Έντυπη Έκδοση

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ Ενεργοποιείται η είσπραξη που είχε σταματήσει από το 2003

Στο ταμείο 200.000 παγωμένα πρόστιμα

Οικισμοί υποψήφιοι για «άρμεγμα» από τους δασικούς χάρτες

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 350 δήμους σε όλη τη χώρα έως το τέλος του χρόνου κρύβει πρόστιμα για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσα στα δάση
ΜΕ την ανάρτηση των τριών πρώτων δασικών χαρτών, που ώς το τέλος του χρόνου θα επεκταθούν σε περισσότερους δήμους, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το ξεπάγωμα των προστίμων αυθαιρέτων. Αφορά περίπου 200.000 κτίσματα, από τα οποία τα 30.000 στην Ανατολική Αττική, που έχουν εντοπιστεί σε δάση από τα αρμόδια δασαρχεία. Με χαριστική διάταξη του 2003 είχε ανασταλεί η είσπραξη των προστίμων ώς την κύρωση των δασικών χαρτών και ισοδυναμούσε με επ' αόριστον αναβολή. Γκορτσέζα, Αγία Τριάδα, Μπουρμπάχτι, Νταού Πεντέλη, Αύρα και Πάντειος Πολιτεία, τα πρώτα «αγκάθια» που έφεραν οι δασικοί χάρτες. Πρόκειται για οικισμούς αυθαιρέτων, που χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις, αλλά αμφισβητούνται ως τέτοιες από ιδιοκτήτες και δημοτικές αρχές.

Πλήρες θέμα...

 • Δασικοί χάρτες

  • ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ «Χαρακτηρίζονται δασικές, περιοχές που κατοικούνται από το 17ο αιώνα»
   Τουλάχιστον έξι «αγκάθια» έχει αναδείξει ώς τώρα η ανάρτηση των τριών πρώτων δασικών χαρτών για τον Μαραθώνα, την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη. Πρόκειται για ισάριθμες γειτονιές, που καθεμιά αποτελεί χωριστή περίπτωση, αλλά με έναν κοινό παρονομαστή: αποκαλύπτουν σε όλο τους το μεγαλείο τις παρανομίες της διοίκησης και το αλαλούμ που επικρατεί ακόμη και σήμερα μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών.
 • Κερατέα

  • ΚΕΡΑΤΕΑ: ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΩΣΕΙ «Νέκρωσε η αγορά λόγω χωματερής»
   Στην πιο δύσκολη οικονομική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, η μικρή πόλη της Κερατέας έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μία. Σε αυτή την πόλη, της οποίας η οικονομία βασιζόταν κυρίως στην οικοδομική δραστηριότητα, τις καλλιέργειες και τον τουρισμό, σήμερα τα πάντα μοιάζουν παγωμένα.
 • Διαχείριση απορριμάτων

  • Επίτροπος Περιβάλλοντος: Εσχατη λύση οι ΧΥΤΑ
   Στρώνοντας το... χαλί, για το τι πρόκειται να «σούρει» σήμερα, στην Αθήνα, στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, για την πολιτική που ακολουθούν στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.
  • Μπλόκο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στα 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων
   Τελικώς, ούτε ο Γιάννης Ραγκούσης μπορεί να... κάνει θαύματα. Πριν από τρεις μήνες, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε μέσα σε λίγες ώρες τις συμβάσεις για τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, αλλά τώρα, το ίδιο δικαστήριο απεφάνθη ότι η διαδικασία πάσχει ως προς τη νομιμότητά της.
 • Επαιτεία

  • Η «Ε» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ ΤΩΝ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΩΝ, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ, ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΙΤΕΙΑΣ Το εμπόριο ζητιάνων στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος
   Οδός Πανεπιστημίου, αριθμός μηδέν Σε έναν στενό δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ των οδών Μάγερ και Ακομινάτου, υπάρχει ένα ισόγειο που μοιάζει με μαγαζί, αλλά δεν είναι. Τα τζάμια του είναι καλυμμένα με μεγάλα λευκά χαρτιά και οι πόρτες ανοίγουν δύο φορές την ημέρα. Μία τα χαράματα κι άλλη μία γύρω στο σούρουπο. Μια σιδερένια επικλινής επιφάνεια ενώνει το πεζοδρόμιο με το κεφαλόσκαλο. Η ράμπα αυτή είναι μεταφερόμενη, κάποιος τη στήνει και κάποιος την ξεστήνει.
  • Τους αφαιρούσαν τα τεχνητά μέλη για να μην το σκάσουν
   Τους εξανάγκαζαν να επαιτούν από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, με βροχή, με κρύο, με ζέστη... Τους ξυλοκοπούσαν καθημερινά. Τους ανάγκαζαν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Τους έπαιρναν όλα τα χρήματα που κέρδιζαν.
 • Ύδρευση

  • ΣΤΟΝ ΜΟΡΝΟ Σε 10 μέρες έτοιμος και ο δεύτερος αγωγός
   Σε δέκα ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση δεύτερου μεταλλικού σωλήνα που θα εξασφαλίσει την πλήρη τροφοδότηση της πρωτεύουσας από τα νερά του Μόρνου, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στο κανάλι, στο Σαράντι Βοιωτίας.
 • Οδικό δίκτυο

  • 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Αγωγές για τις κατολισθήσεις στα Τέμπη
   Περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ διεκδικούν με αγωγές τους κατά της κατασκευάστριας εταιρείας οκτώ επιχειρηματίες της περιοχής των Τεμπών, τα καταστήματα των οποίων υπέστησαν οικονομική ζημιά από τον αποκλεισμό της κοιλάδας, λόγω της βραχόπτωσης τον Δεκέμβριο του 2009.
 • Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

  • Κονδύλι 100 εκατ. για τη «Βοήθεια στο σπίτι»
   Ανάσα για το «Βοήθεια στο σπίτι» το κονδύλι των 100 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011, που αποφασίστηκε να δοθεί στο πρόγραμμα και αποτελείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και εθνικούς πόρους.
 • Δικαστικό ρεπορτάζ

  • Στις 15 Απριλίου δικάζεται ο Γκλέτσος
   Για τις 15 Απριλίου αναβλήθηκε, χθες στο Πρωτοδικείο Λαμίας, η δίκη του δημάρχου Στυλίδας Απ. Γκλέτσου για την αφαίρεση πλευρικών στηθαίων του ΠΑΘΕ στο ύψος της Πελασγίας τον περασμένο Ιανουάριο.
  • ΕΝΩ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΑΡΕΤΕΙΝΑΝ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΖΙΩΤΗ, ΡΟΥΠΑ, ΓΟΥΡΝΑ Ελεύθεροι τρεις
   Ελεύθερος είναι από χθες ο Σαράντος Νικητόπουλος, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» και από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, επισημαίνοντας συνεχώς την ένδεια στοιχείων ενοχής του (ανάμεσα στα οποία είναι μια... αντισφυξιογόνος μάσκα), καταγγέλλοντας παράλληλα ποινικοποίηση κοινωνικών συναναστροφών.
 • Εκπαίδευση

  • Αλλού οι φοιτητές, αλλού τα κονδύλια
   Τον υποκειμενικό τρόπο κατανομής των κονδυλίων στα ΤΕΙ διαχρονικά, και ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα να οδηγούνται «αλλού οι σπουδαστές, αλλού τα χρήματα», καταγγέλλει ο πρέοδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης.
 • Υγεία

  • Κανονικά, από χθες, το ΕΚΑΒ
   Στην κανονική του λειτουργία έχει επιστρέψει από χθες το απόγευμα το ΕΚΑΒ, αφού οι εργαζόμενοι -που βρίσκονταν από τη Δευτέρα σε επίσχεση εργασίας- έφυγαν ικανοποιημένοι από την προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Υγείας, Μιχάλη Τιμοσίδη.
  • ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης κατά κυβέρνησης για «Παπαγεωργίου»
   Το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την κυβέρνηση για τον κίνδυνο να κλείσει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», καθώς, λόγω χρεών, αναγκάστηκε να αναστείλει για μια βδομάδα τις θεραπείες των καρκινοπαθών, γιατί οι προμηθευτές δεν έδιναν τα φάρμακα.
  • Δικαίωση για διοικητές νοσοκομείων
   Αντισυνταγματική και παράνομη κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας νομοθετική διάταξη του 2007, που επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να αποφασίζει την πρόωρη λήξη της θητείας των διοικητών των νοσοκομείων.
  • Απρόθυμοι για διάλογο οι γιατροί
   Την πιθανότητα να μη συμμετάσχει τελικά στον κοινωνικό διάλογο για τις συγχωνεύσεις των ανά τη χώρα νοσηλευτικών μονάδων εξετάζει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
 • Διαφθορά στην Υγεία

  • 6 ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ 3 ΕΜΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ Βρήκαν συνταγή για 3,5 εκατ. ευρώ
   Στη Δικαιοσύνη οδηγείται ύστερα από πολύμηνη δικαστική έρευνα μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις απάτης από γιατρούς και εμπόρους ορθοπεδικών ειδών, οι οποίοι φέρεται να ζημίωσαν το ΙΚΑ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χρησιμοποιώντας πληθώρα πλαστών συνταγών και εξουσιοδοτήσεων σε βάρος εκατοντάδων ανυποψίαστων ασφαλισμένων στη Δυτική Ελλάδα.
 • 7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

