Έντυπη Έκδοση

JOHN ΡΕΕΤ (Διευθυντής του περιοδικού «Economist» στην Ευρώπη)

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ισπανία»

Στη Βρετανία μέσω του μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα προσπαθούν να αποδείξουν ότι καλά έκανε η χώρα που δεν μπήκε στο ευρώ, υποστηρίζει ο διευθυντής του περιοδικού «Economist» στην Ευρώπη, John Peet.

Συμπληρώνει όμως ότι τα χτυπήματα του ξένου τύπου κατά της χώρας μας πηγάζουν από την έλλειψη αξιοπιστίας και την απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων τα τελευταία χρόνια. Θεωρεί ότι η προσοχή του ξένου τύπου θα στραφεί πλέον στην Ισπανία, «καθώς έχει σοβαρότερο πρόβλημα από την Ελλάδα».

Μιλώντας στην «Οικονομία», ο Jonh Peet παραδέχεται ότι εν μέρει υπάρχει κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα ελληνικά ομόλογα. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, αλλά πιστεύει ότι η πιθανότητα να ζητήσει η χώρα τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει ισχυρή.

Ποια είναι η γνώμη σας για την εκτίναξη των ελληνικών spreads;

Νομίζω ότι υπάρχει ένα κερδοσκοπικό στοιχείο λόγω της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και λόγω του ότι είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Πιστεύω επίσης ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα με το δημόσιο χρέος. Για την Ελλάδα όμως σε μεγαλύτερο βαθμό το πρόβλημα είναι η αξιοπιστία. Είναι διάχυτη η άποψη ότι η Ελλάδα έδωσε παραποιημένα στοιχεία για να μπει στην ευρωζώνη και εξακολουθούσε να λέει ψέματα όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρξαν παράλληλα λάθη που έγιναν τα 10 τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα παραξόδευε, ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της. Ο,τι και να γίνει πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες και το έλλειμμα. Η αναπροσαρμογή του ελλείμματος από το 6% στο 12,5% έκανε τις αγορές να ξυπνήσουν. Θεωρώ ότι η Ελλάδα ήταν τυχερή τα τελευταία πέντε χρόνια που οι αγορές δεν είχαν καταλάβει τι γινόταν.

Ρεαλιστικά μιλώντας, νομίζετε ότι μπορεί να γίνει;

Το ΠΑΣΟΚ έχει πλειοψηφία και μπορεί να τα καταφέρει. Βέβαια πρέπει να μην υπάρχουν αντιδράσεις μέσα στο ίδιο το κόμμα ή από εργατικές ενώσεις, αγρότες κ.λπ. Αυτό που με ανησυχεί με την Ελλάδα, είναι ότι μερικοί λένε ότι δεν είναι δικό μας το φταίξιμο, φταίνε οι κερδοσκόποι, οι Αμερικανοί ή οι τράπεζες. Φυσικά και υπάρχει μερική ευθύνη, αλλά το κυρίως πρόβλημα προέρχεται από την ίδια Ελλάδα. Είναι θέμα ηγεσίας, η οποία πρέπει να πείσει τον κόσμο ότι εάν δεν γίνουν οι αλλαγές τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.

Διαφορετικά;

Εάν για παράδειγμα η Ελλάδα πτώχευε ή αναγκαζόταν να φύγει από την ευρωζώνη - που πιστεύω ότι δεν θα γίνουν- το επίπεδο ζωής θα έπεφτε κατακόρυφα. Οπως έγινε το 2000 στην Αργεντινή.

Πιστεύετε ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι ισχυρός ηγέτης;

Η ανησυχία μου για τον πρωθυπουργό, είναι ότι έχει πολύ καλή γνώση της εξωτερικής πολιτικής, όμως δεν είναι Μάργκαρετ Θάτσερ.

Θεωρείτε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου χειρίζεται σωστά την οικονομία;

Νομίζω ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Εχει πείσει τις Βρυξέλλες ότι εννοεί αυτά που λέει. Και έχει αρχίσει να λέει ότι ναι μεν υπάρχει κερδοσκοπικό παιχνίδι, όμως φταίει και η ίδια η Ελλάδα.

Τελικά πόσος χρόνος θα πάρει για να συνέλθουμε δημοσιονομικά;

Δεν πιστεύω ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2012 θα επιτευχθεί. Αν γίνει όμως σοβαρή προσπάθεια μείωσης θα βελτιωθεί το κλίμα. Ομως νομίζω ότι χρειάζεται και η βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους τα πράγματα θα οδηγηθούν προς τα εκεί.

Η ευρωζώνη λέει ότι τα προβλήματά της ανήκουν στην ίδια.

Δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μια χώρα της ευρωζώνης να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ γιατί είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός και έχουν εμπειρία στα θέματα αυτά. Βέβαια, όπως λέει και ο καθηγητής Στίγκλιτς, η εμπειρία αυτή είναι άσχημη, αλλά ξέρουν τουλάχιστον τι κάνουν. Και είναι πολύ αυστηροί.

