσικού Δημήτρη Α. Τερζάκη για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του πατέρα του (είδε πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας πριν από δέκα χρόνια στο χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα του περιοδικού «Νέα Εστία» στον Τερζάκη).

Νέες εκδόσεις

«Cheri»

ΚΟΛΕΤ

Μετάφραση: Βάσω Νικολοπούλου, Νίκη Καρακίτσου-Ντουζέ. Εκδόσεις «Scripta».

Ο νεαρός Cheri αγαπάει την πόρνη Λεά. Ο Cheri θα παντρευτεί την Εντμέ και η Λεά θα υποστεί τη μοίρα την οποία της επιφυλάσσει η κοινωνική της θέση. Βρισκόμαστε στο Παρίσι των αρχών του 20ού αιώνα και η Κολέτ ανατέμνει με άκρα ευαισθησία το τοπίο των γυναικών ελευθερίων ηθών.

«Βλέποντας φωνές. Περιήγηση στον κόσμο των κωφών»

OLIVER SACKS

Μετάφραση: Κώστας Πόταγας, Αννυ Σπυράκου. Εκδόσεις «Άγρα».

Μια ιστορία για τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη νοοτροπία των κωφών, που αποτελεί και μια περιπλάνηση στον κόσμο της βιολογίας και της επικοινωνίας. Ο Oliver Sacs γράφει για τη γλώσσα και τους κώδικες τους ενόσω αγωνίζονται να ενταχθούν στην κοινότητα των ακουόντων.

«Με θέα τη ζωή»

ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΠΑΝΤΑΗ

Μυθιστόρημα. Εκδόσεις «Καστανιώτη».

Ανοδος και πτώση μιας οικογένειας που έρχεται αντιμέτωπη με όλα τα δεινά της Ιστορίας και γίνεται μάρτυρας των ανέμων που σάρωσαν τις αξίες και τα οράματα του 20ού αιώνα. Σφιχτή δράση και καλοσχηματισμένα πρόσωπα σ' ένα πυκνογραμμένο βιβλίο.

«Το απόλυτο κραχ. Η κρίση του αιώνα και η ανασυγκρότηση του μέλλοντος».

ΙΓΝΑΣΙΟ ΡΑΜΟΝΕ

Μετάφραση: Κάτια Σαμπαθιανάκη. Επιμέλεια: Γιάννης Ευαγγέλου. «Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου».

Οι πολιτικοί, οικονομικοί και διπλωματικοί παράγοντες που οδήγησαν στη σημερινή παγκόσμια κρίση από τον Ιγνάσιο Ραμονέ, που διηύθυνε επί χρόνια τον «Monde diplomatique» και διδάσκει θεωρία της επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Paris VII).

Απαντα τα ποιήματα (1944-1974)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΜΟΥΗΛΙΔΗΣ

Εκδόσεις «Παρασκήνιο».

Η πικρή αίσθηση της διάψευσης και της ακύρωσης, σε συνδυασμό με τις εικόνες της εγκατάλειψης, της μοναξιάς και της απουσίας, σε μια ποίηση όπου το εγώ στρέφεται συνεχώς προς τον άλλο, ακόμη κι όταν κάθε γέφυρα για επαφή μοιάζει εκ των προτέρων γκρεμισμένη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Τυπογραφείο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Smooth operator
Η κλασική στην εποχή του i pod
Ρόκερ απ' τον τόπο σου
Συνέντευξη: Μπενίσιο ντελ Τόρο
«Σε όλους μας αρέσουν οι δεισιδαιμονίες»
Κινηματογράφος
Ερωτας άλλης εποχής
Ich bin ein Berliner
Ρεπορτάζ
Μεταξουργείο, το θέατρο των εθνών
Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού
ΕΚΕΘΕΧ: Το χρονικό μιας αποτυχίας
Αρχιτεκτονική
Σχεδιάζοντας το μέλλον
Ενα κτίριο, πολλές απ-όψεις
Βιβλίο
Βαφτίζοντας πολέμους
Βασιλικά αναγνώσματα