  • Μάχη κατά των μικροβίων
   Η αντιμικροβιακή αντοχή δεν είναι νέο πρόβλημα, αλλά γίνεται πιο επικίνδυνο, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας πως απαιτούνται επείγουσες και ενισχυμένες προσπάθειες για να μην επιστρέψουμε στην εποχή πριν από τα αντιβιοτικά. Οταν προκύπτει αντιμικροβιακή αντοχή -γνωστή και ως αντοχή στα φάρμακα- τότε τα φάρμακα αυτά γίνονται αναποτελεσματικά.
  • Σε θετική τροχιά η αντιμετώπιση του καπνίσματος
   ΜΕΓΑΛΑ κενά στην καταπολέμηση του καπνίσματος χωρίς ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες, χωρίς επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους φοιτητές Ιατρικής και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης, χωρίς κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των θεραπειών απεξάρτησης από τη νικοτίνη, χωρίς επαρκή αριθμό Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, αλλά με φτηνά τσιγάρα (28% φτηνότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης των «27»).
  • 7η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Διεθνής εκστρατεία για την κολπική μαρμαρυγή
   Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένα πρόβλημα υγείας που αυξάνει, επηρεάζοντας όχι μόνο τους ασθενείς που ζουν με αυτήν την πάθηση αλλά επίσης και τις οικογένειες και τα συστήματα υγείας, στις χώρες που ζουν. Παρ' όλα αυτά, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψη ευαισθητοποίησης και κατανόησης για τη σοβαρή αυτή πάθηση.
  • 7η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Δελφικά Παραγγέλματα
   Πολύτιμη κληρονομιά γνώσης και σοφίας για τις νέες γενιές Τα Δελφικά Παραγγέλματα είναι οι εντολές που άφησαν στους Ελληνες οι σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας. Περίοπτη θέση βέβαια κατείχε σε όλα αυτά το διάσημο σε όλο τον κόσμο Μαντείο των Δελφών, του οποίου τα ομώνυμα ηθικά παραγγέλματα είχαν καταγραφεί στους τοίχους του Προνάου του Ναού του Απόλλωνος, στο υπέρθυρο ή ακόμα και σε διάφορες στήλες που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά στις πλευρές του ναού. Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα ή Πυθίας Γράμματα ήταν λιτά αποφθέγματα ελάχιστων λέξεων και ανήκαν στους 7 σοφούς της αρχαιότητας: «Ους τρέφεις αγάπα. Να αγαπάς αυτούς που τρέφεις».
  • Ελπίδα για 200 εκατ. γυναίκες με οστεοπόρωση
   Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης διεθνούς μελέτης βιοψιών οστού «BIOPSY», σε 268 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, το ρανελικό στρόντιο επιτυγχάνει ανώτερη αποτελεσματικότητα στην παραγωγή οστού από τις συνήθως χορηγούμενες θεραπείες με διφωσφονικά (αλενδρονάτη).
  • 9η Ημερίδα Ευρωκλινικής Παίδων
   Υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 16 Απριλίου 2011 διοργανώνεται η 9η Επιστημονική Ημερίδα της Ευρωκλινικής Παίδων στο ξενοδοχείο King George Palace, με θέμα «Σύγχρονα παιδιατρικά θέματα».
 • Άλλες ειδήσεις

  • Δήμος και ΕΛ.ΑΣ. γκρέμισαν σπίτια μεταναστών
   Η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή οδήγησαν στη Θήβα τους μετανάστες. Ο παλιός προσφυγικός οικισμός Μικρασιατών νοικιάστηκε τα τελευταία χρόνια σε Πακιστανούς και Αφγανούς. Αλλοι έχουν άδεια παραμονής, άλλοι αιτούνται άσυλο και ορισμένοι είναι χωρίς χαρτιά. Δούλευαν κυρίως σε εποχικές καλλιέργειες, αλλά τελευταία δεν έβρισκαν εύκολα μεροκάματο.
  • «Οχι, στη μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά»
   Οχι στη μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά στη λιμενική ζώνη της πόλης αποφάσισε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και χαρακτήρισε ενδεχόμενη μεταφορά του «εγκληματικό λάθος».
  • Ανταλλαγή εισιτηρίων και στο Μετρό Συντάγματος
   Αργησαν αλλά το κατάλαβαν στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας ότι οι πολίτες ταλαιπωρούνται με την ανταλλαγή των παλαιών εισιτηρίων και πρόσθεσαν το σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα ως σημείο ανταλλαγής.
  • Εκδήλωση για τη ρύπανση στον Ευβοϊκό
   Εκδήλωση «για τον Ευβοϊκό Κόλπο, τη ρύπανση από την τοξική σκουριά της ΛΑΡΚΟ και την υπεραλίευση» συνδιοργανώνουν: το Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης, ο Αγροτοαλιευτικός Σύλλογος Λίμνης και η Ενωση Λυμνίων Ευβοίας, την Κυριακή 10 Απριλίου στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Λίμνης (Εύβοιας).
  • Εκλεψαν ΤΝΤ από το Ναυτικό
   Εκρηκτική ύλη, σύμφωνα με πληροφορίες ΤΝΤ, κλάπηκε από δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.