Έντυπη Έκδοση

Πλουτίζοντας με ανθρωπιστική βοήθεια

Καταχρήσεις και ατασθαλίες διεφθαρμένων αξιωματούχων αφρικανικών χωρών «μετέτρεψαν» με ευκολία εκατομμύρια ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό τους σε πολυτελή αγαθά για τους ίδιους και το περιβάλλον τους.

Για σκάνδαλο εκατομμυρίων και «κλεμμένα κονδύλια» της Παγκόσμιας Τράπεζας και του βρετανικού Τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης (DfID) μιλά η βρετανική «Τέλεγκραφ», που επικαλείται σχετικά τηλεγραφήματα του WikiLeaks. «Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν πώς δεκάδες εκατομμύρια φορολογουμένων μπήκαν στις τσέπες διεφθαρμένων αξιωματούχων σε αφρικανικές χώρες» σχολιάζει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα. Σε μία από τις χειρότερες περιπτώσεις διαφθοράς, 1,2 εκατ. στερλίνες, που διέθεσε στη Σιέρα Λεόνε ο βρετανικός Τομέας Διεθνούς Ανάπτυξης για να «ενισχυθεί η σταθερότητα και η ειρήνη» στη χώρα, «σταμάτησαν» στα χέρια της κυβερνητικής ελίτ, που αγόρασαν τηλεοράσεις πλάσμα, κυνηγετικά όπλα και άλλα πολυτελή καταναλωτικά αγαθά. Απόρρητο τηλεγράφημα (8.2009) από την αμερικανική πρεσβεία στο Φριτάουν αναφέρει «βαθιά διαφθορά» στο υπουργείο Αμυνας της Σιέρα Λεόνε.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζουν Κάρτερ Κέρι, γράφει χαρακτηριστικά: «Βρετανός απεσταλμένος μού αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση (της Σιέρα Λεόνε) απαίτησε 4 εκατ. δολάρια από τη Μ. Βρετανία για ενίσχυση των ειρηνευτικών αποστολών. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε αργότερα οι Βρετανοί ανακάλυψαν ότι τα μισά κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν για αγορές καταναλωτικών αγαθών από τον ίδιο τον υπουργό και τους συνεργάτες του».

Αντίστοιχη περίπτωση και σκάνδαλο κατάχρησης 16,5 εκατ. στερλίνων στην Ουγκάντα, ενώ σύμφωνα με τον «Τέλεγκραφ» σχεδόν 1 εκατ., που προοριζόταν για σχολεία στην Κένυα, «κλάπηκε από αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας».

Τον Οκτώβριο του 2009 τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι αναφέρουν: «Βοήθεια 800.000 στερλίνων, από την Παγκόσμια Τράπεζα και το DfID, διοχετεύτηκαν από το υπουργείο Παιδείας της Κένυας σε άλλα κανάλια και όχι όπου έπρεπε».

Εκπρόσωπος του DfID, μιλώντας στην εφημέριδα, υποστήριξε ότι γνωρίζουν το μέγεθος της «κλοπής των κονδυλίων» αλλά θεωρούν ότι «εμπίπτει σε λογικά πλαίσια». Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks αναμένεται να πυροδοτήσουν εκ νέου αντιδράσεις στη Βρετανία για την απόφαση της κυβέρνησης Κάμερον να αυξήσει τον προϋπολογισμό τού DfID σε περίοδο γενικών περικοπών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Social Media
Wikileaks
Αφρική
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αίγυπτος: Τοπίο στην ομίχλη
Σε δρόμο διαλόγου το μετέωρο βήμα της εξέγερσης
Ομαρ Σουλεϊμάν: ο διώκτης των Αδελφών Μουσουλμάνων
Γιώργος: θα πήγαινε, αλλά τελικά δεν πάει
Οχυρωμένοι πίσω από τη «μετάβαση»
Ομπάμα: Η Αίγυπτος δεν γυρίζει πίσω...
ΟΗΕ: Η πολιτική αλλαγή να γίνει με τάξη, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες
Το τέλος των φαραώ στην πλατεία Απελευθέρωσης
Τυνησία
Προς εκτροχιασμό
Βρετανία
Πλουτίζοντας με ανθρωπιστική βοήθεια
Ρωσία
Χρονιά με «αίμα και δάκρυα» έταξε στη Ρωσία ο Τσετσένος ισλαμιστής Ουμάροφ
Γαλλία
«Σάκος του μποξ» ο Σαρκοζί
Άλλες ειδήσεις
Μακροζωία... κατά λάθος
Ιντερνετ: διευθύνσεις, τέλος
Βηματισμοί