Γιατί τόσα αρνητικά σχόλια από τον ξένο τύπο και ιδιαίτερα από τον «Economist» και τους «Financial Times»;

Στη Βρετανία προσπαθούν να αποδείξουν ότι καλά έκανε η χώρα που δεν μπήκε στο ευρώ. Γι' αυτό και τα αρνητικά σχόλια. Δεν νομίζω όμως ότι οι αγορές λειτουργούν με το ίδιο σκεπτικό.

Ορισμένα άρθρα όμως φτάνουν τα όρια του ανθελληνισμού...

Δεν το πιστεύω αυτό. Είναι ότι παραμένει το θέμα της αξιοπιστίας. Υπάρχουν μερικοί σχολιαστές τόσο στον «Economist» όσο και στους «FT» που ανησυχούν ότι το ευρώ δεν θα επιβιώσει. Και η Ελλάδα έχει δώσει την απαραίτητη δικαιολογία για να γράφονται οι ανησυχίες αυτές. Οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι και σχολιαστές έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε ότι τα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας είναι αρκετά μικρά. Και ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ισπανία. Είναι μεγάλη χώρα που δεν δέχεται παρεμβάσεις για αλλαγές, όπως η Ελλάδα.

Δηλαδή θα στρέψετε την προσοχή σας στην Ισπανία;

Εχουμε αρχίσει ήδη να αναφερόμαστε στην Ισπανία. Εκεί η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική, γιατί φαίνεται πως η κυβέρνηση και ο λαός δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης.

Θεωρείτε ότι είναι πιθανή η έκδοση ευρωομολόγου;

Νομίζω ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι θα διαφωνήσουν.

Τι θα γράψετε στο editorial σας;

Οτι θα ήθελα το ΔΝΤ να βοηθήσει την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, ακόμα και την Ισπανία. Νομίζω ότι έχουν την εμπειρία ανοικοδόμησης των δημόσιων οικονομικών, την οποία οι Βρυξέλλες και η Φραγκφούρτη δεν έχουν. Εάν οι αγορές δεν αλλάξουν διάθεση απέναντι στην Ελλάδα, τότε η χώρα σας μπορεί να χρειαστεί βοήθεια απ' έξω.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Η γνώμη των οικονομολόγων
Οι ειδικοί «κρίνουν» τα κυβερνητικά μέτρα
Συνέντευξη: John Peet
«Το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ισπανία»
Κερδοσκοπία
Στόχος, οι αδύναμοι κρίκοι
«Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη»
Από τις τοξικές τιτλοποιήσεις στα... τοξικά ομόλογα
Ισπανία-Πορτογαλία
Περικοπές αλά Ιρλανδία για τον ευρωπαϊκό Νότο
Ασφαλιστικό
Συντάξεις Βρυξελλών
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Αντιστροφή ρόλων φέτος στο Νταβός
Αγορές
Το λεξιλόγιο της οικονομικής κρίσης
Συνέντευξη: Γ. Παναγόπουλος
«Να κάνουμε συμμαχία με τις χώρες του Νότου»
Τράπεζες
Πονοκέφαλος για τους τραπεζίτες το φθηνό χρήμα
Βαρίδια στους ισολογισμούς τα ελληνικά ομόλογα
Ανεργία
Μετράμε ήδη ένα εκατομμύριο ανέργους στην Ελλάδα
Φορολογία
Και οι 12 ήταν... στο στόχαστρο
Οι Βρυξέλλες βλέπουν βαθιά ύφεση, αλλά ζητούν πιο σκληρά μέτρα
Επιχειρήσεις
Γαϊτανάκι συναλλαγών στις εταιρείες Ψωμιάδη
Επιδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ στο λόμπι των ξενοδόχων
Πτήση στο εξωτερικό για το ελληνικό σαλάμι αέρος
Φέρνουν πελατεία, δίνουμε φοροαπαλλαγές
Ο βασιλιάς των λαχανικών νίκησε τους μεσάζοντες
Επενδύσεις
Βαρίδια για τις μετοχές τα προβλήματα στις οικονομίες
Ερωτήματα για την πορεία του χρυσού
Πτώση για τα εγχώρια ομολογιακά αμοιβαία
Συνέντευξη: Δ. Νταλίπης
Υπάρχουν ευκαιρίες
Χρηματιστήριο
Στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου στο Χ.Α.
Πλασματική η διαφορά της χρηματιστηριακής αξίας
Διεθνή
Ο μύθος της «χρυσής μπαγκέτας»
Οι πολυεθνικές κέρδισαν τον πόλεμο της μπανάνας
Ζωή-ποδήλατο με ένα δισ. ευρώ
Άλλες ειδήσεις
Σπορ πολυτελείας το να κυκλοφορείς με Ι.Χ.
Οι εισαγωγείς συνεχίζουν να σέρνουν το χορό των ανατιμήσεων