Έντυπη Έκδοση

ΩΣ 4 ΜΗΝΕΣ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ, ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Ουρές ανασφάλιστων στο Κοινωνικό Ιατρείο

Η πλήρης κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναγκάζει τους πολίτες να στραφούν στις εθελοντικές δομές παροχής πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας

Η αναμονή για ραντεβού στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού φτάνει έως και τους τέσσερις μήνες για ορισμένες ειδικότητες, γεγονός που οδήγησε τους εθελοντές της δομής να απευθύνουν έκκληση προς φαρμακοποιούς και παθολόγους για άμεση βοήθεια, καθώς, όπως αναφέρουν, «δυσκολευόμαστε πολύ να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες των ασθενών μας».

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού λειτουργεί με τη βοήθεια και τη στήριξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Από τον Δεκέμβριο του 2011 και μέχρι σήμερα, μέσα σε 27 μήνες, έχει δεχτεί 22.000 ιατρικές επισκέψεις από πολίτες από όλη την Αττική, ακόμα και την επαρχία Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού λειτουργεί με τη βοήθεια και τη στήριξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Από τον Δεκέμβριο του 2011 και μέχρι σήμερα, μέσα σε 27 μήνες, έχει δεχτεί 22.000 ιατρικές επισκέψεις από πολίτες από όλη την Αττική, ακόμα και την επαρχία Τονίζουν ότι «ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών που προσέρχονται το τελευταίο διάστημα στο ιατρείο μας έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να έχουμε κατακλυστεί από πολίτες που ζητάνε τη βοήθειά μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αρκετές ειδικότητες είμαστε αναγκασμένοι να κλείνουμε ραντεβού στους ασθενείς μας μετά από 3 και 4 μήνες, παράλληλα τις μέρες που δίνουμε φάρμακα το ιατρείο κοντεύει να γίνει απροσπέλαστο». Η πλήρης κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναγκάζει τους πολίτες να στραφούν στις εθελοντικές δομές παροχής πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, που ήδη και αυτές βρίσκονται εδώ και καιρό στα όριά τους. Χωρίς τη βοήθεια των πολιτών-γιατρών-φαρμακοποιών σύντομα θα καταρρεύσουν και αυτές.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού λειτουργεί με τη βοήθεια και τη στήριξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, από τον Δεκέμβριο του 2011 και μέχρι σήμερα, μέσα σε 27 μήνες, έχει δεχτεί 22.000 ιατρικές επισκέψεις από πολίτες από όλη την Αττική, ακόμα και την επαρχία. Λειτουργεί εξ ολοκλήρου με τη βοήθεια που προσφέρει ο κόσμος, και οι 250 εθελοντές του προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Ωστόσο, στη δραματική έκκληση που απευθύνουν, οι άνθρωποι της κοινωνικής δομής τονίζουν ότι «το ιατρείο μας δεν δέχεται σε καμία περίπτωση χρηματικές δωρεές, παρά μόνο σε είδος και υπηρεσίες, τις οποίες με τη σειρά του τις προσφέρει στους ασθενείς που έχουν ανάγκη. Οι πολίτες που ζητάνε τη βοήθειά μας προέρχονται από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και είναι ανασφάλιστοι ή/και άποροι ή/και άνεργοι».

Εθελοντές γιατροί και πολίτες που προσφέρουν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους, επανειλημμένα έχουν τονίσει ότι μεγάλη μερίδα ανασφάλιστων πολιτών είναι ολοκληρωτικά αποκομμένοι από την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας «με αποτέλεσμα να θρηνούμε θανάτους, μόνο και μόνο γιατί οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος της θεραπείας τους. Οι εκατοντάδες καρκινοπαθείς που προσέρχονται για ιατρική κάλυψη στην εθελοντική δομή του Κοινωνικού Ιατρείου καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση της δομής. Οπως τονίζεται από το ιατρείο, «σε όλους τους ασθενείς χρειάστηκε να αξιολογηθεί από την αρχή η ασθένειά τους με νέες αξονικές, μαγνητικές κ.τ.λ. και σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις διαπιστώσαμε δραματική αύξηση του καρκίνου, τόσο της πρωτοπαθούς εστίας όσο και μεταστατικών εντοπίσεων».

Η πλειονότητα των καρκινοπαθών «καταφθάνουν με τη διάγνωση στο χέρι. Κάποιοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αλλά στη συνέχεια δεν είχαν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο κόστος της θεραπείας που ακολουθεί. Κάποιοι άλλοι, όντες πια ανασφάλιστοι και έχοντας προσφύγει αρχικά στα δημόσια νοσοκομεία όπου τους ζητήθηκαν αστρονομικά ποσά, δεν τόλμησαν να μπουν στη διαδικασία της θεραπείας».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης (ΚΙΑ)
Κοινωνικά θέματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΔΗΜΑΡ
«Χωρίς πλάνο η αγροτική οικονομίας»
Σωφρονιστικό σύστημα
Δεν ιδρώνει το αυτί τους για το νοσοκομείο-γκέτο
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σε δεύτερο βαθμό η δίκη για τις φωτιές στην Ηλεία
Ο Δήμος Αθηναίων συμπαραστάθηκε στον «Συμπαραστάτη του Δημότη»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ο d.j. σκότωσε για ένα τραγούδι
Ανάποδες κλομπιές και χημικά, ελέω Γκάουκ
Πιάστηκε κι άλλος από τους δραπέτες των Τρικάλων
Του έραψαν κοστούμι 4.014.028 ευρώ
Κοινωνικά θέματα
Ουρές ανασφάλιστων στο Κοινωνικό Ιατρείο
ΣτΕ
ΣτΕ: Ναι στην εξόρυξη στις Σκουριές
Κακοποίηση
Τρία στα δέκα Ελληνόπουλα θύματα ή θύτες μπούλινγκ
Μετανάστες
Νέα καταδίωξη και πυρά κατά μεταναστών
ΣΕΕΔΔ
156 οι δημοτικοί αστυνομικοί με τα πλαστά δικαιολογητικά
Ανθρώπινα
Ανθηρή η «Μικρή Ελλάδα» στο Σοχούμι Αμπχαζίας
Βασίλισσα του δάσους