Έντυπη Έκδοση

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΕΝΕΒΗ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Δεν ιδρώνει το αυτί τους για το νοσοκομείο-γκέτο

Οι οροθετικοί έχουν συγκεντρωθεί σε μία πτέρυγα, ενώ στον υπόλοιπο χώρο συνωστίζονται όλοι οι άλλοι ασθενείς, ακόμη, και κρατούμενοι με αναπηρία που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν

Σκηνές από το βίντεο-σοκ που έκανε τον γύρω του διαδικτύου Σκηνές από το βίντεο-σοκ που έκανε τον γύρω του διαδικτύου «Οι ασθενείς κρατούμενοι στον Κορυδαλλό χρειάζονται κανονικό νοσοκομείο, όχι "ειδική φυλακή"». Για άλλη μία φορά ο Συνήγορος του Πολίτη επαναλαμβάνει το αυτονόητο, με αφορμή την αθλιότητα που επικρατεί στο κατ' ευφημισμόν νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, εκεί όπου έχουν δημιουργηθεί συνθήκες γκετοποίησης και στιγματισμού άρρωστων ανθρώπων.

Πρόσφατα έκανε το γύρο του Διαδικτύου το βίντεο με σοκαριστικές εικόνες κρατουμένων με επιβαρυμένη υγεία, που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Προχθές ακολούθησε η σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τις ελληνικές Αρχές για τη... λειτουργία του νοσοκομείου που σχεδιάστηκε να καλύψει τις ανάγκες 60 ασθενών και σήμερα φθάνει τους 200.

Χθες ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) αναγκάστηκε να παρέμβει και πάλι, καταγγέλλοντας την παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών κρατουμένων και τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την υγεία τους. Η κατάσταση είναι τραγική. Ο πληθυσμός είναι μεγάλος και ετερόκλητος στις ανάγκες του και συνεχώς αυξάνεται.

Με νόμο του 1940!

Οι οροθετικοί έχουν συγκεντρωθεί σε μία πτέρυγα, ενώ στον υπόλοιπο χώρο συνωστίζονται όλοι οι άλλοι ασθενείς ακόμη και κρατούμενοι με αναπηρία που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με τη νομοθεσία της δεκαετίας του 1940, ενώ το 2009 εξαγγέλθηκε πομπωδώς η ένταξή του στο ΕΣΥ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί.

Ο ΣτΠ αποδοκιμάζει τις αρμόδιες Αρχές, οι οποιες κωφεύουν μπροστά στο εκρηκτικό πρόβλημα. Οπως αναφέρει, ήδη από το 2012 είχε επισημάνει με έκθεσή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης τις ακατάλληλες και πεπαλαιωμένες υποδομές του νοσοκομείου, το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του και τον ανεπαρκή αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την ανθρωπιστική μεταχείριση βαριά ασθενών και οροθετικών κρατουμένων. Δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Επανήλθε και τον Μάιο του 2013 ζητώντας τη μείωση του χρόνου εγκλεισμού ιδίως για άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και ηλικιωμένους, ενώ πρότεινε και αντίστοιχες θεσμικές επεμβάσεις. Συνεχίζει και σήμερα να προτείνει μέτρα βελτίωσης, ευελπιστώντας ότι θα εισακουστεί.

Σχολιάζοντας μάλιστα την πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση όσων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας -ελήφθη υπό την πίεση των κινητοποιήσεων των κρατουμένων με απεργία πείνας και τη δημοσιοποίηση του προβλήματος-, η ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά αποσπασματική. «Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη για τη λήψη ριζοσπαστικών αποφάσεων με μόνιμο χαρακτήρα και μακρά στόχευση».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Συνήγορος του Πολίτη
Οροθετικοί
Σωφρονιστικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΔΗΜΑΡ
«Χωρίς πλάνο η αγροτική οικονομίας»
Σωφρονιστικό σύστημα
Δεν ιδρώνει το αυτί τους για το νοσοκομείο-γκέτο
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σε δεύτερο βαθμό η δίκη για τις φωτιές στην Ηλεία
Ο Δήμος Αθηναίων συμπαραστάθηκε στον «Συμπαραστάτη του Δημότη»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ο d.j. σκότωσε για ένα τραγούδι
Ανάποδες κλομπιές και χημικά, ελέω Γκάουκ
Πιάστηκε κι άλλος από τους δραπέτες των Τρικάλων
Του έραψαν κοστούμι 4.014.028 ευρώ
Κοινωνικά θέματα
Ουρές ανασφάλιστων στο Κοινωνικό Ιατρείο
ΣτΕ
ΣτΕ: Ναι στην εξόρυξη στις Σκουριές
Κακοποίηση
Τρία στα δέκα Ελληνόπουλα θύματα ή θύτες μπούλινγκ
Μετανάστες
Νέα καταδίωξη και πυρά κατά μεταναστών
ΣΕΕΔΔ
156 οι δημοτικοί αστυνομικοί με τα πλαστά δικαιολογητικά
Ανθρώπινα
Ανθηρή η «Μικρή Ελλάδα» στο Σοχούμι Αμπχαζίας
Βασίλισσα του δάσους