Έντυπη Έκδοση

Ανδρίων εδεσματολογικά

«Ο,τι έχω εγώ της Ανδρου μου τα σύκα, τα σταφύλια, δεν έχω πλούτη κι αρχοντιά και άλλα στολίδια χίλια. Και μπρος στις Μαίνητες, Σάριζα, Γκρεμνήστρα, Κρυωνέρη, φασούλια Λόνδρες, Νάπολες, Παρίσια κι άλλα μέρη».

«Ροδοζάχαρη κατευναστική για βρέφη και εξαγριωμένους» Β.Π. «Ροδοζάχαρη κατευναστική για βρέφη και εξαγριωμένους» Β.Π. Σε συνάντηση μελών της Λέσχης Ανδρίων, κάποια βραδιά του Μεσοπολέμου, μεταξύ τσαγιού και βυσσινάδας, ακούστηκαν οι παραπάνω στίχοι. «Τους συμμερίζομαι απόλυτα», μας λέει η Βιβή Παλαιοκρασσά, που ακούει Ανδρος και δροσίζεται η ψυχή της. Μέσα από νοσταλγικές αναμνήσεις άνοιξε τα τετράδια μαγειρικής της μητέρας και των θειάδων της και ωρίμασε η σκέψη να κάνει βιβλίο παλιές συνταγές του νησιού της. Αδράμια, αβγοκαλάμαρα, ζηλαδιά, κοκοροπίλαφο, λούζα πρασοσέλινο, πηχτή ψαριών, κουκοφουρτάλια, ροδοζάχαρη, φτενούλα κ.ά.

«Εγχειρίδιον ανδριώτικης κουζίνας» ο τίτλος του, εκατόν ογδόντα χορταστικές οι σελίδες του, εκδόσεις «Μέλισσα». Παρουσιάζεται στις 16 Φεβρουαρίου, ώρα 7.30 μ.μ., στο St. George Lycabettus, Κλεομένους 2, Κολωνάκι.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 80 συνταγές (σούπες, σαλάτες και χόρτα, καθημερινά πιάτα, πιάτα Κυριακών και εορτών, γλυκά και ποτά) της νήσου Ανδρου. «Οι συνταγές αυτές διατηρήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα τις διατροφικές συνήθειες του τόπου. Η συλλογή μυεί τον αναγνώστη στις γαστρονομικές διαδρομές της καθημερινότητας και των εορτών, ακολουθώντας τους μήνες και τις εποχές του χρόνου», μας λέει η συγγραφέας.

Η έκδοση ξεκινά με εισαγωγή για τα υλικά και τα εργαλεία της ανδριώτικης κουζίνας. Στο κυρίως μέρος, κάθε συνταγή πλαισιώνεται από στοιχεία για τα υλικά, τοπικές συνήθειες, και αναμνήσεις. Το βιβλίο συνοδεύουν φωτογραφίες του Αλκη Καλούδη, που αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο την παρουσίαση των εδεσμάτων. Τέλος, περιλαμβάνεται γλωσσάρι του ανδριώτικου ιδιώματος σε σχέση με τη διατροφή και αναδημοσίευση κειμένου του Αχιλλέα Λογοθέτη για τα χοιροσφάγια. *

Της διατροφής ιστορικά

Με το «Μέγα αρτοποιείον Γεωργίου Παναγιώτου Κοντουφούρναρη, εκ Θεσσαλίας της Πρωτευούσης Λαρίσσης», έργο του λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, διανθίζει εικαστικά το νέο βιβλίο του, με τίτλο «Η διατροφική παράδοση στην Ελλάδα», ο ιατρός, λαογράφος, ιστορικός και πανεπιστημιακός Γεράσιμος Ρηγάτος. Ο συγγραφέας αναζητεί τα στοιχεία που περιγράφουν τη διατροφή κατά τους ομηρικούς χρόνους, τις σχετικές γνώσεις της προϊπποκρατικής ιατρικής, τα περί διαίτης βιβλία του Ιπποκράτη και των διαδόχων του κ.ά. Εξετάζονται επίσης τα σχετικά με τη διατροφή κατά τα συμπόσια, την κατανάλωση των βρώσιμων αγαθών από τις θυσίες και έργα που αναφέρονται στην ψαροφαγία. Το βιβλίο παρουσιάζεται αύριο, ώρα 8.00 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου. Μιλούν: ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής, διευθυντής στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και ο δρ Γλωσσολογίας στο Κέντρο Λεξικολογίας, Θεόδωρος Μωυσιάδης. Διαβάζει η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν.

*Η ιστορία της Καίτης και της Λίζας, δύο καθημερινών γυναικών, πραγματεύεται θέματα όπως η φιλία, ο ανταγωνισμός, τα απραγματοποίητα και τα πραγματοποιημένα όνειρα, οι σχέσεις με το άλλο φύλο και ο χρόνος -που στο πέρασμά του ορίζει και ανατρέπει τα πάντα. Δέκα γυναίκες παρουσιάζουν την ιστορία τους μέσα από αφηγήσεις, εξομολογήσεις και στιγμιότυπα που καλύπτουν τη ζωή των δύο ηρωίδων, από τα οχτώ μέχρι τα ογδόντα οχτώ τους χρόνια. Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ., το θεατρικό εργαστήρι της ΠΥΡΝΑ παρουσιάζει το έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο θέατρο της Σχολής Μωραΐτη, Αγίου Δημητρίου και Παπαναστασίου, Π. Ψυχικό. Η ΠΥΡΝΑ (www.pyrna.gr) είναι μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία με πολυετή δραστηριότητα στην επιμόρφωση και την ποιοτική ψυχαγωγία ενηλίκων.

Φροντίδα στη λοχεία

«Επιλόχεια Κατάθλιψη: Πρόληψη και Φροντίδα στην Κύηση και στη Λοχεία» είναι το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιεί η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Φαιναρέτη», συμπληρώνοντας δύο χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας για την περιγεννητική ψυχική υγεία, απόψε ώρα 6.00 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο). Η εσπερίδα στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τη γονεϊκότητα και την προαγωγή της ψυχικής υγείας της γυναίκας στην κύηση και μετά τον τοκετό. Η «Φαιναρέτη» ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την έρευνα και την παρέμβαση για την προαγωγή της υγείας της γυναίκας και της οικογένειας στην Ελλάδα (www.fainareti.gr - τηλ. 210-9319054).

Αντιθέσεις

Κων. Γιάνναρης

σκηνοθέτης

«Η Ελλάδα χρεοκόπησε, μας απολύει όλους».

«Ε»

Ν. Πορτοκάλογλου

μουσικός

«Σε λίγο θα λέμε ότι μας ανάγκασαν να αγοράσουμε Καγέν».

«Βήμα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κίνημα «Δεν πληρώνω»
Πανελλαδικό αντάρτικο παρά τις απειλές
Υγεία
«Μη δέχεστε ασφαλισμένους του ΙΚΑ»...
Η1Ν1: συνταγές εξπρές για τον ιό
Φαρμακεία: παράταση ώς Τετάρτη
Ξενώνας συνοδών στο Θεαγένειο
Εθνικά Κληροδοτήματα
Περιουσίες 10 δισ. αναξιοποίητες
Δήμος Αθηναίων
Τσιμέντο να γίνει;
Συνεδρίαση-φωτιά στον Δήμο Αθηναίων
Περιβάλλον
Και νέα πυρά για Natura
Αποζημίωση για την καθυστέρηση
Δικαίωση Στεφανάκου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Αρχή Προστασίας
Ξηλώνει τις κάμερες από τα ξενοδοχεία
Συμβούλιο της Επικρατείας
Απόφαση για το οικογενειακό επίδομα σε χήρους και χήρες
Τοπικό Συμβούλιο Μεταναστών
Συμβούλιο για αλλοδαπούς
Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού
Μαύρη Παρασκευή έκλεισε την Ακαδημία στη Σύρο
Άλλες ειδήσεις
Ιερή χείρα βοηθείας για μετανάστες στους Μολάους
21χρονη θύμα τράφικινγκ
Σε ελεύθερη πτώση η κυκλοφορία στην Αττική
Σκουπιδιάρικα με κάμερες θέλει ο Μπουτάρης
Στις φλόγες
Δεν καταργείται
Καταδίωξη-θρίλερ στη Λιβαδειά
«Οχι στην κάρτα του πολίτη»
Συγκέντρωση
Γκαζάκια σε Α.Τ.
Βομβο-φάκελος
Στα Εξάρχεια
Η χοροεσπερίδα βάφτηκε στο αίμα
Αυτοσχέδια βόμβα σε στέκι