Έντυπη Έκδοση

FINANCIAL TIMES

Ντόμινο από αναδιαρθρώσεις αν ξεκινήσει η Ελλάδα

Νέα σενάρια για αναδιάρθρωση, με τη γερμανική έκδοση της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» να υποστηρίζει ότι «εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων επιβεβαιώνουν ότι δεν αποκλείεται πλέον μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας».

Οι γερμανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστηρίζουν ότι στις τάξεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης αμφισβητείται η ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει μέσα στο 2012 στις αγορές, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει μέρος του χρέους της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών μεγάλης χώρας υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις. Για κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπληττε και άλλες προβληματικές χώρες και οι αγορές θα πίεζαν ώστε να προχωρήσουν ανάλογα και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ενώ θα αυξανόταν η επικινδυνότητα των ομολόγων τους.

«Τα προβλήματα των τριών αυτών χωρών είναι αλληλένδετα. Το ζητούμενο είναι να κόψουμε το γόρδιο δεσμό», υποστηρίζει πηγή της εφημερίδας που ανήκει σε μέλος της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, το στέλεχος του Ασφαλιστικού Ταμείου Generali, Τόρστεν Ούτεχτ, διατυπώνει ενστάσεις στο ενδεχόμενο «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων και δηλώνει ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας, με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία από την Ε.Ε.

Επίσης η εφημερίδα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι διατεθειμένος να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης, παρά τις διαψεύσεις από όλες τις πλευρές.

Απάντηση στο δημοσίευμα αυτό έδωσε χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο, λέγοντας ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν υπάρχει κάποιο εργαλείο για μια τέτοια αναδιάρθρωση. Από το 2013, με το μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης, το εργαλείο αυτό θα υπάρχει. Αλλά όχι μέχρι τότε. Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» κάνει και αυτή αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι «οι πληροφορίες που κυκλοφορούν παντού και συνεχώς πληθαίνουν είναι ότι αργά ή γρήγορα η αναδιάρθρωση καθίσταται αναπόφευκτη. Ομως δεν ευσταθεί το ότι οι γνώμες περί αναδιάρθρωσης αποτελούν πλειοψηφία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Ευρωζώνη
Συζητούν για Πορτογαλία και νέο «κοστούμι»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Απεργία στον Τύπο με παρασπονδίες
Business as usual
Οι ΣΣΕ και η «Ελευθεροτυπία»
«Εγκλημα» και τιμωρία
Οικονομική πολιτική
«Δεν χρειάζονται 180 ψήφοι για τα νέα μέτρα»
Γαϊτανάκι αναδιάρθρωσης
ΟΔΔΗΧ
Στα χέρια του ΟΔΔΗΧ και χρέος και διαθέσιμα
Βουλή
Κόντρες στη Βουλή με φόντο την αναδιάρθρωση
Ευρωζώνη
Ντόμινο από αναδιαρθρώσεις αν ξεκινήσει η Ελλάδα
Συζητούν για Πορτογαλία και νέο «κοστούμι»
Νέα Δημοκρατία
Συνταγματική αναθεώρηση 7 σημείων προτείνει ο Σαμαράς
ΠΑΣΟΚ
«Βλέποντας και κάνοντας»
Δήμος Αθηναίων
Απειλές και τελεσίγραφα
Ερώτηση στον πρωθυπουργό από την Αλέκα
Υπόθεση υποβρυχίων
Προκαταρκτική εξπρές για τα υποβρύχια
ΚΚΕ
Συλλαλητήριο από το ΚΚΕ και νέο οργανωτικό σχήμα
Πολεοδομία
Αντιδρούν στην καμπάνα για τα αυθαίρετα στο τζαμί
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Κινητοποίηση «Δεν πληρώνω» το Σάββατο
ΑΚΟΑ
Πανελλαδική σύσκεψη ΑΚΟΑ
Προεδρία της Δημοκρατίας
Να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών